recenze
Victor Vran Overkill Edition

Victor Vran Overkill Edition - recenze
Victor Vran Overkill Edition - recenze
08:15, 10.09.2018

Žánr akčních izometrických RPG má jeden titul, který ať chceme nebo ne, výrazně předčí všechny ostatní. Dokonce se to s tímto titulem dostalo tak daleko, že se tomuto hernímu žánru říká po této hře. Jasně je řeč o perle Blizzardu - Diablo. Přiznejte se, kdo z vás někdy použil termín "diablovka"? Osobně jej užívám častěji než ono původní akční izometrické RPG.

Tyto hry mám moc rád, ale bohužel na konzolích jich není toliko, co na PCčkách. Je to do jisté míry způsobeno ovládáním, protože uzpůsobit takové řezničiny pro gamepad není úplně snadné. Naštěstí tu máme hned onen blizzardí klenot Diablo no a pak tu a tam se něco namane. Jen tak mě napadá, že se mi vcelku na konzolích líbila dva roky stará předělávka z automatovek Gauntlet: Slayer Edition. No a nyní přichází další nadějný kousek. Hned tajemný pán - Victor Vran. Svoji premiéru má již za sebou, když před dvěmi lety jej mohli okusit PCčkáři. Titul dopadl v hodnoceních vcelku obstojně, a proto se snad dostala verze na konzole nesoucí název: Victor Vran Overkill Edition. Tak se pojďme podívat, jak se tato diablovka hraje na PlayStation 4.

Klik pro zvětšení (Victor Vran Overkill Edition - recenze)

Ve městě dávno zapomenutém...

Těmito slovy začíná nejedno temné dobrodružství. A nejinak je tomu i zde. Drsný to lovec démonů Victor Vran (na síle charakteru mu dodal určitě dabing Doug Cockle - daboval taktéž Geralta z Rivie ve třetím Zaklínači) je povolán na pomoc do města Zagarávii svým přítelem Adrianem. Ten je ovšem kdesi uvnitř této zatuchlé metropole. Zatuchlé, inu dříve zde bylo veselo, muzikanti vyhrávali, karbaníci hráli karty, hostinští nalévali pivko, děvčata tancovala... Dnes je to jiné. Tajuplné místo, plné zla, nemrtvých, zrůdných démonů... Už při překročení bran města Victor pochopil, že zde bude zapotřebí jeho práce. A tak začala cesta za hledáním přítele a "očišťování" města od veškerých zlořádů.

Klik pro zvětšení (Victor Vran Overkill Edition - recenze)

Toť by byl základní koncept příběhu, který dostali hráči PC verze v roce 2015. Jenže od té doby uplynulo řadu měsíců a hra byla postupně obohacena o dvě velké expanze, které jsou součástí této Overkill edice.

V prvním z rozšíření nesoucí název: Fractured Worlds jste opět povolání do práce. Musíte se dostavit na místo, kde došlo k "rozlomení světů". V této nelehké kolizi se vašim hlavním úkolem stane sestavit astroláb, díky němuž můžete změnit osud titulnímu hrdinovi.

Klik pro zvětšení (Victor Vran Overkill Edition - recenze)

No a druhé rozšíření je trošku poctou, než příběhovým skvostem. Už samotný název expanze vám asi napoví - Motörhead Through the Ages. Jasně, na jeho tvorbě se podílela britská heavymetalová kapela Motörhead. Příběhově se zde mísí styl divokého západu s motivy temných hradů. Vše se zde bude točit okolo historie této kapely a textů jejich skladeb. Takže řezničina Victorovi půjde určitě od ruky s podporou pořádného metalového nářezu. Mě, jako milovníka metalu, toto rozšíření vážně potěšilo.

Klik pro zvětšení (Victor Vran Overkill Edition - recenze)

Pochopitelně, každé rozšíření sebou nese krom samotného obsahu i několik herních prvků hlavní jádro hry. Třeba rozšíření Fractured Worlds navyšuje level cap z 50 na 60. Přidává nové vybavení, karty apod. To zase Motörhead Through the Ages do hry přidává stylové zbraně - například elektrická kytara umí v rukou Victora Vrana na démony zabrat setsakra dobře.

Zní to dobře, ale když se na příběh podívám s odstupem, tak je pravdou, že patří k tomu slabšímu, co hra nabízí (teda až na poctu Motörhead - ale to je spíše jen má subjektivní záležitost). Je to nesmírná škoda, protože potenciál potemnělých a zatuchlých kulis města Zagarávii je veliký. Možná mi trochu připomíná (ale fakt jen vzdáleně, aby mě někdo nechytal za slovo) Bloodborne. A proto by hra ocenila hlubší zápletku, zajímavější vedlejší mise a propracovanější charaktery postav (Victor ujde, ale ten je jediný).

Klik pro zvětšení (Victor Vran Overkill Edition - recenze)

Pán bez minulosti vchází na práh města

A hned se bez jakýchkoliv rozpaků a pár tutoriálových rad vrhá sejmout jednoho démona za druhým. Úplně první pocit z Victor Vran byl parádní - prostě svižná akcička, kde vůbec nic nevázne, neskřípe. Možná to trochu souvisí s jednoduchosti navrženého systému schopností.

Ty nejsou jako v mnoha jiných RPGčkách vázány na postavu. Zde tomu tak úplně není. Schopnosti jsou svázány s předměty, a především se zbraněmi. Každá zbraň má svůj primární útok a dvě schopnosti, které jsou mnohdy omezovány cooldownem (můžete jej využít po uplynutí x sekund). Navíc interface je navržen tak, že můžete mít dvě zbraně naráz a mezi jeho použitím se jednoduše přepínáte pomocí R1.

Klik pro zvětšení (Victor Vran Overkill Edition - recenze)

Já měl to štěstí, že jsem dropnul legendární kladivo hned v jedné z prvních misí, které mělo omračující účinek na blízko. Jedním máchnutím jsem dokázal zlikvidovat hned několik běžných "parazitů" naráz. A ani nevadilo, že je pomalé. A když situace žádala změnu strategie, druhou zbraní byla brokovnice, jenž se výborně hodila na střední vzdálenost. V pozdějších fázích hry jsem narazil i na jiné zbraně mající svůj účel v daných situacích, jako třeba rychlý meč, hůl dokážíc vrhat hromy a blesky na dálku anebo již zmiňovaná smrtící elektrická kytara.

Klik pro zvětšení (Victor Vran Overkill Edition - recenze)

Poté co ovládl zbraně, nachází první osudovou

Jaký typ zbraní si vyberete vy záleží na stylu, jaký preferujete při hraní. Do jisté míry to taktéž pochopitelně ovlivní dropnuté vybavení. Proč nevyužít fascinující legendární meč, že?

Navíc další z možností, kterou můžete obohatit Victorovo vybavení jsou tzn. Destiny Cards. Se vzrůstajícím vašim levelem jich můžete mít až zároveň šest aktivních. Karty nacházíte úplně stejně jako předměty, tedy z monster, plněním úkolů nebo je zakoupit u některého z obchodníků. Možná na začátku hry jsem jejich sílu trochu podcenil, ale během chvíle jsem věděl, že tyto pasivní schopnosti mi mohou zatraceně ulehčit život.

Klik pro zvětšení (Victor Vran Overkill Edition - recenze)

Když už jsem měl více slotů pro umístění karet, mezi mé oblíbené složení Destiny karet patřily takové, jenž dokázaly způsobovat explozi nepřátel po jejich zabití. Pojďme se na to konkrétně podívat - třeba při zabití monstra kritickým zásahem, jeho tělo exploduje v ohnivý armageddon, který zraní nepřítele v okruhu několika metrů. Další - pokud dojde k zabití na jeden úder nepřítele, v okruhu několika metrů se vytvoří ledový blizzard a všechny zmrazí. No a abychom to dobře boostovali, tak třeba karta zvyšující šanci na kritický zásah se určitě šikne nebo karta zvyšující útok na blízko určitě taktéž pomůže. Do toho všeho mysleme i na defenzivní stránku věci - karta zaručující regeneraci za každého zabitého démona. Jo, to se to potom hraj úplně samo. Těch kombinací je opravdu řada a záleží jen na vás, jak se s tím popasujete.

Pochopitelně není problém si karty přehodit. Takže výše zmíněná kombinace je ideální dobrá do vřav nebo k průzkumu nových oblastí, ale na bods fighty je zase dobré si, co možná nejvíce naboostovat kritický zásah nebo sílu vašich úderů na blízko/dálku, záležíc na zbrani. No myslím, že tento prvek je vcelku elegantním řešením pasivních schopností, jenž jsem si ve finále vcelku užil a přišel mi jako zajímavý a nevšední nápad.

Klik pro zvětšení (Victor Vran Overkill Edition - recenze)

Nemyslete si, že je Victor Vran nějaký pomalý a rozvážný

No rozvážný možná i je, ale pomalý určitě není. Oproti jiným izometrickým RPG máte v repertoáru několik nevšedních pohybu. No, to zní asi až moc nadneseně, ale třeba Diablo to neumí. Proto možná s otevřenou náručí možnost skákat vítám. Nejde jen o skoky do dálky, ale můžete se odrážet od zdí, abyste následně vyskočili na římsu vysoko nad úrovní zatuchlých ulic. Další možnost, kterou máte v rukávu je kotoul, díky němuž jednoduše uskočíte před výpady monster. Nerad bych aby to vypadalo, že pěji ódy nad něčím, co v jiných hrách je samozřejmostí, ale spíše chci jen ocenit vývojáře, že tyto prvky do hry zaimplementovali a fungují na jedničku.

Klik pro zvětšení (Victor Vran Overkill Edition - recenze)

Ruku v ruce s těmito prvky jde ovládání na gamepadu. Na klávesnici to je pohodička, ale ovladač to už bývá jiná káva. No a světe div se - ono to funguje. Neměl jsem sebemenší problém hned od startu bylo vše jasné a hlavně intuitivní. Takže za úpravu ovládání mají u mě vývojáři palec rozhodně nahoru.

No a jestli se svým Victorem budete putovat pomalu, tak určitě vám pomůže některý z kolegů v on-linu hraní nebo při "gaučovém" zápolení. Takže celé to dobrodružství můžete projít společně s kamarády nebo s neznámými parťáky. Navíc je fajn, že multiplayer šlape jako hodinky, takže nebylo nic, co by mi bránilo při hraní.

Klik pro zvětšení (Victor Vran Overkill Edition - recenze)

Victor Vran, tajemný muž, pustíte jej dál?

Já rozhodně jsem rád, za to, že jsem měl tu možnost se s Victorem Vranem ztotožnit a přijmout jeho roli při likvidování různých monster a démonů. Je pravdou, že by se o něm dalo napsat několik desítek jiných věcí, než jsem zmínil já, ale z mého pohledu jsem se snažil vypíchnout to nejpodstatnější. Ale chápu, že pro někoho jiného budou zase alfou a omegou jiné prvky.

Ale pojďme to závěrečně shrnout: Victor Vran Overkill Edition přináší na konzole hodně obsahu, dva roky staré hry na PC. Tvůrcům se povedlo vhodně přizpůsobit ovládání na gamepad, přináší jednoduchý a svižný RPG systém s nápaditými Destiny Cards. Co je trošku slabší stránkou je příběh a end-game, kterému by určitě slušeli nové možnosti, podobně, jak je tomu v Diablu. Ale jinak určitě rozhodně parádní jízda.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti: Wired Productions

Klik pro zvětšení (Victor Vran Overkill Edition - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Pořádná porce temného izometrického RPG na konzole určitě ocení každý milovník tohoto žánru.

CGwillWin