recenze
The Gardens Between

The Gardens Between - recenze
The Gardens Between - recenze
09:00, 19.09.2018

Dnes sa zase raz skúsime vžiť do neľahkej pozície každého začínajúceho vývojára, ktorý by chcel pretrhnúť tú blanu nezáujmu zo strany verejnosti a vystreliť cez státisíce konkurenčných značiek ako raketa na výslnie. Tento sen má aj spoločnosť The Voxel Agents, ktorá minimálne z pohľadu prvotných ocenení (má ich dovedna už trinásť a to ešte projekt The Gardens Between ani nevyšiel) má silnú šancu ho nakoniec aj naplniť. Ich naratívna puzzle záležitosť vydávaná pre všetky dostupné konzole, vrátane PC, aktuálne prichádza na scénu a bude čeliť oveľa ostrejšej kritike než chlebíčkami zaplatená porota z akcií ako Gamescom a podobne.

O hudbu sa tu postaral talentovaný umelec Tim Shiel.

Klik pro zvětšení (The Gardens Between - recenze)

Našliapnuté majú rozhodne slušne. Ostatne projekt The Gardens Between útočí na zmysly hráča v prvom rade zaujímavým 3D artom akýchsi surreálnych 2,5D levelov, ktoré je možné prechádzať len v štýle zľava doprava. Ako to vyzerá v praxi sa môžete presvedčiť aj vo videu pár odsekov nižšie, každopádne tento koncept má logicky cieliť na hľadanie ideálneho postupu ako na danej mape prekonať všetky prekážky. Aby ste si to vedeli čo najlepšie nakresliť aj vo vašej hlave, dvojica priateľov sa snaží dopraviť žiariaci lampáš z bodu A do bodu B a všetko im to komplikuje nepriaznivo nastavený sled udalostí. Ústredná dvojica však je schopná ohýbať čas a presúvať jeho konzistentné súčasti tam, kde potrebujú, avšak len za určitých podmienok. No a aby tie podmienky boli správne, ste tu vy, hráči plní entuziazmu, ktorí budú riešiť ich problémy.

Dej pojednáva o veľkom priateľstve dvoch susedov, ktorí sa poznajú od útleho veku.

Klik pro zvětšení (The Gardens Between - recenze)

Nech už práve tento indie projekt vyzerá akokoľvek objavne po technickej a umeleckej stránke (grafika skutočne zaujme svojou príjemnou atmosférou a vyznením), tak prvoradá by u logickej arkády mala byť samozrejme kvalita jednotlivých hádaniek a stúpajúca komplikovanosť ich štruktúry. Takto je to bežné u puzzle žánru a nič iné som neočakával ani v tomto prípade. Nanešťastie som však ostal prekvapený, keďže celkovo 21 prostredím unikátnych úrovní sa začalo skôr transformovať do jednoduchosti a rutiny než nejakej anabázy na bolenie hlavy. Úvod je pritom presne v duchu tradície a hráč sa postupne učí objavovať štruktúry ovládania týchto, nazvyme to, snov. Ohýbať priestor a čas je tu značne jednoduché, stačí vám na to jedna páčka a jedno akčné tlačidlo, ale ako plynie čas a celé toto umelecky prezentované dobrodružstvo sa chýli ku koncu, neprichádza žiadny zásek ale skôr spomenutá rutina a nuda a možno aj veľké sklamanie.

Za bezchybnou formou tu zdatne zaostáva kvalitný obsah.

Klik pro zvětšení (The Gardens Between - recenze)

Aby ste ma náhodou nepochopili nijako zle, tak projekt The Gardens Between mňa svojou kvalitou dokázal baviť minimálne do svojej polovičky, kde som ešte ako tak bol schopný tolerovať absenciu vyššej náročnosti a len som potichu, avšak s nadšením, očakával ten zlom. Prelom do poriadneho záseku, ktorý by ma donútil prestať u testovania piť alkohol, nechať hru odležať, tak ako svoje telo, a na druhý deň sa v plnej sile pustiť do práce. Nič také sa nestalo a tak musím The Gardens Between označiť za prázdnu vázu bez poriadnej porcie prepracovanej hrateľnosti. Nápad ako taký je úžasný, už len samotná grafika, jednoduchosť ovládania, atmosférou nabitý zvuk a malé očakávanie vyvrcholenia celého tajomného príbehu. Avšak ten posledný krok sa nestal a celá aura okolo slušne vybudovaného PR (to malo The Gardens Between na vysokej úrovni) zmizla ako para nad hrncom. Toto všetko bol názor mňa, recenzenta s vekom vyšším než Kristus, čo je aj malá indícia pre mladšie publikum, ktoré by možno jednoduchšie hádanky zamestnali oveľa viac.

Pre menej skúsených hráčov, ktorí len podobný žáner postupne objavujú, by mohla mať kúpa tejto hry oveľa vyšší zmysel než u znalcov.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti The Voxel Agents

Klik pro zvětšení (The Gardens Between - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
DOBRÉ
63%
CZECHGAMER
U tohto konceptu očakávam vysokú náročnosť a aj keď všetko ostatné tu šľape ako hodinky, tak práve celkovo nezvládnutý záver uberá projektu na atraktívnosti a to je veľká škoda

CGwillWin