komentář
Jak Black Ops 2 dokazují, že sci-fi není problém

Jak Black Ops 2 dokazují, že sci-fi není problém
Jak Black Ops 2 dokazují, že sci-fi není problém
08:15, 12.04.2017

Včera se obrovská spousta fanoušků dočkala. Microsoft společně s Activision přivedl v rámci zpětné kompatibility na Xbox One titul Call of Duty: Black Ops 2. Ano poslední díl Call of Duty, který vyšel pouze na předchozí generaci (následující Ghosts vyšly už i na nové). A hlavně obrovsky oblíbený díl uvnitř CoD komunity. Proč? To má hned několik důvodů.

Za ty roky se pod sérii Black Ops podařilo z černého koně vyšplhat na vrchol oblíbenosti v rámci multiplayeru v CoDu. Jednoduše proto, že poslouchá své fanoušky a její boss David Vonderhaar zvládá komunikaci na výbornou. Druhou, a ne méně podstatnou věcí je, že Black Ops 2 lehce předběhli dobu a nabízejí opravdu propracovaný League Play. Věc, která dnes hýbe světem a hry jako Overwatch nebo League of Legends by bez ní byly poloviční. Oddělení "hobbíků" od "snaživců". Hraní pro zábavu vs. hraní pro výsledky. BO2 tento komponent zvládlo v rámci CoDu úplně nejlépe.

V neposlední řadě měla hra solidní mapy, fungující killstreaky, skvělé a zábavné zbraně a vybalancované perky. To jsou věci, se kterými se moderní díly potýkají každoročně. Snad jen ten balancing zbraní je sílou CoDu i v nových dílech. Ale mapy se kromě dílů od Treyarchu zhoršují rok od roku. Killstreaky v novém Infinite Warfare jsou směšné. A to, že bez některých perků nejde prakticky hrát je tristní.

To jsou některé z důvodů, proč má mnoho dlouhodobých hráčů série BO2 tolik v oblibě. Ale to není vše. Tou nejpodstatnější věcí je, že ve hře nejsou jetpacky, exo-obleky a další moderní "bulls#it". Jedná se o klasické "Boots on the Ground". Jdete ulicí a víte, že nad vaším zorným polem horního okraje obrazovky nemůže být protivník, který si právě "pšouknul" a vyletěl vysoko, aby vás překvapil. Všichni jsou nohama na zemi a jakákoliv elevace je kontrolovaná skladbou mapy, kterou znáte zpaměti. Víte, že kolem vás neprosviští protivník po zadku díky boostovanému skluzu.

A to dámy a pánové je důvod proč nové díly Call of Duty dostávají tolik "hejtu" od samotné komunity. Sci-fi není vůbec žádný problém. Black Ops 2 jsou sci-fi a lidé je milují. Za vše můžou JETPACKY a popření základního pohybu po herní mapě. A co mě k tomuto závěru vede?

Inu včera po přečtení zprávy o zpětné kompatibilitě. Jsem, po menší detektivní práci v krabičkách s Xbox 360 hrami (v BO2 krabičce bylo MW, v krabičce MW nebylo nic, X360 vypnutý někde ve skříni, naštěstí mám dobrou paměť a logicky BO2 bylo v krabičce Halo: Reach:), zapnul hru kolem osmé večer. 25 tisíc lidí online. Říkám si, to není vůbec špatné na pět let starou hru. V době vydání Titanfall 2 těchto čísel na PS4 ani nedosahoval. Když jsem hru zapnul o půlnoci, nestačil jsem se divit. 63 tisíc lidí online. 63 tisíc v 5 let staré hře! Ráno jsem se dočetl, že když v USA nastal večer šli čísla ještě výše. Bohužel nové díly CoDu už raději počty hráčů neukazují, takže nelze přímo porovnat IW a BO2. Ale dovolím si tvrdit, že ani IW ani MWR těchto čísel nedosahují (nepřímá konkurence BF1 má za posledních 24h 63 tisíc maximum na XONE).

Samozřejmě velká část lidí hru zapnula z nostalgie a další dny to už nezapne. Schválně jsem zvědavý, jak budou čísla vypadat za týden. Ale vzhledem k tomu, že komunita oslavuje Black Ops 2 čím dál víc, a youtubeři ji hrají pravidelně (i předtím než byla v BC), tak ta čísla budou zajímavá. Je to jasná zpráva pro Activision, aby se srovnali a konečně udělali pořádný díl. Možná to u spousty lidí vyhrají snadno zasazením do druhé světové, což není žádná výhra. Zasazení samo o sobě nestačí a jádro musí fungovat tak jak má. Uvidíme jak se vyždímané téma WW2 vyvine. Do té doby, mají majitelé Xbox One k dispozici skvělý díl Call of Duty, kde to aktuálně žije.


CGwillWin