speciál
Vyskúšali sme Xbox Game Pass

Vyskúšali sme Xbox Game Pass
Vyskúšali sme Xbox Game Pass
14:55, 14.06.2017

Digitalizácia naplno prerástla mäso a svaly aj na trhu konzol a to, čo bolo ešte pred pár rokmi takmer nepredstaviteľné, sa dnes už berie ako fakt a samozrejmosť. Sťahovanie hier, a teda ich následné vlastníctvo bez nejakej fyzickej pridanej hodnoty, sa vyrovnalo nakupovaniu/skladovaniu "DVD obalov" a okrem toho, že máme dnes už doma viac miesta a menej vecí, na ktoré môže v hrubých vrstvách sadať prach, sa rovnako aj distribúcia cez optický kábel začína teraformovať a deliť na rôzne verzie. Nie je to teda len nákup, ale aj požičiavanie či prenájom. Práve túto možnosť do svojej Live schémy práve zakomponoval Microsoft, a to cez službu s názvom Xbox Game Pass. O čo teda ide a aké sú naše pocity z nej?

Klik pro zvětšení (Vyskúšali sme Xbox Game Pass)

Game Pass je klasická platená služba, ktorá sa mesiac čo mesiac bude rozširovať o nové produkty. V súčasnosti číta len niečo málo cez 100 hier, ktoré si po zaplatení mesačného poplatku (149 Kč) môžete užívať v neobmedzenej forme. Hry sa neprenášajú do konzole Xbox One cez nejaký stream, ale ide o priame sťahovanie, takže neprichádza k nijakej komprimácii kvality. Je nutné upozorniť, že samotná služba obsahuje spomínanú stovku zloženú z hier pre Xbox 360 a Xbox One, kde v prvom prípade je zastúpená samozrejme väčšia polovica. Aj napriek tomu sa v zozname nachádzajú také klenoty ako Halo 5: Guardians či Mad Max. Ja osobne som si ale konečne mohol v pokoji užiť mnou toľko odkladané duo kvalitných adventúr zo série Sam&Max, za čo určite ďakujem MS.

Xbox Game Pass je z môjho pohľadu teda úplne ideálnou službou pre každého, kto možno nemá chuť nakupovať všetky AAA hry, alebo projekty, čo ho zaujali len okrajovo. Takto si zaplatí na mesiac doslova pár eur (čo do obsahu balíku) a môže si vybrať, čo bude hrať a ako dlho to bude hrať. Dnešný trend rýchleho konzumu nahráva do kariet práve takémuto požičiavaniu, ktoré je vo výsledku oveľa viac rentabilné, než nakúpiť mesačne päť TOP hier a nakoniec ich ešte zabalené založiť do poličky. Microsoft navyše pridáva atraktívnosť aj cez dvadsaťpercentné zľavy na nákup samotných hier na Xbox One a 10% na nákup DLC balíčkov. Aj toto by za určitých okolností mohlo motivovať k investícii do Xbox Game Pass. Výhody ale pramenia striktne pre One a na Xbox 360 sa nijakej zľavy nedočkáte, rovnako ako aj podpory tejto služby.

Službu si môžete vyskúšať na 14 zadarmo a tu nájdete kompletný zoznam hier, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v Xbox Game Pass.

Za poskytnutí služby děkujeme společnosti Microsoft s.r.o.

Klik pro zvětšení (Vyskúšali sme Xbox Game Pass)

Recenzovaná verze: Xbox One

CGwillWin