recenze
TT Isle of Man

TT Isle of Man - recenze
TT Isle of Man - recenze
09:29, 17.03.2018

Motocyklový závod Tourist Trophy patří mezi nejnebezpečnější a nejnáročnější klání ve světě motorsportu. Jezdci se tu na svých jednostopých strojích prohání na normálních silnicích, které po zbytek roku slouží běžnému provozu. Jednou za rok se ale z ostrova Man, kde se tento podnik odehrává, stává jeden velký uzavřený okruh, na němž si měří síly ti nejodvážnější z nejodvážnějších.

Stačí si pustit jakékoli video z tohoto závodu, abyste zjistili, že tady ještě zůstalo závodění stejně krásné, nebezpečné a šílené, jako tomu bylo v minulosti. Snaha o zachování tradice má to ale i svou stinnou stránku, což asi nejlépe dokazuje seznam čítající více než 250 jezdců, kterým vzala nebezpečná trať život. Tolik k reálné předloze nové závodní hry od Kylotonn Games s názvem TT Isle of Man.

60.7 km a 219 zatáček

Mnohé možná překvapí už fakt, že se nejedná o titul vytvořený italským studiem Milestone, což jsou v podstatě jediní vývojáři, kteří se pravidelně motocyklovým závodům věnují. Tourist Trophy se ale liší už svou filozofií. Zatímco Milestone nabízejí bohatý obsah a nepříliš výraznou hratelnost, tak Kylotonn lákají na přesný opak. V TT Isle of Man je tedy na prvním místě pocit z jízdy a až poté vše okolo.

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man - recenze )

Pocit ze samotné jízdy je o třídu lepší, než to, co ve svých hrách nabízí Milestone.

Samozřejmě to neznamená, že by hra neměla po obsahové stránce co nabídnout. Autoři si obstarali oficiální licenci, takže si zazávodíte s reálnými jezdci a stroji. A ano vydáte se pochopitelně i na legendární Snaefell Mountain Course na ostrově Man. Tento více než 60 kilometrů dlouhý přírodní okruh obsahující 219 zatáček je ve hře zpracován v měřítku 1:1 nesmírně detailním a pečlivým způsobem. Podle mého názoru se jedná o jeden z největších taháků samotné hry. Jen těžko totiž najdeme v jiných závodních titulech něco podobného. Kromě této majestátní trati navštívíte dalších 9 anglických přírodních okruhů, které jsou sice výrazně kratší, avšak stále pěkně zpracované. Celkový výběr deseti tratí tedy neoslní svým počtem, ale zaujme různorodostí. Je totiž opravdu příjemné pro jednou opustit uzavřené autodromy a místo toho se chvíli prohánět po anglických okreskách.

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man - recenze )

Zkroť tu bestii

Hra obsahuje dva výkonnostní druhy motorek. S pomalejšími supersporty začnete, což není na škodu, protože ještě o kus rychlejší kategorie superbike rozhodně není pro začátečníky. Mezi jednotlivými značkami nechybí největší firmy jako Honda, Yamaha, Kawasaki nebo BMW. Dostane se ale i na menší značky jako Suter nebo Norton. Vybrat by si tedy měl opravdu každý. Potěšující je navíc fakt, že rozdíly ve výkonu a ovládání poznáte nejen mezi jednotlivými třídami, ale i mezi modely.

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man - recenze )

Tím se pomalu dostáváme k překvapivě realisticky pojatému jízdnímu modelu. Když vývojáři před vydáním mluvili o tom, že nám naservírují co možná nejvěrohodnější zážitek, tak opravdu nelhali. Pocit ze samotné jízdy je totiž o třídu lepší, než to, co ve svých hrách nabízí Milestone. Může za to přitom hned několik faktorů a drobností. V první řadě hra obsahuje hned několik možností nastavení. Podle svého umu a preferencí si můžete přizpůsobit třeba kontrolu trakce, ABS nebo asistenty brzdění či akcelerace. Pokud si všechny asistenty pozapínáte na maximální možnou úroveň, tak dostane náročnější arkádu ve stylu již zmíněných Milestone. V případě, že si jejich zasahování snížíte nebo úplně vypnete, tak se z TT Isle of Man stane nejnáročnější motocyklový titul za posledních několik let.

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man - recenze )

O to víc zamrzí některé chyby a nedodělky. Zmínit musím naprosto příšerné zpracování pádů a celkově divné chování motorky i jezdce při nich. Fyzika bohužel v tomto ohledu výrazně pokulhává, takže nečekejte žádné efektní highsidery (pád po zadním kole přes řídítka), ale spíše podivný drift a následný náraz do přilehlých objektů. Fyzikálnímu modelu dělají problémy i větší horizonty, na nichž se motorka v některých případech stává ihned neovladatelnou. Tento problém jsem ale zaznamenal pouze u některých tratí a strojů, takže jde nejspíš o bug, který snad autoři opraví. Pochvalu si naopak zaslouží celkově vynikající pocit z rychlosti, který ještě více umocňují zvuky větru při vysokých rychlostech. Pokud používáte gamepad, tak si navíc užijete poměrně výrazné vibrace, jež vám připomenou, že se ženete po běžné nerovné silnici.

Grafickou stránku do jisté míry limituje použitý interní engine vývojářů. Po technické stránce se tedy TT nemůže měřit s vrcholem v podobě Driveclub Bikes. Na druhou stranu grafika není na tak špatné úrovni, abyste si kvůli ní nákup hry rozmysleli.

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man - recenze )

Chybí jakékoli možnosti vylepšování či vizuálních úprav jezdce a motorky.

Jestli byste si ale měli kvůli něčemu nákup promyslet, tak jsou to herní módy a jejich náplň. Když vynechám obligátní režimy rychlého závodu a jízdy na čas, tak už zbývá pouze stěžejní kariéra. Ani zde ale nečekejte nic přelomového. Na začátku si vyberete jednu motorku, se kterou poté jezdíte různé závody. A když říkám různé, tak myslím dva základní druhy. Buď se postavíte na start ve formě klasického závodu zároveň s dalšími maximálně deseti jezdci, nebo jezdíte disciplínu zvanou TT, kde se závodníci vydávají na trať postupně a o výsledku nerozhoduje pořadí ale čas. Za vyhrané závody si postupem času vyděláte na další motorky.

Poněkud krátké dobrodružství

Nic víc od kariérního režimu nečekejte. Chybí například jakékoli možnosti vylepšování či vizuálních úprav jezdce a motorky. Prázdnotu stěžejního režimu nezachraňuje ani plochý systém managementu, jenž vám servíruje pouze seznam dalších závodů a jednou za čas pošle jednoduché vyúčtování výdajů a získaných financí.

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man - recenze )

Vývojáři si jsou tohoto velkého nedostatku zdá se vědomi a na květen připravují bezplatné rozšíření, které do hry přinese sidecary. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že šlo z oficiální licence vytěžit daleko víc. Kariéru mohly oživit třeba různé historické závody, jež by využily bohaté tradice závodění na ostrově Man. Dále zamrzí třeba chybějící závody v dešti nebo jakkoliv ztížených podmínek. Nic speciálního nenabízí ani multiplayerová složka. V online části si můžete dát pár závodů s náhodnými hráči, pokud tedy nějaké najdete. Offline obsahuje pouze hot seat až pro 8 lidí. Takový split screen byste hledali marně. Náplň herních režimů je tedy těžkám zklamáním a nevyužitou šancí.

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man - recenze )

TT Isle of Man zaujme krásnými tratěmi, solidním jízdním modelem a jedinečným pocitem z rychlosti, díky kterému závodění zkrátka baví. Velmi rychle ale přijdete na to, že toho hra po obsahové stránce příliš nenabízí. Když navíc připočteme vysokou cenovku, tak dostaneme za hodně peněz poměrně málo muziky. Pokud si ale chcete jen jednou za čas příjemně zajezdit, rozhodně TT svůj účel splní.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man - recenze )

Recenzovaná verze: PC

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man - recenze )

DOBRÉ
65%
CZECHGAMER
Povedený jízdní model a jedinečný pocit z rychlosti na pěkně zpracovaných tratích sráží plochý kariérní režim a nedostatek obsahu

CGwillWin