recenze
Moonlighter

Moonlighter - recenze
Moonlighter - recenze
19:48, 12.11.2018

Spoločnosť Digital Sun sa rozhodla, že na dobre známy pojem "Akčná RPG" pôjde takpovediac od lesa, respektíve od úplne iného konca, než by ste čakali. Zamysleli ste sa totižto niekedy nad vecou, inak samozrejmou, v súvislosti s tovarom u obchodníkov vo vašej obľúbenej RPG? Vždy, keď vkročíte do akéhokoľvek obchodíku, v tej či onej sérii, vždy leží na pulte čerstvý tovar od výmyslu sveta. Ostré meče, pevné brnenia, chrumkavý chlieb, sada kondómov po päť kusov plus jeden navyše a tak ďalej a tak podobne. Predražené ovocie strieda miešok sadry a na hornej polici odpočíva vypreparovaný kocúr s hrubou vrstvou prachu na srsti. Kde sa však tento tovar vždy tak zázračne zoberie, akonáhle ráno zacinká zvonček nad vašou hlavou, tak nad tým ste asi príliš neuvažovali. No a práve autori projektu Moonlighter si na ňom nedávno postavili svoju netradičnú rogue-lite produkciu zastrešenú sympatickým pixel artom.

Nejde síce priamo o niečo revolučné, keďže podobný nápad reprezentovala hra Recettear: An Item Shop's Tale ešte v roku 2010.

Klik pro zvětšení (Moonlighter - recenze)

Moonlighter síce nebude už nikdy prvý, ktorý stvoril tento inak revolučný nápad, ale stále je jedným z dvoch, a navyše oveľa novší než zakladateľ, akejsi simulácie obchodníka z hier na hrdinov. O čom to teda vlastne celé je? Prichádzate do malebnej dedinky s víziou rozbehnutia svojho vlastného biznisu. Keďže váš otec bol obchodník, jeho otec rovnako a jeho starý otec detto, neostáva vám nič iné len sa držať rodinného kopyta. Otvoríte si teda malý obchodík na strategickom mieste, presne uprostred rušnej cesty, kde sa denne premelie veľké množstvo pochabých hrdinov, a zároveň nie príliš ďaleko od niekoľkých vstupov do tajomných dungeonov. Kto má všetkých päť pohromade, určite okamžite pochopil, o čom to vlastne celé je. Večer sa jednoducho snažíte v náhodne generovaných dungeonoch vysekať čo najviac materiálu (ak sa dá, tak samozrejme vzácneho) a cez deň ho potom predávate vo svojom skromnom obchodíku na námestí. Toto sú dva hlavné elementy akčnej RPG Moonlighter, ktoré možno znejú banálne a z časti takými aj sú, avšak keď sa to dá dohromady, tak to razom funguje a dokáže vás to pripraviť o veľkú porciu času.

Otvoriť všetky brány do podzemia si vyžaduje prejsť cez náročné úseky a nestratiť pri tom nervy.

Klik pro zvětšení (Moonlighter - recenze)

Aj napriek tomu, že hru označujem jasne ikonkou RPG, jej podstata nie je až tak veľká a spočíva vlastne len v postupnom vylepšovaní výzbroje. Tú si musíte najprv nechať vyrobiť za suroviny, ktoré logicky nachádzate v podzemí a aby toho nebolo málo, tak ešte za to musíte aj poriadne zaplatiť (kam sa podeli zľavy od kolegov?). Priestor na šetrenie je však značný a čas vás nijako nelimituje. Jednoducho ráno otvoríte obchod, vyložíte tovar na pult a určíte mu cenu. Okamžite začnú cez dvere prúdiť davy záujemcov (od chudého Lancelota bez koňa cez fúzatého čarodejníka až po starú babku, čo sa vám bude snažiť ukradnúť sušených netopierov zo zľavnenej prepážky). Cenu daného produktu musíte odhadnúť podľa seba, alebo skúsiť pomocný manuál, čím sa ale pripravíte o všetku tu zábavu z postupného znižovania a následne aj o rôzne reakcie konzumentov. V tejto časti je minimum textu a všetka komunikácia prebieha skôr na báze emotikonov, čo značne urýchli celý proces predaja. Ak budete úspešní a na konto vám pristane časom veľká suma peňazí, môžete si u remeselníka nechať obchod rozšíriť a dokonca expandovať na trhu. To už sa ale bavíme o poriadnom zahryznutí sa do tejto originálnej hry.

Samotná schéma boja je pomerne jednoduchá, dokonca by sa dalo povedať až banálna, avšak poraziť tuhších súperov vám dá určite zabrať.

Klik pro zvětšení (Moonlighter - recenze)

Keď už sa začnete presekávať cez stále sa meniace úrovne dungeonov, postupne vám začne trošku liezť celková strohosť bojov na nervy. Máte k dispozícii základný chvat obrany, jeden úskok a dve zbrane v klasickom scenári (meč, oštep, luk a metla). Časom vás teda dobehne klasický stereotyp a tomu sa už asi do konca hry nedokážete nijako ubrániť. Osobne som preto tento aspekt bral skôr ako nutné zlo a oveľa viac si potom užíval rolu predajcu a akéhosi mecenáša dedinky, kde budete pôsobiť. Vaše peniaze sa totižto dajú investovať aj mimo vášho obchodíku a takto do okolia prilákate kolegov z rôznych odvetví, ktorí vám vo výsledku zjednodušia postup inak banálnym príbehom. Tu je jasne badať, že aj keď sa autori snažili poskytnúť hráčovi bezstarostný a uvoľnený pocit, tak nie vždy to v tomto projekte funguje tak, ako má. Necháme boj bojom, ostatne ten musí každý pochopiť už len z pohľadu na jeden z našich obrázkov, či nebodaj pusteného videa. To čo robí Moonlighter skutočne zaujímavým, je práve spomínaný biznis model poskladaný z pixelov s príjemnou atmosférou v pozadí.

Smrťou v dungeone nič nekončí, prídete len o 3/4 nazbieraného tovaru a navyše vám ostane aj vaša cenená výbava.

Úplne najlepší je ten moment, kedy máte plné pulty vysoko kvalitného tovaru s adekvátne dobrou cenovkou a sledujete, ako vám cez prah prúdi jeden zákazník za druhým. Kasa cinká a vaše konto rastie ako decko po fľaške materského mlieka. Presne tento okamih som u novej hry spoločnosti Digital Sun doslova zbožňoval. To bola motivácia vyrážať do podzemia a sekať mečom ako šialený, len aby som mal ráno čo hodiť do drevených krabíc a s úsmevom sledovať ten ruch. Jednoduchá ale rovnako relaxačná hudba či spomínaná grafika, ktorá určite neurazí, to všetko ostáva už len na bonus. Ak vám práve môj text nasadil chrobáka do hlavy už len preto, že ste nedokázali v iných hrách doceniť tú tvrdú drinu, čo predajcovia musia pre vaše potreby absolvovať, určite im to môžete čiastočne vrátiť aj takýmto spôsobom. On sa ten kolobeh herného života pekne uzavrie a had si zahryzne do svojho chvosta.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Digital Sun

Klik pro zvětšení (Moonlighter - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Ostré meče, sladké jablká, voňavé trenírky, púzdro na fajku, lacný tabak...

CGwillWin