recenze
Life is Strange: Before the Storm - Episode 2: Brave New World

Life is Strange: Before the Storm - Episode 2: Brave New World - recenze
Life is Strange: Before the Storm - Episode 2: Brave New World - recenze
07:04, 29.10.2017

Opäť na mňa padá ten ťažký kríž testovania projektu rozdeleného do viacero častí. Aj keď v prípade série Life is Strange a jej druhej sezóny s podtitulom Before the Storm nie je nutné absolvovať taký počet dielov, stále tu máme trio od seba vzdialených menších adventúriek, ktoré sa majú spojiť vo veľkom finále ešte tento rok (bude síce ešte bonus v podobe štvrtého dielu, ale ten doteraz nebol akosi podrobne predstavený čo do obsahu). Spoločne sme si pred časom zhodnotili takzvané prebudenie, a teda úvodný krok do návratu tejto dnes už dosť populárnej IP, a tak dobre viete, ako som bol z časti Awake viacmenej sklamaný a rozčarovaný. Nie snáď že by išlo o vyložené fiasko, potenciál som dôkladne rozobral a podložil subjektívnymi faktami, stále však chýbal pocit toľkokrát zažitý u starej tvorby Dontnod Entertainment. Treba však dať novým vývojárom šancu a preto som s príchodom druhej epizódy pod zložku Before the Storm veril v značný posun čo do príbehu a napätia. Ako to nakoniec dopadlo?

Tempo je stále dosť pomalé, zvlášť na tento počet kapitol.

Klik pro zvětšení (Life is Strange: Before the Storm - Episode 2: Brave New World - recenze)

Ústredné duo postáv (Chloe Price a Rachel Amber) zastihneme krátko po nepríjemných udalostiach v časti Awake. Lesy v okolí prístavného mestečka Arcadia Bay pohltil ničivý ohnivý živel a naše dve študentky musia čeliť tvrdým obvineniam zo strany vedenia školy. Koncept sa logicky nemení a opäť musíme rozhodovať medzi dvoma hlavnými udalosťami a to pomocou rôznych dialógových situácií či priamo akčných činov. Chloe je ústrednou osou príbehu okolo akej sa pohybujú menšie družice vašich unikátnych rozhodnutí (všetko vám v súhrne hra spočíta a odmení vás celosvetovou štatistikou voči rozhodnutiam ostatných hráčov). To na čo som sa sťažoval v minulej recenzii už nebudeme dnes paušálne riešiť. Technická stránka je jednoducho u mňa v tejto sérii katastrofálna a neospravedlňuje ju ani rozpočet daný zo strany Square Enix (megalomanskej spoločnosti s obrovským obratom) a ani trápne reči okolo cieleného artu celej IP. Nebudem ju teda už viac spomínať a to ani v predposlednej časti Before the Storm, ktorá mimochodom ponesie názov Hell Is Empty.

Hudba sa mi začína páčiť viac a viac...

Klik pro zvětšení (Life is Strange: Before the Storm - Episode 2: Brave New World - recenze)

Musím pripustiť evidentný a väčší tlak na tempo vo vývoji udalostí. Na rozdiel od minulého nemastného a neslaného úvodu, sa tu všetko začne rozvíjať v oveľa lepšom tempe a jedna dramatická scéna je razom vystriedaná oddychovou momentkou so zbieraním predmetov za účelom interakcie. Autorom rovnako začali fungovať aj menšie pokusy o vtip, čo kvitujem s úsmevom na perách a myslím, že práve druhý diel si kvalitou v scenári slušne odskočí od toho prvého, za čo som rád, ale pozor! Hlavná pointa je stále niekde v neistej hmle a nevidím jednoznačnú motiváciu a nejaký presvedčivý dôvod, prečo sa triasť na ďalšiu časť. Zvedavosť je síce jedna vec, ale hlad po informáciách, aký som pociťoval v prvej sezóne, tu akosi absentuje. Nikto ma nemôže haniť za to, že porovnávam jednotku s dvojkou a naopak. Tieto dve série na seba nadväzujú. Majú rovnakú grafickú stránku (ehm...) a dokonca celkové spracovanie ako keby vypadlo z oka jedného vývojárskeho štúdia. A predsa je veľký rozdiel v kvalite výpravy a hlavnej dejovej linky. Toto vidím ako hlavný a dôležitý problém Before the Storm.

Hádanky, či už tie textové alebo praktické, sú stále jednoduché a bez širšej výzvy.

Klik pro zvětšení (Life is Strange: Before the Storm - Episode 2: Brave New World - recenze)

Áno, je to lepšie než diel minulý. Páčilo sa mi pár hudobných sekvencií prepojených s dramatickou scénou. Sem tam som sa dokonca zasmial a opäť som rád hľadal tajné miesta, kde by sa dalo zanechať svoje umenie. Postráda to však dušu a čaro, aké by ma donútilo povedať niečo v tom zmysle; tak toto je skutočne originálne či priam geniálne. Argument o zbytočnosti tohto pokračovania teda asi zatiaľ stále pretrváva a začínam sa obávať, že ani nové epizódy na tom nič moc nezmenia. Stále však platí, že nádej zomiera posledná a ja v zmysle povzbudenia vás a aj seba prehadzujem cez virtuálny plot, čo nás oddeľuje, pár bodov naviac.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Life is Strange: Before the Storm - Episode 2: Brave New World - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 Pro

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Life is Strange: Before the Storm - Episode 2: Brave New World - recenze)

DOBRÉ
62%
CZECHGAMER
O dva vtipy lepšie, ideme ďalej

CGwillWin