soutěž
Spousta rychlého místa? To je SSD Crucial MX500

Spousta rychlého místa? To je SSD Crucial MX500
Spousta rychlého místa? To je SSD Crucial MX500
16:45, 30.08.2018

Počítač bez SSD dnes není moudrá volba. Tyto rychlé disky dokážou násobně zrychlit spouštění systému, her, programů či “obyčejné” činnosti, jako je kopírování souborů nebo jejich prohlížení. Ve světě SSD je stálicí značka Crucial by Micron, jejíž model MX500 500 GB si stručně představíme.

Klik pro zvětšení (Spousta rychlého místa? To je SSD Crucial MX500)



Základní parametry sekvenčních rychlostí asi nikoho moc nepřekvapí. Disk využívá rozhraní SATA III, rychlost čtení sahá k 560 MB/s a zápis potom k 510 MB/s. Zkrátka takové běžné parametry lepšího SSD. Důležitým parametrem jsou však hodnoty náhodného čtení a zápisu (někdy se jim říká 4k), které atakují hranici 95/90 000 IOPS jednotek a možnosti samotné SATA sběrnice. A právě na náhodných rychlostech stojí a padá skutečný výkon SSD – projeví se při práci s malými soubory a běžných činnostech, jako je třeba spouštění her nebo chod operačního systému. Životnost výrobce uvádí 180 TBW, disk tak zvládne zapsání 180 TB dat (360 přepisů celé kapacity), což je prostě šíleně moc jedniček a nul.

Silicon Manufacturer – zvláštní výraz, který hodně znamená. Možnosti jak SSD vyrobit jsou dvě. Překoupit čipy od některého z NAND výrobců a udělat z nich disk nebo – tak, jak to dělá právě Crucial by Micron – vyrábět jak čipy, tak samotné SSD. Máte tak jistotu, že vše bylo smontováno a otestováno pod jednou střechou, z komponentů jednoho výrobce a dostáváte prvotřídní produkt bez kompromisů.

Klik pro zvětšení (Spousta rychlého místa? To je SSD Crucial MX500)

Protože se Crucial by Micron segmentu SSD věnuje od počátku, nabízí řadu vlastností, které potěší a hodí se. SSD mají občas problém, pokud náhle vypadne proud. Model MX500 je však vybaven technologií Power Lose Immunity, která má ochranu proti těmto případům zabudovanou přímo v NAND čipech, takže se prakticky nemůže stát, že byste přišli o data.

O životnost disku se stará technologie Adaptive Thermal Protection. Ta umí podle využití automaticky upravovat teplotu a tím prodloužit životnost. Aktualizaci firmwaru, zdraví disku a další užitečné informace o svém Crucial SSD můžete sledovat pomocí bezplatné utility Crucial Storage Executive, která je ke stažení na webu výrobce.

5letá záruka už je jen třešničkou na dortu.

A co je vůbec nejlepší na Crucial MX500 500 GB? Že jeden takový disk můžete vyhrát v soutěži níže.


CGwillWin