Belgický úřad prověřuje loot boxy v BF2

Belgický úřad prověřuje loot boxy v BF2
12:07, 16.11.2017

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu... Kéž by tohle české pořekadlo pomalu nabíralo na platnosti v ohledu Loot Boxů a placení za náhodu ve hrách. Aktuální téma tohoto týdne jsou rozhodně mikrotransakce a loot boxy ve Star Wars: Battlefront 2. EA a DICE se v mezích marketingu a PR snaží situaci kontrolovat, ale každá akce vyvolává silné reakce, protože žádná z nich není rozhodně "upřímná". Ale o tom si napíšeme jinde, tento článek je o jiné zprávě.

Podle všeho se belgická komise zabývající se hazardními hrami zkoumá právě Star Wars: Battlefront 2. Informoval o tom belgický web VTM. Který připomíná, že ve hře lze zakoupit výhodu pro hráče za reálné peníze, ale hráč nikdy neví, co dostane. Právě ta část s tou "náhodou" respektive "šancí", je to, co velmi úzce koketuje s gamblingem. A na proto na to reaguje zmíněný úřad. Vedle Battlefront 2 prověřuje to samé v Overwatch, kde funguje to samé (ale ve slabší formě z hlediska nás).

Podle komise totiž může nezletilé dítě být vystaveno sociálnímu tlaku k tomu, aby utratilo peníze, a to je špatně. Pokud by komise tyto herní praktiky shledala jako škodlivými, muselo by si EA a DICE zajistit v Belgii speciální licenci a rozhodně by hra nemohla být určená pro nezletilé. Což by bylo zajímavé sledovat, co by na to řekl takový Disney, jako majitel značky Star Wars.

Nejsem zastánce moderního trendu, že na vše musí být zákon a vše musí být zakázáno konkrétně. Ale speciálně gambling je obecně známá a nebezpečná věc. A jakákoliv spojitost s počítačovými hrami je rozhodně špatná a také nechtěná. Vzpomeňte si, kolikrát jste museli někomu neznalému vysvětlovat, že to že hrajete počítačové hry z vás nedělá "gamblera".


DALŠÍ

CGwillWin