recenze
Mega Man Legacy Collection 2

Mega Man Legacy Collection 2 - recenze
Mega Man Legacy Collection 2 - recenze
18:10, 03.12.2017

Jsou tomu již dva roky, kdy se na obrazovkách našich mašin zjevila první část kolekce s Mega Manem s názvem Mega Man Legacy Collection. Nyní se Capcom rozhodl vydat druhý díl, který zahrnuje původní díly s číslovkami 7 – 10. Vzhledem k nedávnému rozmachu remasterů starých známých plošinovek, kupříkladu Sonica či Crashe, se i tento soubor bude pravděpodobně snažit zaujmout fanoušky původních her a jestli se mu to podařilo, to se již dočtete na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (Mega Man Legacy Collection 2 - recenze)

Čtyři v jednom

Jak již bylo avizováno v úvodním odstavci recenze, celkem si za své peníze pořídíte rovnou čtyři hry najednou. To už je pořádná porce zábavy, nemyslíte? I vzhledem k faktu, že původní Mega Man tituly nepatřily zrovna k nejjednodušším hrám, je tato skutečnost jistým příslibem, že by vám mohlo dohrání všech dílů zabrat relativně dlouhou dobu. Samozřejmě, obtížnost původních kousků byla opět lehce upravena. Oproti prvnímu dílu kolekce, kdy jste si mohli váš postup ukládat kde bylo libo, ve druhém nastupují ke slovu checkpointy. To je bezesporu o něco horší zpráva pro nepříliš zkušené hráče, přeci jenom ukládání kdykoli předchozí kolekci zjednodušovalo více. Nejedná se však o nic zásadního, zkrátka se při hraní budete muset alespoň více snažit.

Klik pro zvětšení (Mega Man Legacy Collection 2 - recenze)

Vraťte se do doby vyboulených monitorů

Jak je již u Capcomu a jeho předělávek zvykem, v hlavním menu si lze pohrát s nastavením grafiky a především filtrů, díky kterým si budete připadat, že sedíte před stařičkým monitorem, jehož obrazovka čítala pouze několik řádků, takže se jedná o pastvu pro oči. Nastavit lze i širokoúhlý režim pro dnešní obrazovky, nicméně Mega Man poté vypadá „rozpleskle“, což není nic, o co bych jevil zrovna dvakrát zájem. Navíc si můžete vybrat obrázek pozadí, změnit rozložení tlačítek na ovladači. Taktéž se lze zaposlouchat do klasických melodií série nebo prohlédnout si původní artworky, takže pro fanoušky se jedná bezesporu o prima zpestření. V současné době je titul v Evropě k sehnání pouze v digitální podobě, což je dle mého názoru podle mého nešťastné rozhodnutí, jelikož právě fanoušci, na které tato kolekce cílí především, by určitě rádi měli svého modrého kámoše raději vystaveného na poličce než jen kdesi v knihovně konzole.

Klik pro zvětšení (Mega Man Legacy Collection 2 - recenze)

Retro vlna v plné palbě

Podíváme-li se na jednotlivé díly této populární série skákaček, které si nyní budeme moci znovu užít ve vyleštěném kabátku, zjistíme, že 7. díl je předělávkou klasiky z konzole Super Nintendo, ve kterém se představily nové postavy včetně Basse. Remaster je věrný originálu, stejně jako v případě ostatních titulů kolekce, takže kdo si pamatuje prvotní útrapy, kterými si při hraní prošel, jsou tu samozřejmě přítomny též. Osmý díl je předělávkou z Playstation 1, přičemž byla k dispozici i varianta ze Segy Saturn, která byla povedenější, nicméně Capcom se rozhodl nejspíše jít jednodušší cestou a nedopřát nám tak kvalitnější cut scény a zvukovou kulisu. V tomto díle se na řadu dostávají i nové animace, takže si budete moci vyzkoušet pohyby, které nebyly v předešlých částech k vidění.

Klik pro zvětšení (Mega Man Legacy Collection 2 - recenze)

Nejnovější díly jsou prostě fajn

V devátém pokračování se s modrým hrdinou vrátíme do retro časů prvních her, takže na nás čeká klasická hratelnost s omezenými možnostmi pohybu hlavního hrdiny a to vše zabaleno do osmibitové grafiky. Po dohrání tohoto titulu se vám navíc zpřístupní i dodatečný obsah, který byl k dispozici v původní hře. Poslední, desátý, díl také obsahuje dodatečný balíček, ve kterém se vtělíte do role Basse, či si případně můžete zahrát za Proto Mana. Desátý díl se mi, co do kvality, zamlouval asi nejvíce, především díky povedenému navržení úrovní a možnosti získat nové speciální zbraně.

Klik pro zvětšení (Mega Man Legacy Collection 2 - recenze)

Vyblbnou se nejspíše všichni

Druhá kolekce Mega Mana by se dala doporučit rozhodně fanouškům původní série, kteří si tak mohou dokompletovat sbírku svých oblíbených plošinovek i na nejmodernějších konzolích. Nováčci s titulem pravděpodobně minimálně ze začátku budou bojovat kvůli poměrně vysoko nastavené laťce obtížnosti, každopádně se do hry dostanou také a dokončení jednotlivých dílů se nakonec zajisté dočkají. Nedá se říci, že by Capcom remaster celé herní série uchopil špatně a i díky takovýmto počinům tu s námi legendy videoherní historie zajisté budou ještě dlouho.



Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Mega Man Legacy Collection 2 - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 Pro

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Mega Man Legacy Collection 2 - recenze)

DOBRÉ
75%
CZECHGAMER
Populární modrý bojovník je zpět. Připomeňte si jeho nejslavnější léta v povedeném remasteru.

CGwillWin