recenze
theHunter: Call of the Wild

theHunter: Call of the Wild - recenze
theHunter: Call of the Wild - recenze
19:20, 06.12.2017

Loveckých simulácií by ste vo svete konzol nenašli veľa, vlastne ich je tak málo, že ich pokojne môžeme označiť za ohrozený druh, čo nikto nechce kŕmiť a rozmnožovať. Preto akonáhle sa objaví niečo z tohto okrajového žánru, moja duša zaplesá a hneď začnem sypať virtuálnu zmes kukurice a bukvíc pod posed. theHunter: Call of the Wild sme vám už priniesli v dávnejšom teste. Vtedy však kolega Lukáš skúšal PC verziu, ktorá už v ponímaní akéhosi výberu zo žánru ako takého zastupovala oveľa širší sortiment, než je tomu práve u konzol. Aj preto vám práve servírujeme recenziu na duchovného nástupcu série Hunter, ktorú spracovali autori šialeného Just Cause, a teda Avalaneche Sudios. Ako sa loví v ich hre, a to konkrétne na platforme PlayStation 4 PRO? Je snáď tento port niečím iným než v prípade stolných počítačov? A dokázal som konečne uloviť medveďa menom Balú? Na tieto pálčivé otázky si teraz dáme stručnú odpoveď.

Les, stále sledujete les...

Klik pro zvětšení (theHunter: Call of the Wild - recenze)

Nie, nebudem to tu naťahovať ako gumu od vypraných spodkov. Tento Hunter nie je obsahom iným zážitkom než základná verzia a ide opäť o jedno a to isté, čím je prach sprosté lovenie živočíšneho druhu. Základná podstata je daná. Ste poľovník s povolením strieľať na akéhokoľvek štvornohého a okrídleného "nepriateľa", čo by vám chcel skrížiť cestu na dvoch obrovských mapách. Jedna reprezentuje prírodné prevedenie Európy a tá druhá sa naopak stará o západnú časť našej milovanej planéty. Cieľ je však pre oba pôdorysy jasne daný, stopovať a strieľať, či prípadne fotiť a počúvať. K dispozícii máte reálne vykalkulované kilometre lesov a hájov, kde sa presúvate buď pomocou vlastných trénovaných nôh alebo vďaka štvorkolesovej mašinke. Každá mapa ponúka viacero miest, kde je možné zložiť hlavu na vankúš (každé posunutie času vás ale stojí peniaze, čo má logické opodstatnenie), a teda body, odkiaľ vyrážate do akcie. Kto by si pod týmto pojmom však predstavoval nejakú šialenú scénku ako z dokonalej čiernej komédie Blinkende lygter, kde Mads Mikkelsen s automatickou puškou a šialeným revom pobehuje po lese a kosí srnky ako francúzskych odborárov, tak má smolu. Tento simulátor je skutočným simulátorom a uloviť niečo nie je jednoduchý proces, ba naopak.

Plazíte sa nepoddajnou vysokou trávou a jej steblá vám prskajú sviežu rannú rosu rovno do tváre. Jediné, po čom v ten romantický moment však túžite, je nájsť čerstvé jelenie hovno.

Klik pro zvětšení (theHunter: Call of the Wild - recenze)

Čerstvá stopa, to je alfa a omega hrateľnosti. Ešte než som sa pustil do písania tejto recenzie, som si samozrejme bedlivo naštudoval názor svojho kolegu s myšou, ktorý som chcel použiť ako prípadné zrkadlo a vykonštruovať tak odlišný pohľad na jeden a ten istý produkt. Nový Hunter je skutočne starou školou, ktorá nedáva veľa šancí na prívetivé privítanie neznalých žánru, aký reprezentuje. Niečo tu uloviť je krvopotný proces, ktorý sa môže skončiť nezdarom ešte skôr, než si natiahnete nové lovecké gumáky. Lovci sa dnes môžu spoľahnúť na modernú technológiu a aj vám je tak k dispozícii chytrý telefón a jeho schopnosť zaznamenať a uložiť vami nájdené indície, kadiaľ sa asi pohybuje zver, kde prespáva a koľko času sa tam zdrží. Na základe týchto údajov si potom môžete bedlivo naplánovať cestu za vašou novou trofejou a aj keď to možno znie jednoducho, samotná akcia už taká vôbec nie je. Väčšinu času sa totižto brodíte ako ženista po zemi. V jednej ruke telefón či ďalekohľad, prípadne zvukovú návnadu na konkrétneho "protivníka", a v očiach odhodlanie doviesť celú akciu do zdarného konca. Trpezlivosť je tu teda veľkou premennou, bez akej nie je možné nájsť zaľúbenie v hre ako takej, alebo nebodaj niečo zaujímavé dosiahnuť.

Priam očarujúca grafická stránka a žijúca príroda môže byť lákadlom aj pre pacifistov a vegetariánov.

Klik pro zvětšení (theHunter: Call of the Wild - recenze)

Áno, máte pušku a vo virtuálnom obchode desiatku možností ako ju vymeniť za čokoľvek iné vrátane luku. Rovnako tam nájdete zástup odlišnej munície, či dokonca prenosný posed. Pointa nového Huntera však nemusí nutne tkvieť len v love ako takom. Technická stránka je tu totižto neuveriteľne kvalitná a samotná grafika reprezentuje každý skutočný les, po akom ste sa kedy prechádzali. Lístie sa farbí do rôznych odtieňov, povrch jazera sa trbliece a ranné zore so sebou prináša vlhký opar. Okolie si teda žije vlastným tempom a tak sa vôbec nečudujte ak poviem, že simulátor prechádzok po čerstvom interaktívnom vzduchu nemal nikdy tak kvalitný základ a potenciál. Nemusíte len strieľať a cez ďalekohľad pozerať na ranené zviera. Nie je nutné čuchať k starým výkalom od divého prasaťa a už vôbec sa nemusíte starať o stavbu posedov. Môžete si Call of the Wild pojať z úplne iného konca a stále sa baviť. To všetko ostatné je však remeselne na vysokej úrovni. Koncept vám zobrazuje všetky potrebné informácie. Akým spôsobom ste zasiahli zviera, koľko kilometrov ste ho stopovali a nakoniec aj aký počet súrodencov a potencionálnych trofejí ešte v okolí má. Aby to malo nejakú motiváciu, dostávate úlohy a tie je nutné plniť, pokiaľ chcete získať lepšie vybavenie, teda vymeniť ho za peniaze.

Nič podobné v súčasnosti na trhu nie je.

Klik pro zvětšení (theHunter: Call of the Wild - recenze)

Milovníkov vývoja a RPG stromov určite poteší prítomnosť prepracovanej stupnice vylepšení, kde sa môžu realizovať rôzne formy lovenia. Investovať body do stopovania alebo ich priradiť do sekcie streľby, toto je len na vás. Ešte než sa ale rozhodnete tento projekt zadovážiť a skúsiť niečo nové, treba si položiť otázku, bude ma to baviť? Možností, ako sa zabaviť, tu totižto nie je veľa a spomínanou trpezlivosťou sa v dnešnom svete nemôže pochváliť úplne každý. Hunter môže byť relaxom ako aj totálnym výbuchom emócií (predstavte si, že hodinu stopujete vzácneho bieleho losa a v poslednom momente, kedy mu máte poslať projektil do hlavy, si zle vyrátate dýchanie a miniete o milimetre). Nie je to preto typická videohra, akú by mohol pojať priemerný hráč. Vo svete konzol nemá v súčasnej generácii žiadnu konkurenciu a tak ide o výnimočné dielo, aké rád ocením vyšším číslom než práve dávnejšie kolega. Ja osobne som v ňom našiel kus umenia a dobrý pocit z čiastkových úspechov. Bavilo ma prechádzať sa pomedzi očarujúcu prírodu a nerobiť hluk stúpaním na konáre. Bavilo ma nakupovať vybavenie a priznám sa, že aj loviť sa mi vôbec nezunovalo a to ani po dlhšej dobe. Ak by som povedal, že som sa pri testovaní ani raz nenaštval, tak by som vás klamal, ale presne o tom je aj reálny lov. Raz sa darí a raz letíte plnou rýchlosťou cez les s medveďom v pätách.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti THQ Nordic

Klik pro zvětšení (theHunter: Call of the Wild - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (theHunter: Call of the Wild - recenze)

SKVĚLÉ
81%
CZECHGAMER
Vzácny zástupca vyhynutého žánru s nádherným technickým prevedením

CGwillWin