recenze
Skylar & Plux: Adventure on Clover Island

Skylar & Plux: Adventure on Clover Island - recenze
Skylar & Plux: Adventure on Clover Island - recenze
14:10, 23.05.2017

Letošní rok je poměrně úrodný, co se vydávání 3D plošinovek týče. Čekáme na příchod předělaného Crashe, zahráli jsme si Snake Pass a Yooka Laylee a nyní tu máme další titul ze stejného ranku, a to Skylar & Plux: Adventure on Clover Island. Nabízí něco navíc oproti výše zmíněným kouskům? Nebo se vyplatí vyhnout se mu obloukem? To se již dozvíte v dnešní recenzi.

Klik pro zvětšení (Skylar & Plux: Adventure on Clover Island - recenze)

Bláznivá story

Příběh není ničím, na co byste měli i za pár let vzpomínat, což již u plošinovek většinou bývá. Vaše hrdinka se vymaní z moci ďábelského monitoru s prozaickým jménem CRT a díky proběhnutým experimentům disponuje mechanickou paží. Ta jí umožní vypořádat se s hordami nepřátel, na které narazí při svém putování. Problém však nastává v situaci, kdy Skylar zjišťuje, že trpí ztrátou paměti a zlý super počítač jej chce dostat do své moci. Podaří se jí však uniknout na Clover Island, kde se setkává se sovou jménem Plux, která se ke Skylar přidá a společně utvoří nerozlučnou dvojici.

Klik pro zvětšení (Skylar & Plux: Adventure on Clover Island - recenze)

Klasická náplň

Na své pouti narazí na mnoho původních obyvatel ostrova, kteří již byli počítačem zotročeni a uvězněni do klecí. Jak tomu již bývá, jedním z vašich úkolů bude tyto potvůrky zachránit. Hlvním cílem je však nalézt tři pojistky, rozmístěné v jednotlivých částech ostrova. Ty posléze použijete na zničení počítače. Hra je rozdělena celkem na tři části, přičemž si užijete skákaní a běhání v poušti, v horách a nakonec i v továrně. Každá z částí je rozdělena do několika úrovní, na jejichž konci čeká vytoužená pojistka. Tu když najdete, přinesete ji a vložíte zpět do stroje. V pozdějších úrovních začne přibývat i logických hádanek a puzzlů, z nichž u některých jsem se dokázal i pěkně zaseknout. A co by to bylo za skákačku, kdybyste neustále něco nesbírali? Samozřejmě, ani tento prvek tu nechybí, takže po cestě budete sbírat pírka, díky kterým poté budete moci osvobodit nebohé vězně.

Klik pro zvětšení (Skylar & Plux: Adventure on Clover Island - recenze)

Gadgety jsou tu také

Během hraní se vám také postupně odemknou různé bonusy, díky kterým bude vaše putování opět o něco jednodušší. Získáte tak například jetpack, díky kterému přeletíte větší propasti jako nic, nebo zpomaloač času, při jehož použití zvládnete překonat například otočné překážky, které vás při běžné rychlosti bez milosti smetou mimo mapu. Jako i u ostatních aspektů hry nelze říci, že Skylar & Plux přináší něco zcela nového. Ne, není tomu tak, nicméně si troufám říci, že o to autorům ani nešlo. Spíše než o inovaci v herním žánru se jedná o poctivý návrat ke kořenům a hrám, které si lidé užívali pár konzolových generací zpět. K tomu připojme i poměrně slušně rozmístěné checkpointy, takže i při případném nezdaru není nutno opakovat nijak závratně dlouhý kus hry.

Klik pro zvětšení (Skylar & Plux: Adventure on Clover Island - recenze)

Tahle hra není pro veterány

Dalo by se říci, že se tento titul vesměs povedl, nicméně i nějaké ty výhrady z mé strany tu jsou. Jedná se především o příliš snadnou obtížnost, kvůli které zvládnete úrovněmi projet jako nůž máslem. Ano, občas se nezadaří a spadnete do propasti nebo se vám stane jiná „nehoda“, každopádně starší a zkušenější hráči v tomto kousku nenajdou pražádnou výzvu. To jejich potomci, kterým se líbil například Ratchet & Clank, budou nejspíše ve svém živlu. Ruku v ruce s obtížností jde i herní doba, která se při klasickém průchodu pohybuje někde lehce nad hranicí 3 hodin. Budete-li chtít vysbírat vše, počítejte minimálně s dvěma průchody. Ani to však mizerně krátkou herní dobu asi nespasí. Soubojový systém je také až přehnaně zjednodušený. Použít lze celkem tři typy úderů – piruetu ala Crash Bandicoot, pěsťovku na blízko a úder ze vzduchu. Souboje tak postrádají alespoň základní variabilitu, přičemž zamrzí i fakt, že oproti zmiňovanému Ratchetovi zde narazíme pouze na jednoho bosse, a to až na úplném konci.

Klik pro zvětšení (Skylar & Plux: Adventure on Clover Island - recenze)

Užijí si i ti nejmenší

Nutno říci, že jsem od Skylar & Plux čekal možná o malinko více. Takto tu máme povedenou hru, která však více než na fanoušky původních 3D hopsaček cílí na mladší publikum, což ovšem rozhodně neberu jako negativní fakt. Když ne vy, tak si alepoň solidně vyhrajete s vašimi dětmi, pro které by mohl titul posloužit jako dobrá startovní záležitost do světa „dospělých“ 3D plošinovek.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Right Nice Games

Klik pro zvětšení (Skylar & Plux: Adventure on Clover Island - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 Pro
DOBRÉ
65%
CZECHGAMER
Klasická 3D hopsačka, která neurazí. Potěší však primárně mladší hráče, pro které bude alespoň nějakou výzvou. Příliš inovativních prvků jsme se však nedočkali.

CGwillWin