recenze
MX vs ATV All Out

MX vs ATV All Out - recenze
MX vs ATV All Out - recenze
11:00, 24.04.2018

Závodní série MX vs ATV se na naše herní zařízení vrací s již šestým pokračováním, které mají stejně jako všechny dosud vydané díly na svědomí američtí vývojáři ze studia Rainbow. Těm i celé sérii hrozil před pár lety zánik, když vlastník studia v podobě amerického vydavatelství THQ vyhlásil bankrot. Pomocnou ruku tehdy podali rakouští Nordic Games, kteří studio koupili, získali práva na sérii a později i ochrannou známku THQ. Kruh se tedy uzavřel a MX vs ATV All Out vychází už pod nově zformovaným THQ Nordic. Pomohlo ale stabilní zázemí rostoucího vydavatele samotné hře?

Klik pro zvětšení (MX vs ATV All Out - recenze )

Návrat do minulosti

Před vydáním to vypadalo, že by mohlo MX vs ATV All Out minimálně zdatně sekundovat konkurenci od Milestone v podobě sérii MXGP či novým off-road závodům Gravel. MX vs ATV totiž obsahuje jak závody jednostopých motorek, tak dvoustopých čtyřkolek a malých bugin. Nový díl navíc pohání uznávaný Unreal Engine čtvrté generace, takže to na papíře všechno nevypadá vůbec zle. Reálná podoba hry ale představuje velice nepříjemné a bolestivé vystřízlivění.

Zatímco zpracování jednotlivých jezdců a strojů by se ještě snést dalo, tak tratě a samotné prostředí představují nefalšovaný návrat do minulosti.

Největším zklamáním je audiovizuální stránka. Její podoba dokazuje, že dobrý engine k tomu, aby vše vypadalo alespoň průměrně, opravdu nestačí. Při pohledu na novinku od Rainbow se vrátíte někam na začátek minulé generace konzolí, což je v roce 2018 opravdu špatná vizitka. V kombinaci s téměř nulovým pokrokem od minulého dílu, který byl ještě jakýmsi pohrobkem po původním THQ to vrhá hned z počátku na hru špatné světlo.

Klik pro zvětšení (MX vs ATV All Out - recenze )

Zatímco zpracování jednotlivých jezdců a strojů by se ještě snést dalo, tak tratě a samotné prostředí představují nefalšovaný návrat do minulosti. Zejména závody na uzavřených stadionech, kde jste nuceni sledovat rozmazané okolí a zpovzdálí stojící statické diváky, vás brzy přivedou k otázce, zda se náhodou nejedná o mobilní port nebo handheldovou záležitost. Bohužel jde o titul určený pro velké konzole a PC, za který si autoři řeknou o 40 až 50 eur.

Nefalšovaná arkáda

Dost ale bylo grafiky, pojďme se podívat, jak je na tom hratelnost. Ta totiž vždy hrála v minulých dílech prim. Série MX vs ATV nikdy nebyla pro fanoušky simulací a příznivce realistického jízdního modelu. Nepřinášela ani mix arkády s prvky simulace, jako je tomu třeba u MXGP od Milenstone. Byla čistokrevnou arkádou, což mnoho hráčů odradilo, ale jiné naopak nalákalo. A nejinak je tomu u i nejnovějšího dílu All Out. Kromě klasických závodů proti až patnácti počítačem ovládaným protivníkům si tak vyzkoušíte i částečně open world mód Waypoint nebo kaskadérský Freestyle.

Klik pro zvětšení (MX vs ATV All Out - recenze )

Ať už si ale oblíbíte jakýkoli režim, tak si díky téměř nulové fyzice do sytosti užijete závody ve vysokých rychlostech plné dlouhých skoků a následných bolestivých pádů. Dojem ze samotného závodění bohužel kromě již zmíněné audiovizuální stránky kazí nepochopitelně dlouhé loadingy mezi závody, bugy, špatná optimalizace a hloupá umělá inteligence, která má na některých tratích problém se vůbec za sebe poskládat.

Někde se stala chyba

Jestli dokáže něco alespoň částečně vyvážit neduhy popsané v předchozích odstavcích, tak je to nabídka obsahu. Nejvíce úsilí autoři vložili do stěžejního režimu Series. Ten supluje pomyslnou kariéru a předkládá několik po sobě jdoucích šampionátu, ve kterých si postupně vyzkoušíte všechny disciplíny, tratě a stroje. Jedná se sice o klasický a stokrát odzkoušený koncept, ale především díky velkému množství různorodých tratí jde o mód, jehož dokončení nějaký čas zabere.

Klik pro zvětšení (MX vs ATV All Out - recenze )

Co se týče vozového parku, tak ten naopak patří ke slabším stránkám. Hra totiž obsahuje pouze dva výkonností druhy motorek a jeden typ čtyřkolky a buginy. V jednotlivých kategoriích tak mezi sebou závodí identická nelicencovaná technika. Větší pestrost přichází až v kláních, kde jsou jednotlivé kategorie smíchány dohromady. Další, tentokrát již licencovanou techniku, autoři přidali až formou osmi placených datadisků, což není nic jiného, než zdvižený prostředník všem vlastníkům původní hry.

Klik pro zvětšení (MX vs ATV All Out - recenze )

Kredity získané v závodech tedy neutrácíte za samotné stroje, ale pouze za jejich vylepšování. Nákup lepších dílů bohužel nemá díky čistě arkádovému jízdnímu modelu příliš smysl, a proto je výhodnější zaměřit se na vizuální úpravy. Těch je poměrně dostatek, takže si svůj stroj i jezdce můžete lehce přetvořit dle obrazu svého. Po dokončení Series režimu pravděpodobně okusíte multiplayer, jehož online část díky nedostatku aktivních hráčů zeje prázdnotou. Daleko spíše si takzazávodíte s kamarádem ve split-screenu, který ale bohužel v případě PC verze vyžaduje připojení dvou gamepadů. Kombinaci ovladače a klávesnice hra zkrátka z nějakého důvodu nepodporuje.

Série MX vs ATV All Out zažila svou největší slávu v době, kdy neměla na trhu téměř žádnou konkurenci. Díly jako Reflex byly navíc alespoň obstojnou arkádou. Od té doby ale studio Rainbow přešlapuje na místě jak v oblasti obsahu, tak i grafiky. Za téměř plnou cenovku tedy dostanete zastaralou budgetovku se spoustou chyb, jejímž jediným výrazným plusem zůstává nenáročný a poměrně zábavný jízdní model.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (MX vs ATV All Out - recenze )

Recenzovaná verze: PC

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (MX vs ATV All Out - recenze )

(@_@;)
30%
CZECHGAMER
Zastaralá hra plná chyb, která nemá v roce 2018 na trhu co dělat.

CGwillWin