recenze
South Park: The Fractured But Whole

South Park: The Fractured But Whole - recenze
South Park: The Fractured But Whole - recenze
19:05, 24.10.2017

A je to tu! musíte sa priznať, že ak ste fanúšikom videohier a jemne kontroverzného seriálu South Park, určite ste sa tešili na pokračovanie úspešného RPG The Stick of Truth, ktoré dokázalo, že aj jednoducho animovaná hra dokáže očariť špecifickým humorom, skvelými hernými prvkami a hlavne nezabudnuteľnými scénami, ktoré pravdepodobne v žiadnej inej hre nikdy nenájdete. Nezdržujme a vrhnime sa na dlho očakávaný super hrdinský sequel, ktorý nás opäť zavedie to mestečka South Park, v podobe akej ho veľmi dobre poznáme a otvorí nový príbeh, ktorý určite prinesie množstvo skvelých momentov.


Zápletka, ako má byť!

Príbeh TFBW priamo nadväzuje na prvý diel, v ktorom ste sa stal takzvaným zadko-lordom a zabránil totálnej skaze South Parku, v momente, keď si myslíte, že je všetko v poriadku objaví sa tajomný Coon, ktorý sa do súčasnosti vráti z budúcnosti a oznámi vám, že hranie sa na hrdinov zo slávnych sérií, ako Pán Prsteňov alebo Hry o tróny je jednoducho trápne. Pri výklade budúcnosti nezabudne spomenúť záhadne miznúce mačky po celom meste. Tento impulz vás a vašich priateľov donúti odložiť drevené meče, luky a palice a vstúpiť do sveta super hrdinov, ktorý budú po nociach chrániť South Park od nehanebného zločinu. Príbeh super hrdinov vás víta.

Klik pro zvětšení (South Park: The Fractured But Whole - recenze)

Rovnako a však inak...

O príbehu vám viac neprezradím, určite vás dokáže zaujať na dlhé večeri a keď myslím večeri tak to myslím vážne. Mne hra zabrala zhruba 30 hodín, faktom je, že som si ju užíval do posledného centimetra South Parku a to je aj dôvod, prečo vám prinášam recenziu tak neskoro:(

Hrateľnosť sa prispôsobila zmene universa, meče, luky a magické pomôcky boli vymenené za rôzne super schopnosti a gatgety. Celkovo prekopaný bol aj súbojový systém, ktorý aktuálne využíva ťahový systém a šachovnicu. Musím sa priznať, že zo začiatku som si zvykal veľmi ťažko ale po pár hodinách som usúdil, že sa jedná o skvelú zmenu. Nechcem vám tvrdiť, že k lepšiemu ale je to jednoducho iné a určite si na súbojovom systéme nájdete to svoje. Každý útok má svoj dosah, aby som bol presný skúsim vám to vysvetliť na šachovej figúrke jazdca. S jazdcom sa je možné pohybovať len jedno políčko rovno a jedno šikmo - podobne fungujú útoky, ktoré zosielajú vaši hrdinovia a preto hra vyžaduje značnú dávku taktizovania a kombinovania.

Klik pro zvětšení (South Park: The Fractured But Whole - recenze)

Klasické útoky sú doplňované healovacími, prípadne status meniacimi útokmi. Je ich pomerne dosť takže opäť správne využitie týchto útokov môže zvrátiť nejeden na prvý pohľad prehraný súboj. Každý útok pridáva určitý počet bodov do špeciálneho baru pre takzvaný ultimátny útok, ten je možné počas boja využiť viac krát, stačí len správne odrážať útoky nepriateľov. Ultimátny útok je špecifický pre každého hrdinu zvlášť a je sprevádzaný vtipnou cut-scénkou.

Nie je vybavenie, ako vybavenie...

So zmenou universa zmizla aj nutnosť obmeny vybavenia. Hovoríte si čo to je za kravinu? Presne toto som si hovoril taktiež ale potom mi to došlo. Každý hrdina má svoj super hrdinský oblek, ktorý asi nechce meniť každých 5 minút v závislosti na to, aký mu práve padol nový klobúk. Vývojári sa s týmto popasovali veľmi kvalitne a v podstate je len na vás, aký super hrdinský oblek si necháte, na vaše staty nemá absolútne žiaden vplyv, takže skutočne záleží len na vašej kreativite.

Hovoríte si, ako sa postava vlastne vyvíja? Túto otázku som si pokladal tiež, až do chvíle, než sa mi otvoril takzvaný slot na artefakt. Počas hry ich získate viac a v troch prevedeniach. Do týchto slotov potom vkladáte špeciálne mocné predmety, ktoré zvyšujú silu vašej postavy, to všetko bez akého-koľvek vplyvu na vzhľad vašej postavy. Hra vás postupom času odmení ešte jedným, špeciálnym slotom a to na zmenu DNA, podľa môjho názoru sa jedná o najmocnejší slot, pretože kompletne prekope vaše DNA na požadované vlastnosti. Používate fyzické útoky? Nie je problém, prekopte si DNA na poriadneho siláka, ste zameraný na mentálne útoky? Taktiež nie je problém.

Klik pro zvětšení (South Park: The Fractured But Whole - recenze)

Celkovo som so systémom veľmi spokojný a funguje viac menej na výbornú, stačí len kombinovať a špekulovať a určite z vašej postavy dostanete maximum.

Výroba a objavovanie, áno to tu tieže je...

Hra ponúka samozrejme aj jednoduchý 20 úrovňový systém craftingu, rozdelený na výrobu artefaktov, jedla, kostýmov alebo špeciálnych príbehových predmetov, ktorých počas hry zopár určite vyrobíte. Ak sa pýtate či je čo vo svete South Parku objavovať, verte mi, že odpoveď znie taktiež áno. Svet je skvele navrhnutý tak, aby ste sa vracali na rovnaké miesta aj viac krát v závislosti na tom, aké schopnosti máte aktuálne vo svojom repertoáru. Jeden príklad za všetky, ak nájdete vo svete na zemi ležať legové kocky (áno, skutočne sa jedná v TFBW o lávu), ktorá vám blokujú cestu musíte počkať do určitej fázy hry, v ktorej získate schopnosť vášho parťáka Stena, s ktorého pomocou kocky jednoducho odfúknete a to bol len jeden z mnohých prípadov, ktoré nás v mestečku South Park čakajú

...a preto by sa na neho nikto nemal dívať. Blbosť!

TFBW je výborným pokračovaním kontroverzného titulu z roku 2014, ktorý si našiel miesto v srdciach všetkých fanúšikov seriálu ale aj mimo neho. South Park považujem za jeden z najlepších animovaných seriálov súčasnosti, ktorý sa nebojí otvárať kontroverzné témy – hra sa nesie v rovnakom duchu a prináša váš vlastný pohľad. Na malú chvíľku si pomyslíte, že do toho šialenstva sám patríte a bude vás to sakramentsky baviť.

Ak váhate, prípadne sa bojíte obsahu, nie je nad čím. TFBW je výborným pokračovaním vhodným pre začiatočníkov ale aj skúsených obyvateľov mesta South Park. Neváhajte.

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (South Park: The Fractured But Whole - recenze)

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Playman

Klik pro zvětšení (South Park: The Fractured But Whole - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 PRO
SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Je to proste kurva dobrá hra!

CGwillWin