recenze
Port Royal (+ rozšíření) Vás zavede do Karibiku

Port Royal (+ rozšíření) Vás zavede do Karibiku
Port Royal (+ rozšíření) Vás zavede do Karibiku
07:40, 29.04.2018

Port Royal je hra založená na konceptu přístavu a města Port Royal, který býval hlavním městem obchodu a námořní dopravy v Karibiku a zároveň byl i bezpečným přístavem pro piráty z celé karibské oblasti. Samozřejmě jej můžete vidět i ve filmové verzi Pirátů z Karibiku. Samotná hra je koncipovaná jako karetní pro dva až pět hráčů, kteří mezi sebou soupeří o dominanci v přístavu.

Port Royal je od tvůrce Alexandera Pfistera, z jehož dílny jsou další super hry jako Ostrov Skye: Jak se náčelník stal králem nebo třeba Great Western Trail. Základní hra obsahuje balíček 120 karet, které mají dvojí funkci: z rubové strany každá karta reprezentuje jednu minci, kterou můžete získat či utratit; po otočení dostávají karty svou hrací funkci. Tyto se dají v základu rozdělit do čtyř skupin:

  • - Karty lodí slouží k získávání mincí, které můžete dále investovat při nákupech.
  • - Karty postav poskytují jak body vlivu, tak další funkce, které pomáhají v průběhu hry; postavy si najímáte vždy za určitou cenu.
  • - Karty expedic získáte díky službám určitých postav, přinášejí pak více bodů vlivu a jednorázově i mince.
  • - Karty daní jsou v balíčku pouze 4 a jejich primární cíl je odradit hráče od hromadění nadměrného množství mincí, zároveň vždy poskytují finanční výhodu tomu, kdo splní uvedenou podmínku.


Klik pro zvětšení (Port Royal (+ rozšíření) Vás zavede do Karibiku)

Hra se hraje do té doby, než některý z hráčů nahromadí alespoň 12 bodů vlivu. Rozehrané kolo se ještě dokončí, takže ostatní hráči mají šanci skóre dorovnat či překonat. Ve vyhodnocení určíte vítěze podle nejvyššího počtu bodů vlivu, v případě shody rozhodne množství mincí. Hru si můžete ztížit přidáním podmínky, že k výhře je třeba získat alespoň jednu expedici. Velkou výhodou je krátká hrací doba - výrobcem uváděných cca. 20 až 50 minut můžu jen potvrdit, ani při prvních pokusech se hra nad hodinu neprotáhne.

Každý hráč má na startu pouze malý finanční obnos - 3 mince. To je zároveň i nejnižší cena některých karet postav. Jednotlivé karty postav a expedic si hráči po získání vykládají před sebe. Mince jsou odložené také před nimi tak, aby byl vidět jejich počet. Každý hráč tak musí plánovat své tahy s ohledem na to, co vidí u ostatních hráčů. To je značný rozdíl oproti takzvaně zavřeným hrám, kdy si každý hráč stráží své karty a vy tak nemáte na první pohled zřejmé srovnání, kdo je blíže k cíli. Je tedy evidentní, že zde bez povšimnutí „neutečete“ ostatním hráčům. Spíše to bude boj o každý bod, díky čemuž hra v průběhu neztrácí na napínavosti.

Hráč musí plánovat své tahy s ohledem na to, co vidí u ostatních. To je značný rozdíl oproti takzvaně zavřeným hrám.

Tah každého hráče má dvě fáze: "Objevování" a "Obchodování a najímání postav". Nejprve tedy hráč ve svém tahu vykládá karty z dobíracího balíčku do prostoru "přístavu". Jejich počet záleží čistě na něm, může to být pouze jedna karta, kterou si poté ihned vezme, nebo může vykládat tak dlouho, než najde kartu, kterou hledá. Platí ovšem, že čím víc karet, tím větší risk. V přístavu se totiž nesmí potkat lodě stejné barvy (ve hře je celkem pět barev). Pokud je vyložena druhá loď stejné barvy, tak hráč svůj tah ztratil a všechny karty se uklízí na odkládací balíček. Na řadě je poté další hráč s vykládáním karet do přístavu. Zde můžete využít postav „Námořník“ či „Pirát“, jejichž schopností je zamezit přístup do přístavu některým lodím.

Fáze "Obchodování a najímání postav" přichází ve chvíli, kdy se hráč rozhodne ukončit vykládání. Aktivní hráč si může vzít nejvýše jednu kartu. Vybere-li loď, získá za ni uvedený počet mincí a loď odhodí na odkládací balíček. Najme-li do svých služeb postavu, zaplatí její cenu v mincích a kartu vyloží před sebe. V případě, že hráč dostatečně riskoval a podařilo se mu vyložit po jedné lodi od čtyř různých barev, je mu odměnou možnost vzít si dvě karty dle svého výběru. Pokud odhalil po jedné lodi od všech pěti barev, může si vybrat až tři karty. Poté, co první hráč ukončil výběr karet z přístavu, mají možnost také ostatní hráči. Podle pořadí ve hře si mohou vzít vždy maximálně jednu kartu. Pokud této možnosti využijí, musejí zaplatit poplatek ve výši jedné mince prvnímu hráči - postava je tak stojí o jednu minci více a z lodi získají o jednu minci méně.

Karty mají dvojí funkci - z rubové strany reprezentují mince, po otočení dostávají svou hrací funkci.

Karty postav poskytují své služby okamžitě, takže pokud si například koupíte "Guvernéra", který umožňuje hráči vzít si o jednu kartu více, tak ihned po jeho získání může hráč vybírat ještě jednu kartu. Veškeré výhody postav se sčítají, takže pokud si najmete více "Slečen", tak každá z nich poskytuje při obchodování/najímání slevu jedné mince na každý nákup.

Z výše uvedeného vyplývá, že karty lodí a postav se vykládají do prostoru "přístavu" a v rámci jednoho tahu/kola si z nich vybírají všichni hráči. Nevyužité karty se poté odhodí na odhazovací balíček a začíná tah dalšího hráče opět fází "Objevování". Pokud je vyložena karta daní, hodnotí se okamžitě (pokud má některý hráč více než 12 mincí, musí odhodit polovinu z nich; poté se vyhodnotí bonus ve spodní části karty), je odhozena a vykládání pokračuje dále.

Pokud je vyložena karta expedice, je okamžitě přesunuta mimo přístav a zůstává vyložena až do konce hry nebo do doby, kdy ji získá některý z hráčů. Získat expedici jde najmutím postav "Mnich", "Kapitán", "Osadník" nebo "Všeuměl" do svých služeb. Tyto postavy poté může hráč vyměnit za kartu expedice, ale pouze pokud je aktivním/prvním hráčem. Expedice poskytují 4 nebo 6 bodů vlivu, při hře pěti hráčů se přidává do osudí ještě jedna karta expedice, která dává 5 bodů.

Klik pro zvětšení (Port Royal (+ rozšíření) Vás zavede do Karibiku)

Jednotlivé postavy představují možnosti, jak získávat více peněz, více karet, slevy, apod. Jejich výběrem tedy vytváříte svou vlastní strategii, se kterou se snažíte porazit protihráče. Pravě díky těmto kombinacím je každá hra odlišná a jedinečná. V závěru hry poté přichází boj o každý bod vlivu a zároveň snaha udržet si co největší jmění. Důležité je tedy sledovat vykládací prostor soupeřů a mít přehled o jejich majetku.

Port Royal: Rozšíření

Port Royal: Rozšíření poté přináší i kooperativní variantu hry a možnost hrát i v jednom hráči, což se může hodit buď k nácviku pravidel a strategií nebo pro osamocené večery, kdy nám nutkání zahrát si nedá spát.

Rozšíření přidává 24 nových karet postav a lodí a k tomu 18 velkých karet kontraktů, což je nový herní komponent. Kontrakty můžete použít buď v klasickém soutěžním režimu nebo v kooperativním režimu. V soutěžním režimu vyberete 4 kontrakty, které se vyloží na stůl a můžete díky nim získávat další mince a body vlivu. Zbylé karty kontraktů jsou pak indikátory dodatečných bodů vlivu - jejich rubová strana představuje jeden bod. Tímto způsobem máte možnost ve hře získat až tři body vlivu navíc, což v konečném hodnocení není zanedbatelné.

V kooperativním režimu hráči nebojují proti sobě, ale spolu proti systému hry. Podle počtu hráčů (1 až 5) se vybere počet kontraktů (3 až 11), které se opět vyloží na stůl. Dále se podle počtu hráčů a symbolů pečetí na kartách kontraktů určí časový limit pro hru, který se měří extra balíčkem karet. Cílem hry v tomto režimu není získat 12 bodů, ale hráči musí splnit všechny vyložené kontrakty a to v daném čase. Samotná hra poté probíhá stejně jako klasický soutěžní režim, jen je třeba dost spolupracovat a svou strategii musí hráči v průběhu konzultovat mezi sebou. Právě tento systém dodává hře úplně novou variantu a zároveň poskytuje možnost zahrát si Port Royal i v případě, že nemáte žádného spoluhráče. Z vlastní zkušenosti vím, že her, které se dají hrát v sólo variantě moc není, takže to považuji za značnou výhodu.

V kooperativním režimu hrateje spolu proti systému hry. Hráči musí splnit vyložené kontrakty v daném čase. Tento systém poskytuje možnost zahrát si Port Royal i v sólo variantě.

Co říci závěrem? Pokud hledáte hru, kde je třeba určitá dávka strategie, ale zároveň se dá celkem rychle vysvětlit i nováčkům, rozhodně neprohloupíte výběrem Port Royalu. Každá hra je vždy rychlá, díky krátkým tahům hráčů a interakci navíc nehrozí žádné "hluché" momenty. Vlivu náhody či výběrem strategie je navíc každá partie jiná a jedinečná. Rozšíření je potom vítaným zpestřením herního systému. Navíc je Port Royal relativně nenáročný na prostor, takže není problém jej sbalit na cesty - dá se rozložit například i ve vlaku nebo na pláži.

Tuto karetku určitě doporučuji těm, kteří nemají chuť na časově náročné hry plné strategie. Ale i pro ty nejnáročnější je Port Royal přijemným zpestřením, které se jen tak neohraje. Oproti jiným karetním hrám Vás rozhodně díky své různorodosti a tempu bude bavit stejně jako mě a rádi se k ní budete často vracet.

Koupit hru a rozšíření Port Royal

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti MindOK

Klik pro zvětšení (Port Royal (+ rozšíření) Vás zavede do Karibiku)

SUPER
90%
CZECHGAMER
Port Royal je časově nenáročná, zábavná a nápaditá karetní hra, která se díky své variabilitě hned tak neomrzí. Navíc je stejně atraktivní ve dvou hráčích i v pěti. Rozšíření pak toto hodnocení podporuje přidáním kooperativní a sólové varianty.


CGwillWin