recenze
How To Survive 2

How To Survive 2 - recenze
How To Survive 2 - recenze
07:25, 17.02.2017

Survival je žáner, ktorý sa už roky točí za vlastným chvostom a bez akejkoľvek inovácie skúša trpezlivosť konzumentov v rôznych sériách a sólo projektoch. Sem tam sa objaví aj tu však niečo chytľavé, čo síce na prvý pohľad neohúri žiadnou prehnanou inováciou ale všetko doháňa dodatočným obsahom a slušnou hrateľnosťou. Tieto body plne spĺňa aj druhý diel série How To Survive, ktorá vzniká v štúdiu EKO Software a to za podpory 505 Games. Prvá časť sa s úspechom dostala na všetky stroje vrátane starej a novej éry konzol a preto sa jej fanúšikovia tešili na pokračovanie, ktoré stihlo ešte koniec roka 2015. Bolo to však zatiaľ len pre PC a až v týchto týždňoch sa konečne dočkali aj konzole. Ako sa táto IP posunula v obsahovej stránke a čo všetko nové prináša milovníkom zombie apokalypsy?

Obrovský dôraz kladený na výrobu a stavbu vášho vlastného kempu necháva prvý diel ležať v prachu zabudnutia.

Klik pro zvětšení (How To Survive 2 - recenze)

Samozrejme, že nemôžem hneď v úvode tvrdiť, že How To Survive 2 stráca väzby na svojho predchodcu, to určite nie. Všetci, čo si zamilovali kooperáciu pre štyroch na rozľahlej mape, opäť dostanú šancu spojiť sa do jednej kompánie a bok po boku skúsiť zabojovať o svoje holé prežitie. Toto všetko v online alebo offline schéme (na jednej konzole môžete kedykoľvek k svojej postave pripojiť ďalšie tri, stačí len zapnúť ovládač a pustiť sa do boja) zakúšate bok po boku reálnych hráčov a to otáča pomyselnú smernicu kvality smerom hore. Máme tu teda plne fungujúci multiplayer, ktorý je plynulo schopný prejsť z klasického singl režimu bez akejkoľvek prekážky. Hnacím motorom ale samozrejme ostáva vývoj vašej postavy a jej získavanie skúseností či výzbroje.

Zombie sú všade, útočia z poza rohov a čím dlhšie sa v hre pohybujete, o to viac silnejšie vás môžu zraniť.

Klik pro zvětšení (How To Survive 2 - recenze)

Vrátim sa krátko zase k prvej časti. Jej obsah bol po stránke produkcie zbraní skutočne chudobný. Hra dokonca nemala ani akékoľvek staviteľské ambície a tak bola striktne o likvidácii nemŕtvych. Pokračovanie je však v tomto smere úplne novou hrou. Plán vašej činnosti v spojení s hlavnými misiami je totižto naplno prepojená s nutnosťou si stavať svoju vlastnú usadlosť a čoraz viac ju vylepšovať pomocou hromadenia predmetov z úspešného plnenia vedľajších a hlavných úloh. Budete si vyvíjať svoju unikátnu muníciu a výzbroj. Z neopracovaného dreva si poskladáte kuchyňu a tam pripravíte jedlo na dlhú výpravu. Jednoducho klasická survival štruktúra, ktorú však robí atraktívnou slušné prostredie a krásny pocit z poctivo budovanej sily a obrany. How To Survive 2 vám môže zobrať cez tridsať hodín života, ale až v polovici hry si naplno uvedomíte, ako komplexný obsah vlastne ponúka a čo všetko je v jej útrobách možné napáchať.

Izometrická kamera a jednoduché ovládanie, nepripomína vám to Diablo?

Klik pro zvětšení (How To Survive 2 - recenze)

Musím uznať prácu vývojárov v spojení s portom na konzole. Aj keď nechali v hre akési memento z PC v podobe kurzoru myši, ktorým jednoducho pohybujete cez pravý analog, všetko funguje krásne prirodzene a aj pri hektických situáciách, kedy sa na vás hrnie desať zombie moriakov s krvavou penou u pusy, máte stále priestor na zachovanie chladnej hlavy. Z obrazového materiálu je jasné, že izometrická kamera vodí hráčov po exotických scenériách a zo zarasteného lesa sa tak prebrodíme do páchnucich močiarov, aby sme zase skúsili šťastie v rozpadnutých mestských stavbách. Každá misia je jemne podfarbená ruským humorom a neváha použiť akúkoľvek podarenú repliku z kultových seriálov. Jedná sa však stále len o arkádu za pár euro, od ktorej nemôžete očakávať prehnané zázraky. Aj preto je interakcia okolia viacmenej na bode mrazu a zvlášť interiérové aspekty grafiky musím opísať ako chabé.

Kameru si neotočíte, aj keď si to jednoducho nebudete chcieť pripustiť.

Klik pro zvětšení (How To Survive 2 - recenze)

Najväčšie negatívum celej hry osobne vidím v nemožnosti si ľubovoľne otáčať kamerou. Väčšinu problémov som aj preto musel riešiť akonáhle na mňa vyskočil nepriateľ z nejakého neviditeľného miesta. Dá sa však na to pripraviť a vždy keď sa v podobnej situácii ocitnete, jednoducho dáte zbraň vpred a čakáte najhoršie. Hlavný hrdina či hrdinka (upraviť si môžete všetko od hlavy cez päty) totižto nosí dve aktívne zbrane a vašou úlohou je voliť na správny druh zombie tú ideálnu. Nejedná sa však o nič prehnane náročné a po pár hodinách tréningu budete v tejto hre plávať a dýchať rovno pod vodou. Z môjho textu vám musí byť jasné ako som si dvojku How To Survive užil. Je to presne ten projekt, kedy môžete vypnúť mozog a len si užívať klasické survival prvky, ktoré však fungujú a neťahajú vás len tak za nohu, aby ste mali čo robiť. Bavil som sa a kooperácia s kamarátmi to celé len umocnila.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti 505 Games

Klik pro zvětšení (How To Survive 2 - recenze)

Recenzovaná verzia: PS4
SKVĚLÉ
81%
CZECHGAMER
Klasický ale stále zábavný survival pre štyroch či jedného

CGwillWin