recenze
Frantics

Frantics - recenze
Frantics - recenze
12:54, 23.03.2018

Dnes sa opäť vrátime do sekcie PlayLink, a teda PlayStation 4 projektov ovládaných cez mobilné telefóny. V drvivej väčšine ide o menšie hry zamerané na zábavu, ktoré majú rozbehnúť každú nudnú párty a napraviť alebo prípadne prehĺbiť rozvrátené priateľstvá. Mali sme tu už vydarenú detektívku Hidden Agenda a nemenej zaujímavú logickú súťaž Knowledge is Power a u oboch projektov sme boli v zásade spokojní s kvalitou. Ako to ale dopadne po dnešnom teste ďalšieho prírastku do PlayLink rodiny, bude predmetom nasledujúcich minút vašej pozornosti.

Ako dostať čistokrvných casual hráčov k poriadnej konzole.

Klik pro zvětšení (Frantics - recenze)

Projekt Frantics je dielom dánskeho štúdia Napnok Games, ktoré má evidentne vo svojich radoch milovníkov plastelíny. Je to práve táto hmota, ktorá sa stala výplňou pre grafický art ich zbierky pätnástich minihier a musím uznať, že z pohľadu výtvarného prevedenia sa im podarilo vierohodne rozhýbať všetky zvieratká v rytme spomínanej mazľavej hmoty. Frantics je aj preto určite atraktívnym výletom za hranicu detských prianí, ale rozhodne nie je určený striktne len našim najmenším. Možno dojem infantilnosti nadobudnete už počas čakania na spárovanie jedného až štyroch hráčov prostredníctvom príslušnej aplikácie, keďže hlavný konferencier je lišiak s pohárom tvrdého alkoholu v ruke.

Nič jednoduchšie snáď už v súčasnosti ani nie je možné vo svete hier nájsť.

Klik pro zvětšení (Frantics - recenze)

Náplň pre Frantics sa rozdeľuje do dvoch hlavných vriec, z ktorého len jedno stojí za opis. V ňom hrá prim takzvaný režim The Fox Party, ktorý vám servíruje nepredvídateľnú porciu minihier a ktorého primárnym cieľom je zabávať vašu skupinku motiváciou v získavaní zlatých koruniek. Tento modus je určite viac súťažný a podporený chuťou byť lepší než vaši priatelia, keďže počas hrania môžete navyše pátrať po minciach a tie následne použiť na kúpu výhody voči súperom. Párty s líškou môže prebiehať zaujímavo a nepredvídateľne v zmysle neočakávaných úloh od hlavného organizátora súťaží. Lišiak môže napríklad vyzvať vybraných hráčov na alianciu za účelom získania bonusov, čím razom donúti niekoho k taktizovaniu a z takýchto situácií často vyplynie škodoradostný úsmev na nejednej tvári okolo vás.

Samotná aplikácia funguje obstojne, aj keď stále to nie je v oblasti latencie nič, čo by nahradilo rýchlosť klasického ovládania.

Klik pro zvětšení (Frantics - recenze)

Kvalita jednotlivých minihier je dosť odlišná a aj keď sa každá prakticky zakladá na nejakej arkáde, ktorú ste už možno videli v iných podobách, zábavou sa od seba niekedy rapídne odlišujú. Všetko však môže zmeniť dobrý kolektív a správne namiešaná zmes vašich priateľov naokolo. Veľkú výhodu vidím v celkovej jednoduchosti pochopenia a názorných ukážok, ktoré sú určené hlavne pre neskúsených jedincov. Nikto tu nebude tápať a pýtať sa čo má robiť, jednoducho si v rýchlosti pozrie krátku prezentáciu a už sa s mobilom v ruke môže pokúsiť o svoj životný výkon. Bude sa z väčšej časti športovať. Jazdiť na bicykloch (nie doslova samozrejme), skákať padákom, hrať akúsi obdobu futbalu, lietať vzduchom, hádzať si misku s polievkou a tak ďalej v bláznivom duchu. Vývojári si dali tú robotu a slušne spracovali aj samotné aplikácie. Ich grafické prevedenie korešponduje s artom celej hry a určite poteší aj možnosť písomnej komunikácie medzi líškou a vami vytvoreným avatarom prostredníctvom fotografie.

Po boku ostatných sa aj Frantics môže pochváliť kompletnou CZ lokalizáciou.

Klik pro zvětšení (Frantics - recenze)

Veľké mínus sa ale časom rozsvieti v oblasti ovládania konkrétnych minihier. Zvlášť je reč o tých akčnejších, kde sa vyžaduje čo najrýchlejšia reakcia, a aj keď je dotyk všeobecne považovaný za to najefektnejšie, v prípade tejto hry sa ukazuje úplný opak. Frantics napríklad v pár prípadoch môžete ovládať aj cez motion senzory telefónu, a teda pohybom ruky do strán. Toto nie vždy v hre funguje správne a určite si viete predstaviť ten hnev, ak sa snažíte nakopať zadok najlepšiemu priateľovi a stroskotáte na základe zlej odozvy pri ovládaní. Stále však musím práve tento projekt zo všetkých v sekcii PlayLink hodnotiť pozitívne, keďže je schopný spájať neskúsených a zábavy chtivých príležitostných hráčov do celku s ostrieľanými harcovníkmi, a to je vec aká sa v dnešnej dobe cení. Spomínané technické prešľapy v ovládaní by sa dali stále eliminovať a potiahnuť tak naše hodnotenie o pár percent vyššie.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech.

Klik pro zvětšení (Frantics - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Frantics - recenze)

Ceny hry Frantics srovnáte na Zboží.cz.Klik pro zvětšení (Frantics - recenze)

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Nenájdete tu žiadnu veľkú PlayLink inováciu, ale tak, ako je to v tomto prípade podané a prezentované, to jednoducho funguje na slušnej úrovni

CGwillWin