recenze
Yonder: The Cloud Catcher Chronicles

Yonder: The Cloud Catcher Chronicles - recenze
Yonder: The Cloud Catcher Chronicles - recenze
14:15, 24.07.2017

Dnes se zaměříme na nezávislý titul Yonder: The Cloud Catcher Chronicles, který si moji pozornost získal již během svého oznámení a prvních útržků, které se objevily před časem na internetu. Příliš jsem se nepídil po detailech a dobře jsem udělal. Nevychutnal bych si totiž ten pocit překvapení, kterého se mi dostalo, když jsem se do hry poprvé ponořil. Litujete, že na PlayStationu a PC nemáme Zeldu? Tak již nesmutněte a raději se vrhněte do čtení následujících řádků.

Klik pro zvětšení (Yonder: The Cloud Catcher Chronicles - recenze)

Prozkoumat vše je cíl

Ano, příměr k Zeldě jsem nezmínil nikterak bezmyšlenkovitě. Yonder totiž tuto legendu evokuje ihned od prvního spuštění. Jedná se o sandboxovou záležitost v naprosto otevřném světě, ve kterém si může každý dělat to, co se mu líbí a co ho baví. Primárně budete procházet dostatečně velký svět v roli průzkumníka, objevovat nové lokace, postavy, úkoly a celkově možnosti na první pohled nepříliš komplexní hry. Jakmile se však rozkoukáte a začnete sledovat jednotlivé herní mechanizmy, zjistíte, na kolik detailů je nutno dávat pozor, jaké věci sbírat či jaké činnosti vykonávat tak, aby svět kolem vás byl opět tím co býval. Kdysi krásný a rozmanitý svět Gamea se totiž v současné době potýká s dosti závažným problémem, kterým je tajemná substance zvaná Murk.

Klik pro zvětšení (Yonder: The Cloud Catcher Chronicles - recenze)

Fialové zlo

Murkové mraky naleznete na svých toulkách skutečně často a jak záhy zjistíte, vždy skrývají nějaké ty poklady. Buď přímo truhly se vzácnými předměty, jindy zase cestičku, kterou se dostanete do další části mapy či sběratelské itemy, které nelze získat jiným způsobem. Jedním z mnoha vašich úkolů bude tyto oblaka zlikvidovat pomocí létajících skřítků, které ovšem budete muset nejdříve nalézt. Pro zničení mraku je vždy potřeba předem daný počet skřítků, které musíte vlastnit, takže narazíte-li na některý, na který prozatím nemáte dostatek pomocné síly, budete se muset buď porozhlédnout po dalších nebo se vydat jiným směrem a vrátit se na místo později. Místa, kde se skřítci nalézají, jsou poměrně dobře viditelná, nicméně pro některé budete muset pečlivě prohledávat každý kout herního světa. Jiné zase získáte za splnění rozličných questů, kterých je ve hře také přehršel.

Klik pro zvětšení (Yonder: The Cloud Catcher Chronicles - recenze)

Bez questů to nejde
 

Se systémem questů se detailně seznámíte již v první vesnici, ve které se objevíte. Nikterak se neliší od jiných her, takže stačí najít postavičku či ceduli se zeleným vykřičníkem, přijmout úkol a vrhnout se do jeho plnění. Některé plní funkci bočních, za které získáváte cennosti, jiné zase posunují hlavní „příběhovou“ linku tím, že vás naučí nová řemesla. Ano, crafting hraje v Yonder skutečně důležitou roli, jelikož bez jistých dovedností nebudete mít šanci posunout se dále. Své dovednosti pak můžete pilovat v sedmi odvětvích od tesařiny přes šití, konstruování, farmaření až po vaření. Díky těmto dovednostem budete moci vyrábět téměř cokoliv nač si vzpomenete a postavíte si i svoje vlastní farmy. Zde se autoři možná inspirovali u úspěšné hry Stardew Valley či podobného kousku a nutno podotknout, že starání se o vlastní farmu je také dosti solidní zábava. Některé úkoly poté zahrnují výrobu daného předmětu, ke kterému si budete muset sehnat potřebné suroviny, takže průzkumu si užijete skutečně dostatek. V případě, že jej vyrábět z nějakého důvodu nechcete, můžete suroviny či rovnou celý předmět koupit u některého z obchodníků, roztroušených po herní mapě. Systém nákupu by se dal charakterizovat jako typický směnný obchod, kdy musíte dorovnat či přehodit hodnotu požadovaného předmětu hodnotou věcí z vašeho batohu. Je tak vždy na zvážení, jaké předměty obětujete – zpočátku se mi kupříkladu vyplatilo vše směňovat za kameny, kterých je všude dostatek.

Klik pro zvětšení (Yonder: The Cloud Catcher Chronicles - recenze)

Pacifisté se tu vyžijí
 

Ve hře funguje cosi na způsob quest trackeru, kdy na mapě vidíte cíl svého aktivního úkolu, přičemž ne vždy vás hra vede přímo za ručičku. Jednak musíte najít cestu k vašemu bodu a jednak je někdy nutné pořádně se v dané lokaci porozhlédnout. Když je vaším úkolem nalézt ztracenou posádku lodi, hra vás neustále navádí pouze na postavu, od které jste quest dostali, nikoliv na místo, kde by se nebozí námořníci mohli nalézat. Naštěstí ke každému z nich dostanete nápovědu, kde by se zhruba mohl nalézat. V těchto fázích vývojáři nejspíše po nás hráčích chtějí, abychom také trochu zapojili mozek, prozkoumali co nejvíce míst a nenechali se všude pouze dovléct. Během vaší pouti narazíte také na mnoho živých tvorů, přičemž bych rád zmínil jeden důležitý faktor, ne příliš obvyklý v dnešní herní době. Nepotkáte zde totiž ani jednoho nepřítele. V této hře se zkrátka nebojuje, což ovšem neznamená, že zde nelze zemřít. Skočíte-li z útesu do moře nebo třeba do řeky, je po vás, jelikož vaše postavička neumí plavat. Každému z místních zvířat můžete nabídnout nějakou tu úplatu v podobě krmiva, díky kterému si je můžete ochočit a přivést si je na svoji farmu.

Klik pro zvětšení (Yonder: The Cloud Catcher Chronicles - recenze)

Fauna, flóra a to ostatní

Povede-li se vám některé zvíře dovést až na farmu, je nutné pro něj vybudovat příbytek. Opět tak přichází na řadu crafting, přičemž rozhodně doporučuji nejprve farmu postavit a až poté do ní vodit zvířata. Vyrobíte nějakou tu stáj, zajistíte krmení a vodu a poté již jen sklízíte plody své práce. Po určité době vám totiž do blízké truhlice začnou padat vyprodukované komodity, se kterými poté lze také samozřejmě obchodovat. Zvířata sama o sobě tvoří dosti zajímavou a legrační složku světa. Narazit můžete na vskutku speciální kousky jako je například prase s pružinou, "medvědopsa" či pěnovité tvory ve tvaru polštáře. Zkrátka, designér se evidentně vyřádil. Kromě fauny je ve hře bohatě zastoupena i flóra. Do nosu vás tak cvrnknou ne zrovna tři oříšky, nýbrž mnoho různých druhů stromů a keřů. Stromy lze jednoduše pokácet a získat z nich nejen dřevo, ale i nějaká ta semínka, která poté slouží k vysazení nových stromečků. V každé zóně navíc máte za úkol určitý počet stromů vysadit, takže budete-li chtít hru zkompletovat, i této činnosti si užijete. Na vodních plochách lze navíc rybařit, což je velmi zábavná a poměrně snadná aktivita, díky které si přijdete na spoustu hodnotných ryb, které budete moci uvařit či směnit za jiné hodnotné věcičky. Aby toho nebylo málo, na své si přijdou i fintilové. Vaši postavu lze do určité míry i upravovat, a to jak navlékat ji do nových oblečků, obarvit vlasy, přidat vousy a podobně.

Klik pro zvětšení (Yonder: The Cloud Catcher Chronicles - recenze)

Bacha, v noci to nefunguje
 

Hra disponuje i dynamickým počasím a změnou herní doby. Zažijete tak putování v noci při svitu měsíce a lucerničky, za deště i v parném dni. Na tom by nebylo nic až tak neobvyklého, nicméně vězte, že tyto změny s sebou nesou i určitý vliv na samotnou hratelnost. Například některé „teleporty“ lze aktivovat jen v noci, jisté druhy ryb lze chytit pouze v noci atd. To vše dodává hře šťávu a je tak sem tam nutné i lehce plánovat. Jinak ovšem hra Yonder: The Cloud Catcher Chronicles plní do puntíku to, co si můžete jen představit pod relaxačním titulem. Nejste a nebudete nikdy nikam a ničím hnáni, neohrozí vás na životě žádní zabijáci, zkrátka hrajete si jakým způsobem a jak rychle chcete a náramně si u této záležitosti odpočinete. Graficky ani zvukově hra také nedělá žádnou ostudu, vše se svižně hýbe a oku lahodí.

Klik pro zvětšení (Yonder: The Cloud Catcher Chronicles - recenze)

Relax a pohlcení na maximum

Farmaření a průzkum, to jsou dva stěžejní body tohoto titulu. Jedná se o ideální hru, do které můžete zapojit celou rodinu a když zrovna nemáte čas, mohou vám vaši blízcí pomoci natěžit suroviny či postarat se o farmu. Jednotlivé úkoly nejsou příliš obtížné, oproti tomu vše prozkoumat rozhodně několik hodin zabere. Za mě se jedná rozhodně o příjemné překvapení na poli letošních kousků a mohu jej doporučit každému, kdo si u hraní rád odpočine a nemá potřebu neustále střílet zombíky do hlavy.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Prideful Sloth

Klik pro zvětšení (Yonder: The Cloud Catcher Chronicles - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 Pro
SUPER
90%
CZECHGAMER
Nádherná odpočinková adventura, ve které si může každý hrát svým stylem. Prozkoumejte celý svět a zachraňte jej pře zlem!

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (Yonder: The Cloud Catcher Chronicles - recenze)


CGwillWin