preview
Destiny 2 - dojmy z bety

Destiny 2 - dojmy z bety
Destiny 2 - dojmy z bety
08:00, 21.07.2017

Od úterního večera je dostupná betaverze velmi očekávaného pokračování Destiny. První díl přinesl do herního světa celkem nový pohled na dlouhodobější hru s "podivným" obchodním modelem. Ale mé výhrady a zášť stranou. Na Destiny 2 se těším, protože v jádru byla první hra kvalitní záležitostí a Bungie mají co nabídnout.

V samotné betě jsou k dispozici dva multiplayer módy na rozdílných mapách. Jeden Strike pro singl či co-op. A úplně na začátku singleplayer úvod do hry Destiny 2. Ten začíná útokem Red Legion Cabalu na Tower a navazuje na trailer představený před pár měsíci. V této úvodní misi se vše odehrává ve známých prostorách, ale velká změna je, že je zničené a zdecimované. To vše lze vyzkoušet se všemi třemi postavami na úrovni 20 a Light Levelu 200. Jakýkoliv vývoj postavy je zamčený a rozhodnutí jakou cestou se vydat bylo učiněno za hráče.

Postavy

S každou postavou, kterou si vytvoříte musíte projít úvodním prologem což je cca 30 minut. Já zatím stihl vyzkoušet jenom Titana a Huntera. Jelikož tu nejde porovnat dva vývojové přístupy k postavě, tak beta nabídne jen omezený pohled na to, co s postavou jde dělat. Ale stále je pro každou z nich na výběr ze dvou subclass. Hráče budou hlavně zajímat ty nové, protože jedna trojice je pouze mírně upravená z prvního dílu.

Zajímavý je Sentinel u Titana, který umožní chovat se na chvíli jak Kapitán Amerika. U Huntera je to zase Arcstrider, kdy Hunter začne pobíhat se silným Staffem. A třetí, který jsem zatím nevyzkoušel, byl Dawnblade u Warlocka, kdy lítá postava ve vzduchu a na zem hází výbušné meče. Co je podstatné, tak úplně všechny Supery nejsou o jednoduchém mačkání tlačítek, ale mají mnohem více chvatů, takže je třeba přemýšlet i při jejich provedení, nejen správně načasovat kdy.

Jinak co se týče schopností postav, lze v betě vyzkoušet všechny možné granáty, úskoky a obyčejné schopnosti. Líbí se mi úskok Huntera, který dobije zásobník. Podobně má Titán malý štít, ze kterého vykukuje a kdykoliv je v krytu, tak se dobije zásobník. Je to cool a vidím v tom velké využití v PvE. Zbraňový arzenál v betě nabízí téměř výhradně Legendary zbraně všech možných druhů. Jelikož nemám v hlavě databázi zbraní, tak nejsem schopný říci, které jsou nové a které jsou nějak upravené. Většina zbraňových tříd je k dispozici, jen snad brokovnici jsem mezi primárkami neviděl.

Strike - Inverted Spire

Strike jsou co-op aktivity, které byly již v prvním díle. Vezmete partu až tří guardianů a vrhnete se do předem sestavené úrovně. V betě nenajdeme volbu obtížnosti nebo Nightfall variantu, je tu čistě jeden jediný Strike, který zabere do padesáti minut (první průchod jsme měli za 48 minut, a to jsme udělali pár kiksů).

Pozadí příběhové nebudu řešit, prostě se prostřílíte k závěrečnému bossovi. Vše se odehrává na nové planetě Nessus, která má velice zajímavý vizuál. Svítivě barevné části světa, střídají šedé koridory ve skalách nebo bahnité plochy. Lehce mi to připomíná Vault of Glass strike v některých místech, ale nechtěl bych porovnávat, už je to dlouho.

Jako protivníci tu jsou bojovníci Red Legion tedy Cabal, ale později uvnitř planety narazíme na Vex. Finální boss je od Vexů a jmenuje se Protheon, Modular Mind. Jedná se o obřího robota a souboj s ním má tři fáze, které změní prostředí celé arény. Nepřítel kromě toho, že se spawnují další Vex nepřátelé, útočí svými energetickými zbraněmi a používá další special útoky. Je třeba, vědět co a jak se chystá udělat. Kdy útočit, kdy čistit grunty a kdy se krýt a modlit, že se stihne nabít štít.

Za mě se jedná o povedený Strike. Hezké atraktivní prostředí. Mezi jednotlivými přestřelkami jsou dobré plošinovkové sekvence. Závěrečný boss fight s omezeným vybavením z bety není procházka růžovým sadem a spolupráce je potřeba. A navíc je opravdu zábavný tím, jakým způsobem se aréna na konci chová.

Klik pro zvětšení (Destiny 2 - dojmy z bety)

Crucible - Control

Tento mód doznal celkem dosti změn, které mají vliv na to, jakým stylem se hraje. Změny jsou takové, že na startu každé hry mají týmy zabrané své nejbližší body. Tudíž nemusíte nejdříve obsadit A (resp. C) a až poté se vydat na zteč. Tahle změna příjemně přispívá k zrychlení začátku hry. Další podstatnou změnou je, že není třeba vlajku nejdříve zneutralizovat - nebude dávat body nikomu. Ale rovnou se přebarvuje na barvu vašeho týmu. To opět zrychluje hru a dynamiku útoků. A třetí změna je, že se hraje 4na4, což klade mnohem větší důraz na týmovou spolupráci.

Klik pro zvětšení (Destiny 2 - dojmy z bety)

Toť ke změnám. Subjektivně se mód hraje skvěle. Už v prvním díle byl výborný. Je to akční a zároveň vyžaduje taktiku jakým způsobem rozhodit protivníka a sebrat mu více vlajek, ale nenechat ho na to včas reagovat. A kdy dávat pozor a nevrhat se do prohraných soubojů, protože tím darujete body nepříteli. Sám proti přesile je často sebevražda, takže společně se členy týmu je útočení rozumnější. V betě je k dispozici pouze jedna mapa. Ta má design tří ulic, které mají ještě menší propojovačky. Bod B je umístěn na jedné krajní, takže tou na druhém kraji lze snadno flankovat jejich "domácí" vlajku. Všechno je blízko, takže vždy je člověk vteřiny od dalšího souboje a není čas na otálení. Výjimečně jsem narazil, že jsem při "tajném" obsazování vlajky dostal respawn nepřítele za záda. Ale tomu se ve velikosti mapy těžko vyhneme.

Crucible - Countdown

Zbrusu nový mód v PvP playlistu je Countdown. Ten se inspiruje klasickým CSkem nebo Search and Destroy z CoD. Žádný respawn, dva cíle na mapě, buď položit a ubránit bombu, nebo eliminovat tým protivníků. Role se střídají po každém kole. Destiny to dělá po svém v několika věcech. První je, že se hraje 4na4. Bomba není jedna, ale "položit" může od začátku kola kdokoliv z týmu. Po položení není vidět žádný odpočet, ale pouze zvukové tikání. Každý zabitý kolega dostane odpočet, po jehož uplynutí jej lze revivnout jako v PvE.

Všechno tohle dohromady dělá z Countdownu pekelně rychlé CSko. Kola mi přijdou, že trvají maximálně minutu (opravdu jen pocit). Většinou se rozhodne během prvního střetu. Mapa, kde se mód v betě odehrává, je dosti členitá. Zajímavé je, že nejčastěji se útočilo na cíl v budově a druhý často zel prázdnotou. Ovšem přesun mezi body je otázkou chvilky a mapa je opět relativně malá.

Zatímco v Control jsem se od začátku cítil jak ryba ve vodě, v Countdown jsem měl mnohem více problémů, abych jako týmový kolega za něco stál. Měl jsem světlé momenty, ale je dosti obtížné být konkurence schopný. Proti dobře spolupracujícímu klanu se ve dvojici prostě nechytnete.

Klik pro zvětšení (Destiny 2 - dojmy z bety)

Jedna věc mi v obou PvP módech prostě přijde podivná. Sice pocitově 4na4 funguje opravdu dobře, ale absolutně mi nesedí do celé hry. Počítejte se mnou - Fireteam je 3 hráči na PvE běžné, Raidy budou pro 6 hráčů tedy např. dva Fireteamy a PvP je pro 4...ehm. Buď prostě budeme odkázání vždy mít někoho úplně cizího ve hře. Nebo to znamená, že když nás přestane bavit PvP a půjdeme na PvE, má jeden ze skupiny smůlu. Je to divné, ale možná to tvůrcům vychází z toho, že hráčů hrajících oboje - jak PvP, tak PvE je minimum a většinou mají jedno zaměření.

Další z věcí, na jenž by se měli v Bungie po betě zaměřit, jsou časy nabíjení schopností. Osobně bych si představoval, že v každém kole Countdown by měl mít člověk kromě Super nabito všechno. Kola jsou krátká a čekat tři kola na další granát mi přijde nesmyslné. V Control je nabíjení granátů také moc dlouhé a odebírá to taktickým možnostem. Chápu proč v PvP se Super nabíjí déle. Zdá se, že tvůrci chtějí PvP zaměření více na gunfight než na používání schopností. Asi chtějí hodně oslovit Pro scénu a rozjet nějaký Destiny 2 eSport (z toho důvodu i to 4na4 hraje roli). Ale v PvE to trvá na můj vkus opravdu dlouho. Tohle je třeba po betě vyladit a také kvůli tomu beta je.

Technické zpracování

Stále se jedná o testovací verzi hry, takže není na místě nějak do detailu kritizovat zpracování. Ale zkusím se opřít do těch věcí, které by měli být výstupem z takového testu. Hra jinak vypadá k světu, bohužel nemám po ruce první díl, abych přímo porovnal, jestli vizuál udělal velký skok nebo jen malý pokrok, ale je pravda, že první díl byl velmi hezký. Může za to i moc krásný design planet, které prostě svými kontrasty zaujmou. Bohužel 30fps je pro tuto hru strašná škoda, ale s tím nic neuděláme na konzolích (a je dobře, že všechny čtyři konzole budou mít stejný framerate). Každopádně jak na PS4 tak na XONE běží vše ve skálopevných 30fps a to se cení. PlayStation 4 Pro mimo jiné běží v plném 2160p tedy v tom čemu říkáme 4K.

Co se týče zpracování herních mechanik - mám dvě výtky. Aim Assist je zbytečně silný. Prakticky pokud nezamířím úplně mimo, tak se mi zaměřovač přilepí na člověka a korigovat střelbu už je naprosto snadné. Dovedl bych si představit, že by jeho sílu tvůrci, hlavně v Crucible, snížili.

Druhou věcí je hit detekce. Bohužel hra v MP neukazuje ping na ostatní hráče (a tabulka hráčů v průběhu hry je totálně bez informací). Narazil jsem na pár soubojů, kdy jsem střílel do plynule se pohybujícího nepřítele, a přitom nedostával hit markery. Druhý extrém je, že běžně bylo na pořadu dne, kdy poslední kulky byly vystřeleny v době, kdy protivník už byl za rohem a přece zemřel. To samé se stalo i mě, kdy jsem už byl za rohem já a přesto zemřel. Nevím, jaký tick-rate mají servery a jak moc s tím je spojené 30fps, ale na můj vkus to byla moc častá situace.

Klik pro zvětšení (Destiny 2 - dojmy z bety)

Jeden nepříjemný bug provází betu Destiny 2. Pokud vás někdo pozved do Clanu a nějakým způsobem se pozvánka ztratí. Začne hra reálně dělat problémy. Já měl instanci takovou, že po každém dokončeném matchi jsem byl vykopnut na Orbit a ani neviděl tabulku výsledků. Ostatní reportují, že jim nejde vůbec prohlížet předměty v inventáři. Vše jde napravit v mobilní aplikaci na telefonu. Odejít z klanu a restartovat hru, alespoň mě to pomohlo proti erroru s kódem "Weasel".

Závěr

Kdo očekává, že mu beta prozradí něco o finální hře, tak může být dosti zklamaný. Je navržená tak, aby prakticky neřekla žádné zásadní novinky a tajemství v těch podstatných bodech hry. Prologue vůbec nenastíní co a jak s Guardiany bude. Nový social space - The Farm se otevře pouze na neděli. Na výběr už jsou vylevelované a nastavené postavy, kde nelze hýbat s jejich vývojem. A jako odměny padají stále se opakující základní legendary zbraně.

Klik pro zvětšení (Destiny 2 - dojmy z bety)

Takže opravdu jde čistě o test a pro mě nejpalčivější otázka - jak na tom bude loot, zůstane do vydání nezodpovězena. Ale pokud vás hra láká, je to skvělá příležitost, jak hru samotnou vyzkoušet. Crucible je návykový tak jako dříve. Přibalený Strike je velmi povedený, celkem obstojně dlouhý a donutí vyzkoušet všemožné schopnosti. Destiny 2 pravděpodobně nepošlape své kořeny a svůj obchodní model, ale herně se jeví velmi dobře.

Open Beta Destiny 2 startuje na PlayStation 4 a Xbox One v pátek 21.7. v 19:00 našeho času a poběží až do pondělka 5:00. Klient má cca 12GB ke stažení. V neděli v 19:00 se v betě otevře social space The Farm. PC beta nemá zatím přesný datum, ale bude v srpnu.


CGwillWin