Série Fifa pod lupou

Série Fifa pod lupou
20:13, 02.03.2017

Fotbalový simulátor Fifa je tu s námi již přes dvacet let. Mohli jsme některé tituly znát pod názvem Fifa International soccer, Fifa Soccer nebo Fifa Football. Ale ať už nám vývojáři z EA Sports servírovali jakkoliv pojmenovaný ročník, vždy jsme se mohli královsky bavit. Přesněji řečeno, za dobu, co jsem s Fifou zažil jsem si ji mnohokrát užil nejen sám, ale i s kamarády při nejedné párty.

Paradoxně asi nejvíce času jsem strávil u prvního ročníku.FIFA International Soccer, který vyšel na trh v roce 1993. Tváří prvního ročníku byli David Platt a Piotr Świerczewski. Byla to doba, kdy se hry sháněli poněkud těžko a já jako desetiletý dítě jsem na kupování her neměl moc peněz. Přeci jen, tehdá i PC hry stáli kolem dvou tisíc. Hlavně na tehdejší dobu nebyla žádná konkurence.

Další ročník u kterého bych se rád zastavil byla FIFA: Road to World Cup 98. Tehdy jste na přebalu hry mohli najít taková jména jako Roy Lassiter, David Beckham, Paolo Maldini, David Ginola, Andreas Möller anebo Raúl. Krom klasického fotbálku tento ročník v sobě schovával možnost si zahrát sálovou kopanou, která mě bavila snad ještě více než klasický fotbal.

No a pak už to šlo ráz na ráz. Ročník střídal ročník a tu a tam se objevila nějaká ta nová věc, či vychytávka, která nás měla více vtáhnout do dění a přiblížit se maximálně autentickému zážitku reálného fotbalu. Však můžete sami posoudit v níže přiloženém videu, kde vidíte jednotlivé ročníky jak šli pěkně za sebou.

Poslední ročník Fifa 17 vypadá s novým enginem Frostbite poměrně realisticky a i dobře se hraje. Ale nemohu se ubránit, že prezentace, zpomalené záběry, prostě všechny ty věci, které můžeme znát třeba z televizního zpracování jsou dle mého velkou bolístkou a fatálním problémem, na který by se v EA mohli zaměřit. A že to nejde, ať mi netvrdí, když konkurenční sportovní série NBA 2kxx to má zmáknuté naprosto dokonale.

Tak jen doufám, že v ve Fifě 18 se dočkáme právě tohoto zlepšení. I když trochu se obávám, že se vývojáři budou věnovat spíše druhé sezóně The Journey a "balíčkovému šílenství", které jim sype nemalé peníze. Ale třeba EA překvapí. Přesněji řečeno, co byste uvítali za nový element ve Fivě 18 vy? (krom české ligy)

DALŠÍ

CGwillWin