recenze
Zachraňte Londýn před zkázou v karetní Únikovce

Zachraňte Londýn před zkázou v karetní Únikovce
Zachraňte Londýn před zkázou v karetní Únikovce
00:30, 04.08.2018

Baví Vás fenomén posledních let – hry Escape Room – a chtěli byste si napínanou zábavu podobného typu prožít i doma? Máte možnost. A ne pouze jednu. Tou první je Escape Room od Blackfiru, který už v dubnu představil kolega Filip. Teď je tu další možnost: Únikovka od Albi. Jedná se o „kapesní únikovou místnost“. Pojďme se jí podívat na zoubek…

Klik pro zvětšení (Zachraňte Londýn před zkázou v karetní Únikovce)

Kompaktní krabička se opravdu vejde takřka do kapsy. Po jejím otevření na Vás čeká rovná šedesátka karet s důrazným varováním, abyste hromádku karet nemíchali a nepročítali mimo pořadí. Toť vše. Žádná pravidla, žádný doprovodný sešit. Na trhu je zatím na výběr ze tří scénářů – "Závod s časem", "Zkáza Londýna" a "Loupež v Benátkách". Každý z těchto příběhů je pro jednoho až šest hráčů a podle informací na balení má trvat hodinu a více. Jediné, co k samotné hře potřebujete je papír, tužka a hodiny. A onen balíček karet samozřejmě. Rozhodně se nejedná o hru, kterou si rozbalíte v MHD cestou z práce, chce to klid a neuškodí si připravit něco dobrého k pití a na zub. Teprve poté se pusťte do dalšího čtení.

Hra se vejde takřka do kapsy. A kromě balíčku karet potřebujete pouze papír, tužku a hodiny. A ideálně klidné místo, kde nebudete rušeni okolním (reálným) světem.

Pravidla opravdu nejsou nutná, karty Vás postupně provedou celým příběhem, který se před Vámi rozvine. Zároveň Vám osvětlí, jak ve hře postupovat.

Scénář má celkem spád, postupně jsou Vám servírovány úkoly a rébusy, stejně jako předměty, které můžete využít později v průběhu hry. Zároveň je Vám měřen čas, který strávíte nad řešením celé situace. K zapsání startovního času budete vyzváni, dále si budete zaznamenávat pouze své nezdary a přešlapy – tyto Vám ve finále přinesou časové penalizace.

Klik pro zvětšení (Zachraňte Londýn před zkázou v karetní Únikovce)

Postupně jsou servírovány úkoly a rébusy, stejně jako předměty, které využijete v průběhu hry.
Zkáza Londýna

Právě tento scénář jsme vyzkoušeli pro recenzi. Cílem hry je – jak již název napovídá – zachránit Londýn a jeho obyvatele před nějakou pohromou. Zbytek se dozvíte ze samotných karet.

I přes průvodcovskou roli karet v příběhu je občas potřeba se dohadovat nebo odhadovat, jak pokračovat dál. Instrukce k dispozici jsou, ale bohužel se sem tam stane, že nejsou úplně jednoznačné a vy tedy musíte ve své skupině debatovat o dalším postupu. Hra dále očekává ze strany Vás jako hráčů (neboli detektivů Scotland Yardu) značnou dávku důvtipu a kreativního náhledu na jednotlivé hádanky. To je přesně to, co od hry očekáváte. Samozřejmě máte vždy k dispozici nápovědu, ale sami se přistihnete, že ji nechcete používat pro každý druhý nebo třetí rébus.

Klik pro zvětšení (Zachraňte Londýn před zkázou v karetní Únikovce)

Po posledním úkolu Vás čeká vyhodnocení Vašeho snažení. Podaří se Vám zachránit obyvatele Londýna? Důležité bude samozřejmě i to, jak dlouho Vaší skupině celé řešení trvalo. Samotný výsledek nepostrádá notnou dávku klasického anglického humoru. Ale možná budete, stejně jako my, trochu zklamáni tím, co se na konci dozvíte.

Podaří se Vám zachránit obyvatele Londýna? Výsledek nepostrádá notnou dávku klasického anglického humoru...

Únikovka od Albi je pěkným zpestřením klidného večera, kdy chcete zaměstnat své mozkové závity a užít si řešení rébusů, které jsou propojené do celkem poutavého příběhu. Asi Vás nepřekvapí, že si hru zahrajete pouze jednou. Tudíž po odehrání se z ní pravděpodobně stane putovní hra, která bude mezi Vašimi přáteli kolovat podobně jako řetězové dopisy v letech devadesátých.

Koupit hru

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Albi

Klik pro zvětšení (Zachraňte Londýn před zkázou v karetní Únikovce)

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Charismatické a zábavné přepracování konceptu Escape Room do karetní verze pro takové to domácí rébusování. Příjemná zábava, když se Vám nechce z domu.


CGwillWin