akce
preview
Metro Exodus (hands-on)

Metro Exodus - preview (hands-on)
Metro Exodus - preview (hands-on)
10:19, 10.09.2018

Koncem druhého měsíce následujícího roku se po dlouhých šesti letech dočkáme nového dílu série Metro. Na pokračování této populární značky od studia 4A Games čekáme poměrně nezvykle dlouho hned z několika důvodů. Vlivem neutěšené situace na Ukrajině došlo jednak k přesunu části týmu na slunnou Maltu, což přechodně zákonitě vedlo ke zpomalení rozpracovaných projektů.

Mezi druhým dílem s názvem Last Light a chystanou trojkou navíc autoři rozhodně nezaháleli a vytvořili předělávku prvních dvou her pro tehdy novou generaci konzolí. Aby toho nebylo málo, tak v neposlední řadě vydali rovněž VR akci Arktika.1. Tím dost možná hlavním důvodem je ale prostý fakt, že Metro Exodus není pouhým pokračováním. Je to v mnoha ohledech titul s odlišnou filozofií, pravidly a světem. No zkrátka nic, co byste od dalšího dílu kdysi lineární fps čekali.

Ještě před začátkem letošního Gamescomu jsem měl nové Metro na seznamu her, které bych si opravdu rád vyzkoušel. O to větší radost jsem měl z toho, když jsem ve veřejném prostoru v jedné z hal kolínského výstavě uviděl honosný a mutantem hlídaný stánek 4A Games. Po vystání přibližně půlhodinové fronty jsem konečně mohl usednout za jedno z nachystaných PC a po zhlédnutí krátkého traileru se konečně pustit do hraní.

Za chvíli jsem došel do menší vesnice, v níž mě přivítala socha Lenina a také trojice banditů.

O zásadních změnách v podobě daleko otevřenějšího světa a přesunu mimo podzemní dráhu jsem díky dřívějším zprávám věděl už dávno, takže jsem odlišný zážitek oproti předchozím dílům očekával. Přesto mě překvapilo, že jsem v celém demu pod povrch ani nenakoukl. Celá hratelná pasáž začala probuzením na břehu jezera uprostřed pozapomenutého, lehce válkou zdevastovaného ale veskrze malebného kraje. Za doprovodu slunečních paprsků, jež daly vyniknout nesmírně detailním částicovým efektům, jsem se vydal po polní cestě, kterou lemovaly polorozpadlé domy a několik stromů.

Klik pro zvětšení (Metro Exodus - preview (hands-on) )

Po chvilce kochání a rozhlížení došlo k prvnímu kontaktu s osamělým vlkem. Ten si zrovna brousil zuby na bezbranného a ke kůlu připoutaného živého týpka, jehož život zachránila má rychle vytažená kuše. Když už jsme u té kuše, tak se určitě hodí zmínit zbraňový arzenál. Právě kuše je úplnou novinkou v sérii a měla by být ideálním náčiním pro příznivce tichého postupu. Pro hráče preferující akčnější přístup byl v demu připraven také typický samopal s bočním zásobníkem a na blízko velice účinná brokovnice. Podle vzoru předchozích her nešlo v žádném případě o nějaké profesionální vybavení, ale o typicky zbastlené zato však o to osobitější nástroje.

Členitost terénu dovolovala jednotlivé vojáky obejít, čehož jsem také několikrát využil.

Můj průchod dále pokračoval kolem skalnatých masivů a opuštěných budov, ve kterých jsem nacházel různé drobnější vybavení a náboje. Těch bude zdá se opět povážlivě málo, což by mělo přispět k většímu důrazu na taktickou stránku a obezřetnost. Pokud zkrátka k Metru přistoupíte ve FarCry stylu, daleko se nedostanete. Za chvíli jsem došel do menší vesnice, v níž mě přivítala socha Lenina a také trojice banditů. Ti mi poměrně rázně dali najevo, že bych se měl obrátit a co nejrychleji zmizet. To ale samozřejmě nebylo v mém herním plánu, takže došlo k nevyhnutelnému kontaktu. Celou oblast hlídalo naneštěstí daleko více než pouhá trojice banditů.

Klik pro zvětšení (Metro Exodus - preview (hands-on) )

Celá přestřelka se nesla v hodně akčním duchu na poměrně velké ploše plné budov a různých zákoutí, kde se dalo na čas ukrýt. Členitost terénu dovolovala jednotlivé vojáky obejít, čehož jsem také několikrát využil. V těchto momentech se naplno projevila poměrně hloupá umělá inteligence. Ta nikdy nebyla v sérii na příliš vysoké úrovni, ale s otevřenějšími oblastmi se tento neduh ještě více prohloubil.

Stále ale šlo o rozpracovanou verzi hry, takže se může do vydání ještě leccos změnit. Poměrně tupí protivníci ale zejména ve větším počtu dokázali zatopit především díky malé výdrži mého hrdiny. Stačilo pár přesných zásahů a už jsem výrazně krvácel. Rychlé použití lékárničky bylo v těchto okamžicích naprosto klíčové. Svou často nesmlouvavou obtížnost si tak Metro bezesporu zachovat dokázalo.

Klik pro zvětšení (Metro Exodus - preview (hands-on) )

Postupně jsem se probojoval až do středu vesnice, kde se tyčila vysoká věž. Na tu jsem vystoupal a posléze slanil do bezpečí. Během úprku se mi podařilo potkat ještě smečku vlků a několik srnců. Právě živá a na první pohled nikterak znetvořená zvířata mi znovu připomněla, že některé oblasti nového Metra už rozhodně nebudou mrtvým místem. Na konci celé ukázky došlo opět ke krátkému setkání s dalšími bandity, o které se tentokrát místo mě postaral odporný ale pro sérii typický mutant.

Metro Exodus v první řadě předvedlo svou naprosto špičkovou audiovizuální stránku.

Přítomnost těchto tvorů působila v přímém kontrastu s postupně se obnovující se florou a faunou. Svět nového dílu totiž dokáže v jeden čas působit klidným až idylickým dojmem, aby se jen o pár momentů později proměnil v nesmírně nebezpečný a stejně nehostinný kraj, jaký známé ze starších dílů.

Klik pro zvětšení (Metro Exodus - preview (hands-on) )

Zahrání této zhruba dvacetiminutové pasáže pochopitelně nemůže stačit k tomu, abych dokázal popsat, jak bude nové Metro ve výsledku vypadat. Už vzhledem k velikosti celé hry se jednalo pouze o malý střípek cesty, kterou nám ukrajinští vývojáři příští rok předloží. I tak mi ale tato pasáž dokázala odpovědět na řadu otázek. Metro Exodus v první řadě předvedlo svou naprosto špičkovou audiovizuální stránku. V tomto směru se zkrátka není čeho bát, protože hra vypadá a zní jednoduše fantasticky.

Otazník nejistoty a určitých obav ale visí nad umělou inteligencí lidských nepřátel, která v hratelném demu nebyla jednoduše na dobré úrovni. Samotnému střílení a pocitu ze zbraní naopak nemám co vytknout. V tomto ohledu byla série vždy unikátní a nový díl na tom nic nemění. Hlavní novinkou jsou již zmíněné otevřenější pasáže a přesun na povrch. Tento bezesporu odvážný krok znamená pro celou sérii opravdu zásadní změnu.

Klik pro zvětšení (Metro Exodus - preview (hands-on) )

Otázkou zůstává, zda to neuškodí temné a v mnoha ohledech hororové atmosféře dílů minulých. Vývojáři samozřejmě v některých trailerech ukázali i uzavřenější či noční pasáže, ale ty jsem si já vyzkoušet nemohl, což mě pochopitelně mrzí. Právě kombinace akčnějších otevřených lokací s lineárními a pro sérii typickými pasážemi může ale vytvořit něco opravdu unikátního a neokoukaného. Zkombinovat tyto dva herní světy ale rozhodně nebude nic jednoduchého, a proto již nyní napjatě očekávám, jak si s tím vývojáři u tak masivní hry poradí. Navnadit mě každopádně dokázali, to je bez debat.



CGwillWin