hw
Čo je nové okolo CZ lokalizácie a PlayStation Store?

Čo je nové okolo CZ lokalizácie a PlayStation Store?
14:47, 10.07.2017

Sú to už dva mesiace, čo sme vás exkluzívne informovali o tlaku tunajšej hráčskej obce na lokalizáciu hier pre konzolu PlayStation 4 a jej samotného online obchodu. Petícia za tieto hlavné body je stále živá a dodnes ju už podpísalo cez 4,5 tisíca nadšencov do českej lokalizácie. Toto sú veci, ktoré ste si ale mohli zistiť aj bez našej pomoci.

Poďme preto k pointe tejto novinky, ktorá spočíva v dvoch zásadných bodoch. Autorom spomínanej petície svojho času odpísala aj samotná pobočka spoločnosti SONY pre tunajší región a presné znenie reakcie na túžby komunít na slovensku a v českej republike je konkrétne:

Dobrý den,

v zastoupení společnosti Sony a centrály naší společnosti bychom Vás chtěli informovat o oficiálním vyjádření k Vámi zaslané petici.

Pro naši společnost je poskytování lokální jazykové podpory důležitou prioritou, aby naše produkty, hry a služby byly více přístupné pro naše zákazníky z celého světa.

Pokračujeme v zavádění podpory pro více místních jazyků a vyhodnocujeme širší podporu včetně češtiny.

Další informace zveřejníme později.
Naše aktuální česká jazyková podpora je následující:

- Zatím se jedná jen o určité případy, avšak nyní již je k dispozici česká jazyková podpora pro vybrané herní tituly PS4.

- Vyvíjíme úsilí v obchodě PS, abychom objasnili, které z našich titulů PS4 nabízejí podporu českého jazyka.

S pozdravem,
Team PlayStation


Z citácie vyššie si každý môže spraviť svoj vlastný názor na spomínané snahy kompetentných ľudí a tak poďme radšej k druhej podstatnej veci. Autori petície sa nechcú len tak nechať odbiť PR frázami a preto zaslali otvorený dopis aj do politických lavíc. Konkrétne do rúk európskej poslankyne paní Dite Charanzovej, ktorá reagovala prísľubom určitých krokov, ktoré minimálne v citácii nižšie znejú povzbudivo:

Vážení pánové,

v první řadě děkuji za důvěru, s níž se na mne obracíte. S velkým zájmem jsem si pročetla informace, které jste v rámci otevřeného dopisu zaslali. Ač sama nejsem aktivní uživatelkou tohoto zařízení, případ mne velmi zaujal. S mojí podporou můžete počítat.

Nechtěla bych vytvářet přehnaná očekávání, uvidíme, kam naše snaha povede. Ráda nicméně využiji možností, které jako poslankyně Evropského parlamentu mám. V tuto chvíli neexistují právní nástroje, které by výrobce donutily užívat v EU všechny jazyky trhů, na kterých je daný digitální produkt dostupný. Některé vámi popisované praktiky ale mohou mít znaky tzv. obchodního geo-blockingu, kdy jsou zákaznici "uzamčeni" pouze v takové nabídce výrobce, která odpovídá např. zemi jejich pobytu. Totéž se může týkat taky možností placení apod.

V současné době je na úrovni Evropské unie projednáváno nařízení, které by některé z těchto diskriminačních praktik mělo odstranit. Zatímco v Evropském parlamentu se podařilo i s mým přispěním prosadit úpravu zaměřenou na práva spotřebitelů, členské státy zatím nejsou schopny se v této věci dohodnout a celý proces tak blokují.

V rámci vaší iniciativy bych tedy ráda učinila několik postupných kroků. S využitím vámi poskytnutých informací zašlu písemný dotaz Evropské komise, aby posoudila, zda je v tomto konkrétním případě ze strany výrobce postupováno zcela v souladu s platnou legislativou a zda by mohla řešení pomoci legislativa připravovaná. V dalším kroku se pak obrátím i na vedení odpovědné divize společnosti Sony.

Věřím, že se díky vašemu úsilí podaří výrobce přimět k tomu, aby dnešní situaci postupně napravil. Pokud se mi podaří k tomuto cíli přispět, budu za to velmi ráda. Moji podporu každopádně máte a uvítám, když se o dalším vývoji budeme vzájemně informovat.

S pozdravem, Dita Charanzová


Toľko k teba aktuálnemu stavu okolo celej problematiky s prekladom hier a menu konzole PS4. Uvidíme či sa predsa len nejaké to svetlo na konci tunela ukáže, alebo to celé klasicky vyšumí rýchlejšie než...


DALŠÍ

CGwillWin