Bývalý zamestnanec Valve odhaľuje jej internú hierarchiu ako z Hunger Games

Bývalý zamestnanec Valve odhaľuje jej internú hierarchiu ako z Hunger Games
19:11, 22.07.2018

Spoločnosť Valve je dnes už len primárnym motorom na chod pre Steam, a staranie sa o pár notoricky známych hier a ich serverov. Z kedysi progresívnej vývojárskej značky, sa tak stal akýsi neorganizovaný gigant stojaci na jednom pevnom základe. Ako pevný však je, to už je vec polemiky, a možno aj aktuálne vyjadrenia bývalého zamestnanca tejto firmy, vrhnú zaujímavé svetlo na jej samotný chod.

Fakt, že interná štruktúra u Valve fakticky vôbec neexistuje a všetko je na princípe akéhosi voľného vedenia je všeobecne známa vec, avšak Rich Geldreich to celé upresňuje a to dosť drsným spôsobom. Sám pracoval ako vývojár u danej firmy medzi rokmi 2009 a 2014, a tak sa stal svedkom rôznych podivných praktík. Vo firme sa údajne pohybujú akýsi samozvaný alfa samci, ktorým síce nikto oficiálne nedal "kľúče od miešačky", ale aj napriek tomu sa formujú do vedúcich pozícií a neštítia sa rozkazovať druhým a manipulovať s nimi. Rich, ktorý mimochodom pracoval aj pre Ensemble a ruky strčil pod značky ako Age of Empires, Portal 2, Halo Wars, DOTA a CS:GO, nazval svoju pracovnú skúsenosť s Valve ako značne toxickú. Dokonca padla aj fáza o najhoršom zážitku aký kedy v práci musel vstrebávať a to už sú silné slová.

Kto by ho chcel obviňovať a stavať do pozície ohrdnutej milenky, ktorá kydá hnoj na všetky strany, tak odporúčam si preštudovať jeho twitter profil, z ktorého jasne vyplýva, že len chce poradiť druhým aby si v prípade ak začnú pre nejakú hernú firmu pracovať, dávali veľký pozor ako sa budú správať, akých kamarátov si nájdu a tak ďalej.

Keďže nemá Valve žiadny pevný manažment, celá jeho hierarchia je postavená na prémiách a ich jednotlivých výškach. Kto dokáže vyprodukovať najviac a najlepšie, je jednoducho na konci mesiaca bohatší než kolega. Preto sa podľa jeho slov manipulujú kódy, zamieňajú, kradnú či dokonca zámerne poškodzujú v prospech druhej strany. Samotné Valve, v snahe prilákať kvalitných zamestnancov, zámerne nechalo uniknúť takzvanú príučku pre zamestnanca, ktorá však bola umelo prifarbená, len aby fungovala ako návnada. V skutočnosti je však interné prostredie plné stresu, nedôvery, strachu a vydierania zo strany samozvancov, ktorý z nejakého dôvodu plnia funkciu oficiálne neexistujúceho manažmentu. Ten kto si rád vypije na firemných akciách, nemá dlhodobo šancu prežiť v tak toxickom prostredí, pretože dá okamžite svojim kolegom zbraň a páku na jeho vydieranie a nakoniec aj odchod. Aj preto často firemné večierky u Valve pripomínajú narodeniny v rodine diktátora, ktorý však na akciu nedorazil a nechal svojich poddaných spriadať siete, v jednej ruke s pohárom džúsu a v druhej s dýkou.

Je samozrejme jasné, že podobný scenár by sme mohli pokojne aplikovať aj na iné veľké či menšie spoločnosti, kde funguje kompletná štruktúra vedenia, ale v prípade Valve, teda často možno až prehnane milovanej značky, ktorá vlastne už roky hry nevyvíja, je to možno pre niekoho menším šokom.


DALŠÍ

CGwillWin