recenze
Demetrios - The BIG Cynical Adventure

Demetrios - The BIG Cynical Adventure - recenze
Demetrios - The BIG Cynical Adventure - recenze
18:40, 05.09.2017

Svet Point and Click adventúr zažíva stále pocit nutnosti existovať na trhu a sú to práve hráči, ktorí ho nechcú nechať zapadnúť pod kovadlinou nemilosrdného času. Toho dôkazom bola aj úspešná Kickstarter kampaň z pred dvoch rokov, ktorú viedla nezávislá spoločnosť Cow Cat a ktorá dokázala nakoniec vyzbierať peniaze od viac ako dvestopäťdesiat nadšencov do klasických adventúriek. Výsledkom bolo neskoršie vydanie už od pohľadu zaujímavého titulu Demetrios, ktorý sa sám v mene všetkých pasoval za "najväčšiu cynickú adventúrku všetkých čias". Nedávno sa port tejto značky dostal aj na PlayStation 4 a s ním aj do našej redakcie. Poďme sa teda pozrieť do akej miery je skutočne Demetrios zábavnou záležitosťou starej školy takzvaného klikania na neznámo.

Musím pripustiť, že autorom síce neišlo o inováciu, ale zato svoje dielo napumpovali obsahom ako to len bolo možné.

Klik pro zvětšení (Demetrios - The BIG Cynical Adventure - recenze)

Príbeh sa z väčšej časti odohráva v tajomnom Paríži, kde si otvoril obchod so starožitnosťami hlavný hrdina a rodák z Francúzka, Bjorn Thonen (jeho meno berte ako menší vtip na úvod). Bjorn síce nepobral veľa inteligencie, ale za to mu nechýba drzá nátura a sedliacky nadhľad, čím sa pasuje do role potencionálneho detektíva, ktorý bude vhodný aj prostredníctvom vás na vyriešenie veľkej krádeže. Jedného večera sa totižto vraciate domov, po poriadnom súboji s alkoholom, aby vás tesne pred uložením do postele niekto nečakane omráčil úderom do hlavy. Nasledujúce ráno už musíte čeliť nemilosrdnej pravde. Váš byt bol vykradnutý, avšak nezmizla vám žiadna finančná hotovosť, ale len časť starožitnosti nedávno zakúpenej pre váš biznis. Tu by sme to mohli utnúť s konštatovaním o nie príliš originálnom scenári, ktorý nie je nosnou motiváciou, prečo Demetrios prejsť až do konca. Jeho tajomstvo sa totižto skrýva niekde úplne inde.

Veľkým nedostatkom je absencia dabingu, ktorý síce bol jedným z bodov v spomínanej kampani, avšak nepodarilo sa ho dosiahnuť.

Klik pro zvětšení (Demetrios - The BIG Cynical Adventure - recenze)

Už pred spustením hry ako takej vás menu vyzve na voľbu, či chcete v hre prežívať takzvaný záchodový humor alebo dávate prednosť niečomu jemnejšiemu. Ja osobne som samozrejme nemohol odolať a išiel som cestou vtipkovania o flatulencii a sexuálnych narážkach. To všetko je úplne v poriadku a určite to môžem označiť za novátorský prístup čo do žánru. Celkovo je humor a obrovská škála možností ako sa realizovať, v tejto inak konceptom klasickej projekcii, na vysokej úrovni a to, čo nedokáže vybudovať dejová linka, sa plne darí vynahradiť hrateľnosti. Po technickej stránke ako aj stránke ovládania sa ale jedná o archaický koncept Point and Click bez akejkoľvek animácie. Všetko je ručne kreslené s infantilným zmyslom pre detail a každý obraz, kam sa pohnete, je statická fotka, po ktorej musíte behať s imaginárnou lupou (tá má dve podoby, tak aby bolo možné objavovať aj menšie detaily v prostredí). Postup je potom jasný aj úplným nováčikom, pokiaľ samozrejme dnes niečo také ešte existuje. Musíte sa pomocou kombinovania predmetov, a ich následnej interakcie s okolím, prepracovať cez šesť kapitol a takpovediac si zachrániť svoj zadok. Začne to lúpežou a končí súbojom o existenciu našej Zeme. Ako vravím, príbeh je ale totálne predvídateľný a hlavnú zápornú postavu som dokázal identifikovať už v prvej kapitole, čo je veľká škoda a určite to zrazí motiváciu nejednému z vás.

Minihry, minihry všade, kam sa pozrieš...

Klik pro zvětšení (Demetrios - The BIG Cynical Adventure - recenze)

V samotnom názve hry sa skloňuje cynizmus, čo sa potom odráža aj na sociálnom správaní hlavného hrdinu. Ten sa dá spolu so svojou pôvabnou susedkou a jej otravnou dcérou po pár úvodných hodinách dohromady a na ceste za nebezpečným dobrodružstvom tak vytárajú celkom dobre fungujúcu konverzačnú studnicu vtipov. Budete sa smiať a sem tam si určite sami vybavíte rôzne situácie z vášho osobného života. Práve toto ústredné trio mňa ťahalo ďalej a bavilo ma dostatočne na to, aby som deju dokázal odpustiť pár nezmyselných skratiek či totálne domrvené finále. Každý obraz, kam sa pohnete jednoduchým kliknutím, obsahuje tri skryté sušienky, ktoré v zásade ničomu nepomáhajú a ich zisk je viazaný len na pár trofejí, avšak tak nejak mňa to nútilo vždy podobne skúmať to, čo moje oči vidia a dokazovať si tak možno, že nie som poloslepý dedko v prechode (suma sumárom som nenašiel 11 sušienok za celú hru a som na to patrične hrdý). Rozhovorom potom citeľne chýba nahraný hlas, ktorý by len spomínaný humor dokreslil do lepšej formy. Vyššie som avizoval veľké realizačné možnosti, kedy sa jednak hráč môže baviť u obrovského množstva minihier, alebo vkladať vlastné slová do deju. Ako to funguje v praxi, to vám nechcem prezradiť, keďže by to ubralo atraktívnosti, ale má to v sebe kus originality a novátorstva.

Adventúra sa nikdy veľmi nekamarátila s nápisom Game Over. V prípade titulu Demetrios si však užijete smrť plnými hrsťami, čo je práve dôkaz istého nadhľadu autorov.

Ak sa rozhodnete vytiahnuť necelých desať Eur z vrecka a podporiť tento projekt, môžete sa teoreticky baviť viac ako pätnásť hodín. Samozrejme je tu to veľké ALE s príbehom a zvukom celkovo (otravné melódie dookola nikoho nemôžu chytiť za srdce), avšak pre milovníkov žánru určite povinnosť. Pre ostatných to už je vec sympatie, akú môžu vyčítať z obrázkov či práve z našej recenzie.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Keymailer

Klik pro zvětšení (Demetrios - The BIG Cynical Adventure - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 Pro

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Demetrios - The BIG Cynical Adventure - recenze)

DOBRÉ
62%
CZECHGAMER
Netradičné spracovanie adventúrky, ktoré na jednej strane stavia na tradíciách a na tej druhej ich zároveň totálne ignoruje

CGwillWin