recenze
Pro Evolution Soccer 2018

Pro Evolution Soccer 2018 - recenze
Pro Evolution Soccer 2018 - recenze
20:10, 13.10.2017

Je tu opět září, rok utekl jako voda a tak se opět otevírá aréna pro souboj dvou fotbalových titulů – PES 2018 od Konami a FIFA 18 od EA. Je tomu již pár let, co se fotbálek od japonské společnosti dostává na obrazovky našich zařízení o pár dní dříve a vykopává tak míč vstříc brance soupeře. Uvidíme, jak se po loňské remíze oba tituly popasují s novou výzvou a jestli letos nalezneme vítěze. Dnešní recenze by vám měla udělat minimálně jasno v tom, jak se nové Pro Evo hraje a jestli je tím pravým ořechovým pro vaši hráčskou maličkost. Tak, jdeme na to.

Klik pro zvětšení (Pro Evolution Soccer 2018 - recenze)

Kdepak jsme to jen viděli?

Titul Pro Evolution Soccer 2018 jde ve šlépějích loňského ročníku, který byl mnohými hráči i kritiky přijímán stoprocentně pozitivně a spousta z nich se jej nestyděla označit za nejlepší fotbal videoherní historie. Samozřejmě, opět se opakují namíchané licence reálných a smyšlených týmů, na které jsme si však již všichni zajisté zvykli a ti kdo ne, tak nevěšte hlavu. Pilně se již pracuje na aktualizacích, kteří hru přiblíží skutečnosti, co se statistik týče. Již v základu však naleznete i jednoho českého zástupce, a to pražskou Slavii.

Klik pro zvětšení (Pro Evolution Soccer 2018 - recenze)

Evropo, připrav se!

Jelikož tato sportovní série vždy dokázala umně spojit úspěšné prvky a obohatit je o nově funkční mechanizmy, těšil jsem se i na letošní díl. Opět jsme se dočkali oficiální licence na Ligu mistrů i Evropskou ligu, díky čemuž spousta fanoušků volí právě tento titul. Oproti minulému ročníku se v těchto režimech nic nemění a můžete se tak ihned směle pustit do bojů o nejcennější evropské poháry. Pravdou je, že jsem si ihned ze začátku všiml stejného odstupňování obtížnosti jako v ročníku 2017, což v praxi značí, že Regular je relativně až příliš snadná, zatímco na Professional už budete muset pořádně zabrat. Vše je však o cviku, takže za chvíli určitě začnete porážet soupeře i na vyšších obtížnostech, jen se nenechte odradit.

Klik pro zvětšení (Pro Evolution Soccer 2018 - recenze)

Opět o něco fotbalovější

Ihned po spuštění samotného zápasu jsem se samosebou zaměřil na animace a pohyb hráčů, což jsou aspekty, které se podařilo od loňska opět o něco více doladit. Co mi udělalo ještě větší radost, je však samotné chování jednotlivých hráčů, které taktéž prošlo poměrně slušným vylepšením a AI se tak stává slušným spoluhráčem ve vašem týmu. Volní hráči si nabíhají do prostoru opět o něco inteligentněji, lépe útočí i brání a tak nějak se na ně lze více spolehnout. Dosti často si také všimnete, že na vyšších obtížnostech se hra pomaleji přelévá z jedné strany na druhou a přechod na polovinu soupeře je poměrně složitý. Ano, samozřejmě lze vyzkoušet nějaký ten brejk, nicméně bránící strana si ve většině případů pokrývá každého soupeře a je relativně spousta místa pro chyby, kupříkladu v přihrávce. Menší výtku bych měl pouze k faktu, že AI soupeř prakticky nikdy nepoužije skluz, takže se stále hraje „tělo na tělo“ místo dobře mířeného zajetí, které však můžete aplikovat vy, v tom nikomu nic nebrání. Autoři již před vydáním prohlašovali, že do hry implementují nový prvek Real Touch+, díky kterému byl značně přepracováno zpracování kontaktu těla s míčem, takže v praxi jsou souboje opět důvěryhodnější a reálnější. Pravdou na druhou stranu je, že rozhodčí pískají téměř každý skluz co vidí a karty se v případě ostřejší hry množí jako při mariáši, takže záleží na vás, jestli se rozhodnete prasit nebo raději využít novinky v systému a hrát „na slušňáka“.

Klik pro zvětšení (Pro Evolution Soccer 2018 - recenze)

Každý si najde to své

Jak již bylo zmíněno, k dispozici máte dvě nejprestižnější evropské klubové soutěže, tím však výčet režimů rozhodně nekončí. Troufám si tvrdit, že v novém Pro Evo se vyřádí skutečně každý, vybírat je rozhodně z čeho. Jakmile se sžijete s ovládáním, pravděpodobně budou vaše další fotbalové kroky směřovat do módu myClub, Become a Legend nebo Master League. Mrkněme se tedy, co jednotlivé varianty nabízí, abyste před případnou koupí nasbírali inspiraci. Jestliže jste někdy PES hráli, Master League vám nejspíše nebude cizí. Na začátku si zvolíte klub, který se budete snažit vést k triumfu. Na tom by nebylo nic divného, nicméně se musíte snažit, jelikož v případě špatných výsledků nebo naopak těch dobrých se může stát, že budete muset/moci přestoupit ke konkurenci. Během hraní budete řešit skauty, shánět nové posily a řešit ostatní manažerské záležitosti.

Klik pro zvětšení (Pro Evolution Soccer 2018 - recenze)

Borský, na plac!

Chcete-li si zahrát na opravdového fotbalistu, ať již s některým se známých hráčů či s vytvořeným borcem, skočte rovnou po hlavě do Become a Legend. Jakmile máte svého hrdinu nachystaného, vyberete si klub a snažíte se vypracovat až na samotný fotbalový trůn. Během zápasů pak klasicky ovládáte pouze vašeho hráče, což není nic nového pod sluncem. Vaše výkony mají samozřejmě vliv na váš fotbalový vývoj. Bude-li se vám dařit, můžete se těšit na lukrativní nabídky z jiných klubů či případné povolání do nároďáku. Ovšem pozor, váš hráč se také může zranit a poté vám nezbude než sledovat výkony vašeho týmu jen z tribuny (čti: z herního menu).

Klik pro zvětšení (Pro Evolution Soccer 2018 - recenze)

Můj klub, můj hrad

Osobně jsem prozatím nejvíce propadl režimu myClub, který je ekvivalentem k fifáckému FUT. I zde si budete muset vytvořit svůj tým od píky a účastnit se divizních zápasů a pohárů. Postupem času si svůj tým obohacujete o nové posily. Na jejich výběr mají vliv skauti, které posíláte na výzvědy a kteří vám vždy nějakého toho kopálistu vyhlédnou. Na vás pak je již pouze schválit přestupovou částku, případně ji trochu usměrnit a již nic nebrání tomu, aby celkové hodnocení týmu stoupalo do nebeských výšin. Na skauty je v PES 2018 kladen velký důraz. Jsou rozlišeni na několik typů podle své specializace, takže díky jejich vhodné kombinaci lze narazit na ideální hráče pro váš tým. Ke slovu se také dostanou (ne)populární losovačky, na jejichž konci je náhodně zvolen jeden z vyhlédnutých talentů.

Klik pro zvětšení (Pro Evolution Soccer 2018 - recenze)

Po netu to jde také

Mód myClub si dle mého nejvíce vychutnáte v online hře, ve které budete moci poměřovat síly svých svěřenců s ostatními podobně naladěnými hráči. Osobně mě velmi potěšila možnost hrát myClub i s náhodnými hráči v online kooperaci, přičemž v tomto případě hra vytvoří tým složený z hráčů jak z vašeho, tak i spoluhráčova týmu, takže mohou vzniknout vskutku zajímavé kombinace. Co se připojování k zápasům týče, tak je pravdou že ze začátku se nejednalo o žádnou hitparádu, nicméně v dnešních dnech již vše funguje na jedničku a ani nepopulární lagy jsem již nijak extra nezaznamenal. V online kooperaci s ostatními hráči v režimu 3 na 3 si poté lze zahrát i v běžných režimech, takže zábavy i s náhodnými spoluhráči si jistě užijete dosytosti.

Klik pro zvětšení (Pro Evolution Soccer 2018 - recenze)

Zkrátka super kopaná

Celkově se tak nový Pro Evolution Soccer hraje velmi dobře hlavně díky vylepšenému systému chování hráčů, vyššímu počtu animací a realističtějšímu zpracování práce s míčem. Jsme prostě opět o krůček blíže k reálné simulaci. Dostatek herního obsahu a možnost importu dalších týmů pak ze hry dělá záležitost na celý rok, která jen tak bavit nepřestane. Na druhou stranu je stále přítomno několik prvků, které neprošly znatelnými vylepšeními od minulých ročníků, ale jde přece jenom o fotbal, na kterém se toho příliš mnoho vymyslet nedá. Konami tedy i letos předvedlo, že fotbal rozhodně umí a nyní se již můžeme těšit, s čím přijde letošní FIFA.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Kon Tiki

Klik pro zvětšení (Pro Evolution Soccer 2018 - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 Pro

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Pro Evolution Soccer 2018 - recenze)

SUPER
90%
CZECHGAMER
První z letošních fotbálků se opět povedl a čím dál více se blíží k simulaci bez kompromisů.

CGwillWin