Matchmaking k tomu abyste více utráceli? Toť nový patent Activision

Matchmaking k tomu abyste více utráceli? Toť nový patent Activision
13:35, 18.10.2017

Kolikátá zpráva o mikro transakcích to už za poslední dva měsíce je? Ano občas mi přijde, že píši hlavně o nich, ale nemůžu si pomoci. Každou chvíli mě nějaká věc zvedne ze židle a kroutím hlavou kam se to pomalu ve hrách za 2 tisíc korun dostáváme. Ale tedy rovnou k věci. Magazín Rolling Stone na svém webu zveřejnil článek o tom, že Activision získalo patent, o který požádali v roce 2015. Patent se zaobírá tím, jak popostrčit mikrotransakce ve hrách a ty principy v něm popsané jsou docela silná káva.

Podstatné je totiž, že hlavním principem je ovlivnění matchmakingu hry samotné. Tedy toho, s kým vás hra spojí jako protivníky v multiplayer hře. Člověk by řekl, že se bere v potaz hlavně kvalita připojení a často i spočítaný skill hráče. To jsou věci, které fungují už dlouhou dobu, ale tento patent je rozšiřuje o mnohem horší věci. Nejlépe se příklady zmíněné v patentu přirovnají ke Call of Duty, které je první na ráně a je dosti možné, že systém již využívá (Activision tvrdí, že nikoliv). Dva příklady, které mluví za vše.

Příklad první. Mikrotransakční rozhodování může říci matchmakingu, aby začínajícího (nezkušeného) hráče nalosoval proti kvalitním a zkušeným hráčům. Tím, že jej takto zdeptá může využít k tomu, aby nezkušenému hráči zkusila prodat věci z mikrotransakčních balíčků, které zlepší jeho výkony.

Příklad druhý. Už jste podlehl a koupil si balíček a z něj získali novou zbraň. V tom případě se mikrotransakční engine dohodne s matchmakingem, aby vás s novou zbraní nalosoval do vhodného zápasu. Vhodného tak, abyste měli pocit, že nová zbraň je mnohem silnější a vy porážíte soupeře. Ptáte se jak? Inu prostě k vám nalosují nějaké horší hráče proti a spojí se spoluhráči s větším skillem. Vy budete mít radost, že se nákup vyplatil a pravděpodobně budete méně váhat s dalším nákupem.

A to už je síla, nemyslíte? V principu to říká, že samotná zbraň nemusí být ani OP (overpowered), abyste měli pocit, že je lepší. Je to způsob matchmakingu, který vlastně funguje na základě Pay2Win. Platíte? Dostáváte slabé nepřátele. Neplatíte, tak budete trpět. Pryč je to, že by se hráč měl v první řadě bavit. Vše cílí na to, aby se prodalo více zbytečných in-game předmětů.

Nutno dodat, že Activision rychle poslalo webům, které tuto zprávu přinesli oficiální vyjádření, že se jednalo pouze o patent jejich R&D týmu a není implementovaný v žádné hře. Podezřele na to přispěchal i Michael Condrey ze Sledgehammer Games a řekl, že o tom slyší poprvé a že Call of Duty: WWII nic takového neobsahuje. A ano, já a další fanoušci Call of Duty si vyhrazujeme právo jim ani trochu nevěřit, protože jak jsem to četl, tak mi hned vyskočilo pár podezřelých případů z vlastního hraní Black Ops 3. Může to být pocit způsobený naštváním, ale to tak bývá. Kdo chce může si přečíst vše na CharlieIntel.com anebo poslechnout přiložené video od youtubera NerosCinema. A kdo chce rádi budeme za jakýkoliv komentář k tomuto tématu.


DALŠÍ

CGwillWin