hw
speciál
Thrustmaster T300 RS GT Edition: Splňte si závodnický sen

Thrustmaster T300 RS GT Edition: Splňte si závodnický sen
Thrustmaster T300 RS GT Edition: Splňte si závodnický sen
14:43, 15.11.2017

Vývoj závodních her doprovázel vývoj volantů a dalšího příslušenství. Model Thrustmaster T300 RS GT Edition si snadno spletete s tím ve skutečném autě.



Na první pohled malá, ale těžká krabice jasně předjímá, že v tomto případě se o hračku rozhodně jednat nebude. Váha je to první, čím na sebe volant se základní stanicí a pedály upozorní. Vybalení a montáž je snadná, samotný volant intuitivně připojíte k základní bázi pomocí velké převlečné matky, kterou zaaretujete šroubkem. Celou základní stanici upevníte ke stolu bez nutnosti použití jakéhokoli nástroje díky držáku s masivním šroubem a vlastní pákou. Asi není nikdo, kdo by ihned po vybalení pedálů jen tak cvičně nešlápl na pedál. Překvapí vás jistý odpor, ba co víc pevnost, s jakou pedály drží přilepené k zemi. Přiznám se, nejsem žádný extra závodník urputně sešlapávající pedály, ale na první dobrou skvělý pocit. Konektivitu k PC či PS3/PS4 zajišťuje USB kabel, doplněný o napájecí a propojení báze s pedály je realizováno skrze kabel připomínající UTP.

Klik pro zvětšení (Thrustmaster T300 RS GT Edition: Splňte si závodnický sen)

Thrustmaster T300 RS GT Edition s pedály T3PA jsem testoval ve spojení s PS4 a právě hrou Gran Turismo Sport. Pro neználka je to změna oproti klasickému gamepadu, ale jakmile si zvyknete, je to něco jako hrát fotbal na vesnici v klasických teniskách nebo kopačkách, už nebudete chtít nic jiného. Pochopitelně, každému to sednout nemusí, ale to nechme stranou. Fakt je ten, že se vaše herní doupě promění v závodní monopost.

Ruce na volant, nohou túruji motor do vysokých otáček, končí odpočet a vyrážím na trať. Nedalo mi to a první jízdu jsem absolvoval bez sluchátek, abych dokázal posoudit hluk. K mému milému překvapení jsem nezaznamenal žádné rušivé momenty a to i přes prvotní seznamování (čti: kroucení volantem ze strany na stranu při necitlivé jízdě), nazval bych to standardním nevýrazným až tichým zvukem. Nastavením manuální převodovky jsem si předurčil otestování pádel pod volantem, byl by hřích jezdit s tímto volantem na automat, a právě tento drobný detail ve mně vzbudil touhu jezdit, jezdit ve dne, v pracovní dobu, v noci, při návštěvě rodičů, zkrátka jsem se od toho nemohl odpoutat. Zpětná vazba, jakou vám dává volant a pedály, vás pohltí.

Klik pro zvětšení (Thrustmaster T300 RS GT Edition: Splňte si závodnický sen)

Záměrně jsem nechal stranou konkrétní specifikace, pro pořádek je uvedu nyní na závěr. Kovový volant o průměru 28 cm s pogumovaným povrchem resp. báze disponují rozsahem otáčení 1080°, technologií Force Feedback. Celkem je k dispozici 13 tlačítek, 8směrový D-Pad a dvě pádla. Přesnost, citlivost a dlouhou životnost zajišťují bezkontaktní magnetické snímače s 16bitovým rozlišením.

Thrustmaster T300 RS v GT Edici s pedály T3PA je volant, který vás posune na závodní dráze zase o kousek dál a třeba bude právě on vaší pomyslnou startovní čarou na cestě za profesionální závodní kariérou např. v Thrustmaster Virtual GP. S cenovkou pod 9000 Kč na CZC.cz je sympatickou volbou pro začínající i pokročilé jezdce. Pro ty náročnější tu může být vyspělejší bratříček Thrustmaster T-GT s pokročilými technologiemi, vlastním 40W motorem a chlazením.


CGwillWin