recenze
Pax Renaissance

Pax Renaissance - recenze
Pax Renaissance - recenze
12:00, 22.12.2018

Zdravím všetkých nadšencov do doskových hier, ktorí sa nikdy nezľakli akejkoľvek náročnej značky, respektíve pozdravujem každého, kto už v živote neraz kopol od hnevu do stola tak, až sa mu pred očami roztancovala spleť plastových žetónov, kvapiek piva a horiaceho ohorku z cigarety. Donedávna bola sekcia recenzií zo segmentu spoločenských hier na našom webe viacmenej v plienkach, čoho výsledkom bolo naše postupné oslovovanie rôznych distribútorov s rôznym zameraním a ponukou produktov. Od samotného začiatku som však ja sám túžil osloviť "líšku z krabice", čoby síce malého lokálneho distribútora, ale s o to viac lákavejším tovarom, v kufri tej pomyslenej dodávky z tmavej uličky. Poctivo som si teda trénoval skúsenosti na rôzne komplikovaných stolových hrách a sem tam si prepláchol mozog nejakou totálnou šialenosťou s prímesou alkoholu, avšak nakoniec nastal ten čas prelomiť ostýchavosť a vrhnúť sa do najvyššej ligy okrajových deskoviek, ktoré ponúkajú prepracovaný a náročný systém, nutné podotknúť, že nie práve vhodný pre bežných zákazníkov tohto odvetvia.

Autormi Pax Renaissance je duo otec a syn.

Klik pro zvětšení (Pax Renaissance - recenze)

Spoločne s kolegom Petrom sme si tak pred časom hodili virtuálnou kockou, na konci čoho mu v rukách ostal absolútne šialene komplikovaný Bios: Megafauna a mne naopak prijateľnejší Pax Renaissance. Paradoxne však autorom druhej menovanej značky je sčasti aj Phil Eklund, ktorý stojí za Biosom rovnako ako aj jeho syn Matt. To sa už ale púšťam do úplne inej sféry, keďže predmetom našej vôbec prvej recenzie vďaka firme Fox in the Box je práve historická a kresťanstvom lemovaná kartová IP Pax Renaissance. Všetkých odporcov striktných kartových konceptov teraz rýchlo zadržím, keďže moja terminológia v tomto smere nebola úplne presná. V balení na vás, okrem krásne a dobovo ilustrovaných kartičiek, čaká aj potrebná dávka plastu (forma meny), ale čo je pozitívnejšie, dokonalo spracované drevené figúrky, ktoré svojou predlohou môžu evokovať časti osadenstva z šachov. Tu sa ešte v krátkosti vrátim ku kartám, z ktorých je nutné zostaviť aj hrací plán či presnejšie povedané mapu Európy, z čoho som bol ja jemne prekvapený. Osobne by som privítal skôr nejaký klasický a skladací variant, ktorý by šetril čas a v mojom prípade aj nervy. Len taká menšia jedovatá pozvánka úvodom.

Bojovať s pirátmi, dojednávať svadby, zvrhávať ríše, upaľovať bezbožníkov, stať sa pápežom.

Klik pro zvětšení (Pax Renaissance - recenze)

Citácia vyššie nepochádza priamo z mojej hlavy (nie žeby som toho nebol samozrejme schopný), ale ide o text, ktorý zdobí zadnú stranu celého, rozmermi pomerne malého, prebalu Pax Renaissance. Je však trefným súhrnom možností ako podchytiť atmosféru okolo pointy hrateľnosti tejto značky. Príbehom sa tu totižto ocitáme v dobe, kedy peniaze tvorili dejiny vo fatálnom merítku a kedy viera bola tenkou hranicou medzi životom a smrťou v tej najkrutejšej možnej forme. Keby som vám teraz mal jasne povedať vôbec svoj prvý dojem, určite by obsahoval veľkú porciu nadšenia a údivu. Údivu priamo k autorom v zmysle zachovania historickej vernosti vo všetkých smeroch (nie som síce študovaný učiteľ histórie, ale to, čo som sa dozvedel počas testovania, vo mne vyvolávalo spomienky zo školských čias), ktorú sa im podarilo umne skĺbiť so síce komplikovaným, ale rozhodne zábavným herným mechanizmom. Neočakávajte však, že si na začiatku hry zvolíte nejakého hrdinu z rešpektovanej famílie, ktorá by vám predurčila osud budúceho panovníka nášho kontinentu, ba naopak. Po výbere jedného z charakterov zisťujete, že ste len takzvaný muž v pozadí celého divadla, avšak muž sediaci na hŕbe zlata, čím sa môžete stať skutočným a nefalšovaným pánom slávnych mien vystupujúcich z našich dejín.

Náročné pravidlá, malé písmenká a bolenie hlavy.

Klik pro zvětšení (Pax Renaissance - recenze)

Systém vám určuje zohnať minimálne jedného ďalšieho pokusného králika (maximálne je možné rozohrať partiu vo štvorici), ktorý bude ochotný vstrebávať hromadu informácií z vedra plného písmeniek. Aby som vás hneď úplne nevystrašil a neodplašil ako tých králikov, tak musím dodať, že na nejakú testovaciu jazdu prvou dvojhodinovou partiou zase nie je nutné pobrať z pravidiel až príliš. Všetko sa dá viacmenej nasať priamo v praxi a samotný základ konceptu nepredstavuje až taký problém. Hráči sa postupne striedajú s cieľom splniť vopred dané víťazné podmienky. K dispozícii je im duo ťahov na jedno kolo, ktoré v sebe však skrývajú až šesť možností realizácie. Samotné učenie teda bude sprevádzať neustále nazeranie do návodu a opakovanie hrubých základov. Pointa zábavy je však skrytá pod tou dekou textu a je nutné všetko pochopiť krôčik po krôčiku. Akonáhle budete schopní nahlas pred obecenstvom povedať; že konečne chápete aspoň polovičku z možností ako Pax hrať a možno aj vyhrať, začne sa vám táto spoločenská a historicky presná značka neskutočne páčiť. Chrbát totižto kryje prepracovaný dej vetvený podľa vašich činov a krokov. Je až paradoxné ako som si ja osobne až pri hraní tejto značky uvedomil súvislosti v spojení slávnych historických rodov a rôznych zásadných faktov v dejinách. Peniaze, korupcia, vojna, viera, intrigy, to sú len počiatočné písmená pre stovky udalostí, ktoré môžete prežívať na mape Európy zloženej z kariet.

Hráči vedú medzi sebou neľútostný boj!

Klik pro zvětšení (Pax Renaissance - recenze)

Vo svete hier sa často u niektorých titulov aj my recenzenti musíme uchýliť ku škatuľkám tak, aby čitateľ vedel jasne rozlíšiť jedno od druhého. Ak som doteraz pri recenzovaní spoločenských hier ani raz nepoužil slovo simulácia, tak to bolo rozhodne preto, že ma nič také doteraz ani v tejto súvislosti nenapadlo použiť. Až do príchodu titulu Pax Renaissance. Preň, a v súvislosti s jeho dlhotrvajúcim testovaním, je škatuľka o historickej simulácii presná ako zadok na nočník. Všetky karty sú svojou podstatou akýsi nástroj na písanie dejín, ktorým sa zároveň dá manipulovať vo svoj prospech. Hráč tak môže nepriamo vyhlásiť vojnu svojmu protihráčovi v širokej škále komplexnej taktiky. Od použitia náboženských zámienok cez klasickú chamtivosť až po sobáše mocných rodov. Je vám ponúknutá šanca investovať zlato do obchodných ciest, z ktorých môžete, ale aj nemusíte, získať prospech. Rovnako je vám daná šanca zvíťaziť na základe správneho podmanenia okolitých území pomocou násilnej okupácie. Jednoducho všetky tie podrobne naštudované časti scenárov z Game of Thrones konečne nájdu uplatnenie aj na vašom jedálenskom stole a súperi zaplatia horkou vodou z vlastnej studne. Aby ste však všetko toto boli schopní zažiť, je nutné samotný manuál na pár dní pojať ako svoju vlastnú bibliu a skúšať nové a nové partie s tou správnou skupinkou nadšencov. Odmenou vám bude neopakovateľný zážitok.

Česká lokalizácia, minimálne po vecnej stránke, disponuje vysokou kvalitou a krásne dopĺňa mnou už viackrát oceňované ilustrácie kariet.

Klik pro zvětšení (Pax Renaissance - recenze)


Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Fox in the Box

Klik pro zvětšení (Pax Renaissance - recenze)

SUPER
95%
CZECHGAMER
Neobyčajný zážitok, ktorému však musíte obetovať kus času a rovnako tak aj vaše okolie

CGwillWin