recenze
FATED: The Silent Oath

FATED: The Silent Oath - recenze
FATED: The Silent Oath - recenze
07:26, 18.06.2017

Spoločnosť Frima Studios ešte v minulom roku dokončila svoj virtuálny zážitok zo sveta vikingov, ktorý mohol svojim námetom zlákať nejedného milovníka severskej kultúry a doviesť ho takpovediac k otrávenej rieke. Nijak inak sa nedá nazvať port krátkej hry FATED: The Silent Oath, ktorá si našla svoj priestor aj vo verzii pre PlayStation VR, keďže ide vo všeobecnosti o podpriemerný zážitok nehodný vašich financií. Asi sa teraz trošku čudujete, prečo hneď takto v úvode dosť netradične vynášam súdy nad testovanou hrou a nenechávam si nejaké to tajomstvo na záver, no vec sa má tak, že mám už dosť podobných nepodarkov, ktoré sa silou mocou snažia pretlačiť do peňaženky majiteľov jedného z troch VR headsetov len preto, že v tom vidia zisk.

Nad totálnym dnom drží túto zbytočnosť už len technická stránka a zvuk.

Klik pro zvětšení (FATED: The Silent Oath - recenze)

Celý dej hry FATED je rozdelený do štyroch krátkych kapitol, z ktorých vám neukrojí na hodinkách snáď ani šesťdesiat minút čistého času. Počas neho sa zoznámite s hlavným hrdinom menom Ulfr a jeho síce pôvabnou, ale dosť otravnou ženou menom Freya. Práve táto ústredná dvojica a ich malá dcérka je akousi nosnou parabolou na podivný osud malej dedinky v útrobách zasnežených hôr, ktorú postihol nemilosrdný hnev bohov. Dedinku im niekto zrovnal so zemou a ich jedinou nádejou je zatnúť pästi a pobrať sa o kus ďalej na koňoch a vozoch. Koncept je braný celkovo z prvej osoby (u VR dosť bežná vec) tak, aby sa hráč čo najviac vžil do hlavnej úlohy a v pár momentoch to možno aj funguje po stránke atmosféry. Vytriezvenie však na seba nenechá dlho čakať. Budete slimačím tempom skúmať niekoľko teritórií od lesov, cez skaly až po jaskyne, aby ste sa dorazili nečakane spustenými záverečnými titulkami.

Klik pro zvětšení (FATED: The Silent Oath - recenze)

Na tejto hre je okrem grafiky a celkom podarenej jednej jedinej skladby snáď všetko zle. Hnacím motorom má byť zásadný výber štýlu, s akým budete ovládať vikinga Ulfra. Ten záhadne prichádza o dar reči a jediné, čo dokáže, je kývať hlavou na znak súhlasu či naopak. Práve toto je jedna z malého množstva interakcie, ktorú vám hra dovolí. Vystrelíte si síce z luku a pohnete nejakým tím kameňom, avšak všetko pôsobí lacno a nereálne, čo vidím ako zásadný neduh v prípade hry pre virtuálnu realitu. Mne osobne vôbec neprišlo zle z kamery, ktorú vývojári chytro zamaskovali do klasického sekvenčného ovládania, a tak sa neprikláňam ku kolegom a ich častým spomínaním nevoľnosti. Síce mi fyzicky zle neprišlo ani raz počas tej neuveriteľnej a adrenalínom napumpovanej hodiny, žalúdok sa mi však obrazne obrátil v čase, kedy som si uvedomil, čo za hlúposť to vlastne hrám.

Pochopil som zdanlivo a originálne pojatý záver, ktorý mal diváka posadiť na zadok, avšak neprišlo mi to nijako zábavné ani ohromujúce, ba naopak. Vývojári ako keby použili všetky možné skratky prečo neurobiť svoju logickú adventúrku kvalitnou a výsledok si musíte dokonca ešte zaplatiť. Tie tri hádanky, ktoré by vyriešila aj mesiac mŕtva opica bez hlavy, nebudem brať ako niečo, čo by vás mohlo dostať do kolien a tak to radšej celé utnem hneď a zaraz. Presne tak ako to uťala táto nepodarená banalita za desať dolárov. Na PlayStation VR nájdete už teraz, pár mesiacov od launch okna, hromadu zábavnejších hier s príbehom a nie je vôbec dôvod, prečo by medzi ne mal niekto zaradiť práve FATED: The Silent Oath.

Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti Plan of Attack

Klik pro zvětšení (FATED: The Silent Oath - recenze)

Recenzovaná verzia: Playstation 4 (PSVR)

PC hry pro vás testujeme na sestavě LYNX

Klik pro zvětšení (FATED: The Silent Oath - recenze)

(@_@;)
20%
CZECHGAMER
Tú hodinu virtuálnej lobotómie mi už nikto nevráti!

CGwillWin