recenze
Sonic Mania Plus

Sonic Mania Plus - recenze
Sonic Mania Plus - recenze
13:35, 25.07.2018

Když jsem v loňském roce dostal na starost zrecenzovat nové tituly s modrým ježkem Sonic Forces a Sonic Mania Plus, ani mě nenapadlo, že neuplyne ani rok a tento populární sprinter se opět ocitne na mojí obrazovce. Ano, zhruba po 8 měsících od vydání Sonic Mania, která si mimochodem v naší recenzi odnesla velmi dobré hodnocení, tu máme návrat ve vylepšené edici s přívlastkem Plus. Co tedy nový kousek přináší a jestli má cenu opět do Sonica investovat, to se již dočtete na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (Sonic Mania Plus - recenze)

Co je nového?

Ihned ze začátku bych rád poukázal na fakt, že dnešní recenze se nebude zabývat původním titulem, ale pouze inovacemi, které přináší rozšíření Plus. Pravděpodobně největší změnou je přidání dvou nových postav, které rozšíří známé trio Sonic, Tails a Knuckles. Nově si tak zahrajete za Mightyho a Raye, pocházející původně z titulu SegaSonic the Hedgehog, který nebyl zrovna dvakrát pozitivně přijat. Pravdou je, že nové charaktery již původní parádní hru kvalitně rozšiřují, jelikož s nimi samosebou přichází i nové schopnosti.

Klik pro zvětšení (Sonic Mania Plus - recenze)

Nové možnosti

Mighty tak disponuje schopností uštědřit nepřátelům solidní petelici z výskoku, což oceníte především v situacích, že se nějaká ta tajná chodba bude ukrývat pod povrchem. Jestliže nejste příznivcem hrubé síly, máme tu pro vás Raye, který podobně jako Tails a Knuckles umí létat, nicméně o trochu jiným způsobem, takže se s jeho pomocí dostanete na dříve nepřístupná místa. V Plus verzi si můžete projít jednak klasické levely původní hry (Sonic Mania) a nebo se vrhnout do zbrusu nového režimu Encore. Ten je pak kromě nových postaviček v podstatě i jediným tahounem ke koupi pro hráče původní hry, kteří by rádi zainvestovali i do rozšíření.

Klik pro zvětšení (Sonic Mania Plus - recenze)

Nové zpracování

Mód Encore totiž upravuje jak vzhled, tak i design již známých úrovní, které si tak budete moci projít znovu, ovšem budete si připadat, že hrajete zcela jinou hru. Samozřejmě, některé pasáže vám budou již důvěrně známé, ale rozhodně nepočítejte s tím, že si vše projdete po paměti s prstem v nose. Jedná se tak o rozdílné rozmístění nepřátel v jednotlivých levelech, tu chybí nějaká plošinka, tu zase naopak přebývá, a tak dále. Lehčích úprav doznaly také souboje s bossy, kteří se stali ještě tužšími, takže se při jejich udolávání znatelně více zapotíte. Myslete také na to, že jestli jste se považovali za odborníky na jejich jednotlivá komba, budete se muset začít učit znovu, jelikož i zde autoři zaúřadovali. Nutno podotknout, že v oblasti změn v úrovních se jedná o povedené kousky a rozhodně nejde o žádné rušivé prvky, které by do jednotlivých levelů byly naroubovány nějak uměle či nepřirozeně. Zkrátka jde vidět, že si autoři pořádně vyhráli s tím, aby se přiblížili původní atmosféře, jak to jen půjde.

Klik pro zvětšení (Sonic Mania Plus - recenze)

Nové mechaniky

Celkově na mě, i když se nepovažuji za stoprocentního znalce všech Sonicových úrovní, působí Encore jako pořádná výzva. Svoji roli zde má i relativně chaotický systém životů, který v porovnání s původní verzí doznal také řádných změn. Můžete se tak rozloučit s klasickým stylem, kdy za každých 100 kroužků získáte život k dobru. Nově totiž musíte osvobozovat své přátele v průběhu hraní nebo ve speciální pinballové minihře. Poté je můžete využít jako záložní postavy v případě smrti, bohužel navolit jejich pořadí vám již hra neumožní. Díky tomu se kupříkladu nedostanete na tajná místa jen proto, že zrovna hrajete za postavu která zkrátka nemá schopnosti vás na kýžené místo dostat.

Klik pro zvětšení (Sonic Mania Plus - recenze)

Není toho zrovna málo

Poslední novinkou jsou ještě závody na čas, ve kterých si to můžete rozdat s "duchem" nebo až ve čtyřech hráčích a zjistit, kdo je tak nejrychlejší ze všech. Pravda, novinek se tedy v Plus verzi nenachází na první pohled nenachází nikterak extrémní počet, nicméně na ten druhý zjistíte, že se jedná o poměrně solidní porci zábavy na mnoho dalších hodin. Obzvláště, vezmeme-li v potaz fakt, že majitele původní verze vyjde dodatek na necelé dvě stovky. V opačném případě, jestliže se vám dodnes nepoštěstilo Sonic Mania vyzkoušet, máte jedinečnou příležitost skočit po kompletní verzi a užít si tak veškerého obsahu dosytosti.



Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Sonic Mania Plus - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 Pro

Ceny hry Sonic Mania Plus srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Sonic Mania Plus - recenze)

SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Vezmeme-li v potaz, že samotné rozšíření dokáže nově kvalitně zabavit na pár desítek hodin, nezbývá nám než přírůstek Sonic Mania doporučit všem fanouškům i nováčkům v sérii.

CGwillWin