recenze
The Crew 2

The Crew 2 - recenze
The Crew 2 - recenze
16:26, 04.07.2018

Když bylo oznámeno pokračování závodní arkády The Crew od studia Ivory Tower pod křídly Ubisoftu, musím přiznat, že jsem se osobně začal dosti těšit, obzvláště poté, co autoři představili novinky, o které se klasické závodění mělo rozrůst. Nyní je hra na světě a jak se podařilo vývojářům splnit požadavky náročných a netrpělivě čekajících hráčů, na to se již podíváme na následujících řádcích v naší dnešní recenzi.

Klik pro zvětšení (The Crew 2 - recenze)

Zpátky v Americe

Otevřený svět je zpět, a to jak jinak než v podobě mapy Spojených Států. V nich se i tentokrát mohou již od začátku hráči prohánět od pobřeží k pobřeží v režimu volné jízdy, avšak již ne pouze po zemi. Kromě dvoustopých a jednostopých vehiklů můžete totiž nově osedlat i nějaké to letadlo, případně člun či pořádný motorák, a poznat americké řeky a říčky pěkně zblízka. Mezi jednotlivými typy přibližovadel je také možno instantně přepínat, což bylo také prezentováno v řadě videí. Tomuto prvku jsem popravdě nemohl nějak přijít na chuť, nicméně vyzkoušet se má vše, tak jsem se taky párkrát zkusil "přepnout". Rozhodně se však nejedná o nic, k čemu by vás hra nutila a já tuto vychytávku používal převážně pro překonání některých překážek, o které jsem se například v autě zaseknul. Na vašich cestách je možno navštívit také devět největších měst, takže již z těchto informací se dá předpokládat, že by se mohlo jednat o zábavu na skutečně mnoho herních hodin. Ale je tomu skutečně tak?

Klik pro zvětšení (The Crew 2 - recenze)

Pohybuj se jak je libo

Samotná volná jízda je sice fajn, ale jako takové by vás pravděpodobně bezcílné ježdění za chvíli omrzelo. Jelikož se v případě The Crew 2 jedná o závodní hru, tak by ve hře měly být nějaké ty závody. Samozřejmě tu jsou, tentokráte rozděleny celkem do čtyř kategorií - street racing, pro racing, freestyle a off-road. Během postupu hrou se vám postupně odemykají všechny možné hratelné disciplíny, odehrávající se , jak již bylo zmíněno, na souši, na vodě i ve vzduchu. Je tak jen na vás, kterou cestou se vydáte, případně který závodní styl vám učaruje více než ostatní a pak se již můžete pustit na vaši dlouhou cestu ke slávě. Samozřejmě, že k dosažení cílů nejvyšších se budete ve finále muset věnovat všem výše avizovaným, každopádně je prima, že ve výběru pořadí nejste téměř nikterak limitováni. Osobně jsem si již na začátku vcelku oblíbil letouny, takže jsem se jal plnit především tyto výzvy, ale je na každém, jaký způsob zvolí, a to je fajn.

Klik pro zvětšení (The Crew 2 - recenze)

Orgie na cestě

Během projíždění se krajinou se spolehněte na to, že se mnohokrát i solidně pokocháte. K tomu přispívá především fakt, že narazíte na plynulé přechody mezi dnem a nocí a rozhodně nebude pouze jasno. Je tak nutno počítat i s povětrnostními vlivy, kterých si užijete do sytosti. Za velmi efektní považuji osobně úsvit, při kterém okolní krajina dostává velmi specifický ráz, především díky parádnímu nasvícení a zpracování scenérií jako takových. Kaňony či pobřeží za svitu vycházejícího slunce prostě musíte vidět. Autoři již ze začátku slibovali také podporu "mezigeneračních" konzolí a při hraní na PS4 Pro je nutno poznamenat, že jsem se nesetkal s žádným zakolísáním a to ani při vypjatých momentech, což je při grafice, kterou na svých zobrazovadlech spatříte rozhodně pozitivní věc. Pravdou však také je, že ač ve hře neklesá frekvence snímkování, na doskakování textur se bohužel připravit budete muset. Ano, bylo by to sice prima, kdyby k němu nedocházelo, nicméně někde si nejspíše vývojáři potřebný výkon museli ukrojit. Podobně jsou na tom například i budovy ve městech či jejich obyvatelé, na které na vašich projížďkách narazíte, jelikož i detailům by se hodila větší propracovanost. Zapomenout budete muset i na prakticky jakýkoliv model poškození, jelikož kromě pár škrábanců se vašemu plechovému miláčkovi nestane vůbec nic.

Klik pro zvětšení (The Crew 2 - recenze)

Jedno po čem sáhneš

Když už jsme u těch negativ, nelze nezmínit pravděpodobně největší z nich. Tím je do jisté míry až přílišná "arkádovitost", která sice lze arkádovým závodům v lecčems odpustit, ale to, že máte na výběr prakticky z desítek různých vozítek, přičemž se všechna ovládají téměř totožně, to zkrátka není ideální případ. Zpočátku jsem si vskutku užíval opojného pocitu odemykání vehiklů, nicméně po jejich otestování jsem většinou zůstal u svých oblíbených bez nějakých větších změn, které zkrátka nejsou znát nebo v tom minimálním myslitelném měřítku. Ano, občas jsem byl lehce nucen zvolit jiný vůz kvůli nedostatečným vlastnostem, které jsou předepsány před každým závodem, nicméně pocit z jízdy byl téměř vždy identický. V případě, že se vaše oblíbená kára neshoduje s danými specifikacemi, je nutné do ní zlehka zainvestovat, čímž se dostáváme, jak u koho, k populárnímu grindování součástek. Ty, jak již bylo zmíněno, mají povětšinou pouze vliv na hodnocení vozidla mnohem více než na samotné jízdní vlastnosti.

Klik pro zvětšení (The Crew 2 - recenze)

Copak ukrýváš, bedýnko?

Vylepšit můžete několik oblastí a součástek, vždy dle typu vozidla. Vylepšení získáváte po úspěšně dokončených závodech v podobě beden s náhodným lootem, přičemž každý závod má svůj pevně daný cíl. V některých je nutno pro zisk vylepšení dojet první, někdy zase stačí do třetího místa. Jedná se o klasický model, u kterého nikdy nevíte, co vám zrovna padne a ne vždy platí, že kartička s vyšším číslem je výhodnější pro váš styl hry. Jednotlivé kategorie karet jsou odstupňovány jednak podle vzácnosti (liší se barvou), ale také bonusy, které s sebou přinášejí. Použitím některých se vám kupříkladu prodlouží výdrž turba, některé zase zajistí, že během závodů získáte více fanoušků apod.

Klik pro zvětšení (The Crew 2 - recenze)

Fanoušci, followeři, jsou prostě potřeba

Ano, fanoušci, ti hýbou celým tímto herním světem. Čím více jich máte, tím jste logicky populárnější a vaše závodnická hvězda stoupá vzhůru. Získat se dají samotným závoděním nebo také plněním speciálních úkolů ve volné jízdě či pouhými "machrovinkami". Triky jich však nikdy nepřitáhnou tolik, jako dobře odvedená práce v závodě, takže se nebojte, že by nebylo nutno pustit se do soupeření. Dalším důvodem, proč zápolit s ostatními, ať už AI ovládanými či živými protivníky, jsou samozřejmě peníze. Herní měna je rozdělena na dva typy. Klasické, které dostáváte jako odměny za splněné milníky a závody a poté speciální, kterou si lze dobít za reálné peníze. Tento fakt by mohl evokovat pocit, že je nutno cpát do hry další zlaťáky z vašich peněženek, nicméně tomu tak naštěstí není a kdo chce hrát bez této podpory, zajisté si na vše zvládne vydělat pouhým hraním.

Klik pro zvětšení (The Crew 2 - recenze)

Změna je zábava

Upřímně za sebe říkám, rozhodně je vhodné jednotlivé herní styly prokládat, jelikož kdyby bylo nutno pouze jezdit závody, hra by velmi brzy omrzela. Opomeňme fakt, že závody v jednotlivých kategoriích jsou si značně podobné, takže variabilita díky možnosti výběru dokáže hráče u tohoto titulu udržet značně déle. Co mi dále vadilo při hraní byl mnou nenáviděný faktor dotahovaní protivníků. Jakmile jste klasicky v čele, vašim souputníkům rozhodně nečiní žádné problémy držet s vámi krok. Naopak, jste-li v závěsu za hlavním polem a máte pocit, že ztrátu již nelze dohnat, na mezičasech si velmi brzy všimnete toho, že se mezera mezi čelem a vámi znatelně snižuje, přičemž ani nemusíte jet jak nějaký expert. Ano, chápu, autoři podobných systémů rádi hráčům dávají šanci i v relativně ztracených závodech, nicméně se nejedná o nic, co by mělo alespoň vzdáleně co do činění se spravedlivým závoděním. I proto je fajn občas zvolnit a jít si třeba zalétat či zajezdit motokros, i když jsou vaším favoritem závody ve sporťácích.

Klik pro zvětšení (The Crew 2 - recenze)

Chce to mít známé

Poměrně zásadním problémem je prozatím ve hře multiplayer, na který jsem se těšil patrně nejvíce. Však co může být větší adrenalin než porážet živé protivníky? V této oblasti jsem, řečeno kulantně, příliš nepochodil. Připojit se do závodu se mi podařilo skutečně jen párkrát a to pravděpodobně pouze k podobně smýšlejícím lidem, kteří hodlali vyzkoušet všechny funkce, které hra nabízí. Systém připojování je, doufám, že pouze dočasně, řešen tím nejnešťastnějším způsobem, jaký si lze představit. Moje představa o tom, jak na každém kroku narazím na živého jezdce, kterého budu moci vyzvat k poměření sil, se vskutku nenaplnila. Chcete-li si totiž zajezdit online, je nutno vstoupit do jedné party a teprve poté je možno uspořádat závod. Smutným faktem ovšem je, že ne každý hráč, kterého potkáte, se rovnou hrne do spojení s vámi a jejich počet by se dal také rozhodně navýšit. Mnohem lepším řešením by tak byly přímé výzvy, rozhodně však autorům nechci radit a předpokládám, že se jim v podobném gardu dostane pořádné zpětné vazby.

Klik pro zvětšení (The Crew 2 - recenze)

Na příběh nehledět

Tak jak jsem chválil vizuální zpracování The Crew 2, tak musím říci, že co se zvuků týče, mohlo to dopadnou minimálně o píď lépe. Jednotlivá vozidla se od sebe příliš neliší, hudební podkres je lehce nemastný a neslaný a dabing v přechodových scénách uvozujících příběh nestojí vcelku za moc. Ono, celkově, kdyby byl vynechán tzv. "příběh", nic zásadního by se asi nestalo. Již od nepaměti nejsem zrovna fanouškem těchto kulturních vložek v závodních hrách, takže tímto tmelem si mě borci z Ivory Tower příliš nezískali. Celkově by se tak dalo říci, že tento titul působí značně rozporuplně. Na jednu stranu tu máme rozsáhlou, na první pohled komplexní hru, která je ovšem značně srážena především herními nedostatky, které se snaží zakrýt obrovským počtem vozidel a aktivit. Po prvních pár hodinách ten známý "wow" efekt odezní, ale co pak? Jak naskočit do online zápolení, když zde se nachází problém? Jak pokračovat v kariéře, když se jeden závod podobá druhému jako vejce vejci? Motivace v podobě byť neplacených "lootboxů"? Jako celek na mě hra prostě působí jako lehké rozšíření prvního dílu, přičemž autory mohu s klidným srdcem pochválit za zpracování ovládání všech prostředků, jelikož ať již jedete na motorce, v autě, ve člunu či letíte v kokpitu letadla, vše je nastaveno tak intuitivně, jak to jen jde. Nejsem si však jistý, zda si díky tomuto a v předchozích odstavcích zmíněných kladů, dokáže hra udržet své příznivce po dostatečně dlouhou dobu. Toužíte-li však po odreagování po pracovním dni u nějakých těch závodů, s klidným srdcem můžete po The Crew 2 sáhnout. Na nějaké dlouhé hraní v kuse bych to z mého pohledu ovšem neviděl, i když ve finále lze v Americe strávit skutečně pořádnou porci herní doby.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (The Crew 2 - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 Pro

Ceny hry Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (The Crew 2 - recenze)

DOBRÉ
65%
CZECHGAMER
Dlouho očekávané pokračování závodní série, které ač přináší několik inovací, nese s sebou i řadu podivností. Variabilita se tomuto titulu však rozhodně upřít nedá.

CGwillWin