recenze
Mother Russia Bleeds

Mother Russia Bleeds - recenze
Mother Russia Bleeds - recenze
16:51, 21.12.2016

Pokud máte rádi pejsky, tohle není hra pro vás. Jestli máte rádi prasátka, medvídky nebo dokonce lidičky, tak tohle opravdu (vážně) není hra pro vás. Mother Russia Bleeds, už samotný název napoví, že se nejedná o minstreamovou gamesu a zhlédnutí jakéhokoliv traileru vás o tom ujistí. Rusko a ruská mentalita jsou ve hře zpracovány bez okolků, ale samozřejmě s patřičným nadhledem. Hrajete za cikána (tedy pardon, roma(btw google mi slovo roma bere jako nespisovné)), bez mrknutí oka vraždíte lidi i zvířenu, perete do sebe drogy, nadáváte a proléváte tolik krve, že Drákula se kvůli takovému plýtvání nejspíš otáčí v rakvi. V dnešním emancipovaném a politicky korektním světě se jedná o takřka ojedinělý úkaz, protože tahle hra se nebojí vůbec ničeho. A to se mi na ní líbí.

Klik pro zvětšení (Mother Russia Bleeds - recenze)

Jedná se o beat 'em up rubačku z nejlepšího plemene a dopředu můžu říci, že kvalitativně se směle může poměřovat s legendami tohoto žánru jako Double Dragon nebo moje oblíbené Streets of Rage. Hra je však od klasik odlišná především naturalistickou stylizací. Násilí (stejně jako všechno ostatní) je ve hře zobrazeno tak explicitně, jak jen je to v rámci pixelartové grafiky možné, nicméně podobně jako u filmů oblíbeného režiséra Tarantina, je díky tomu snadnější brát to v pohodě, ovšem i tak se dozajista najde pár zamindrákovaných hnidopichů, kterým se hra líbit nebude. Jejich problém. Mě se možnost někoho umlátit záchodovou mísou zamlouvá.

Klik pro zvětšení (Mother Russia Bleeds - recenze)

Příběh MRB je velmi jednoduchý a přímočarý, ale i přesto, že je pro hru de facto podružný, se nedá říct, že by si na něm autoři nedali záležet. Odehrává se v alternativním Rusku (nečekaně) a jakožto jedna ze čtyř dostupných postav se zvučným ruským jménem (Boris, Ivan, Sergei a Nataša) se proberte v útrobách neznámého ústavu pod vlivem drog. A protože vás nikdo nechce pustit ven po dobrém, jediné co vám zbývá je cestu ven si probít. A to, že u toho budete muset umlátit pár stovek lidí a zvířat, je prostě jen jejich smůla. Cesta za svobodou i pomstou hráče zavede do osmi lokací a každá z nich je tak bezvadně zpracovaná, až vás dokonale vymakané prostředí kolikrát vytrhne z koncentrace a budete se s debilním úsměvem dívat na parádní animace v pozadí, třeba na partu vězňů makajících v posilovně nebo na policajty makajících na protestantech.

Což je pro vaší postavu rozsudkem smrti Hra totiž vůbec není jednoduchá a i na obtížnost normal se vám může stát, že některé bitky budou těžší než když ruský T34 přejede palec u nohy a ztrácet pozornost se holt nevyplácí. Naštěstí hra hodně často autosavuje a fighty jsou navíc natolik zábavné, že vám nebude vadit si po neúspěchu pár nepřátel podat znovu.

Samotná herní náplň je v zásadě primitivní, snažíte se jít pořád doprava a vymlátit duši ze všeho, co ji chce vymlátit z vás. K dispozici máte dva typy útoků, dash skok a chycení nepřítele pod krkem a když se zadaří, občas najdete i nějaký předmět, který můžete využít jako zbraň a můžete si s nepřáteli vyjasňovat situaci třeba použitím baseballové hole nebo motorovky. Pokud tlačítko na útok podržíte déle, stane se útok ničivější a můžete srazit k zemi víc nepřátel najednou a trochu uklidnit situaci. Každý hratelný charakter má jiné atributy (Force, Range, Jump a Speed) a animace i útoky, ale hraní za všechny je v podstatě velmi podobné.

Klik pro zvětšení (Mother Russia Bleeds - recenze)

Dynamika boje je výborná, což je pro hru tohoto typu naprosto zásadní. Skupinám nepřátel můžete podrážet nohy, mlátit je na ležící zemi, házet jednoho poskoka na dalšího, útočit na ty, kteří se nějakým způsobem dostali do vzduchu, házet zbraně, chytat předměty hozené na vás a mnoho dalšího. Jakmile se do toho dostanete, budete kouzlit tak parádní kombíčka plná krve a mozků na chodníku, že vám bude líto uklízečky co to dostane na starost uklidit.

Zajímavou mechanikou je pak používání drogy Nekro. Každá postava má svou injekční stříkačku a substanci v ní obsaženou můžete použít buď k léčení nebo přechodu do berserk módu, v němž postava ztratí i ten poslední zbytek příčetnosti, obrazovka nabere rudý nádech, hudba se změní na styl naspeedovaného Aphex Twina, pohyby se zrychlí a vaše útoky se stanou ničivější než pajcovaná ruská vodka pro vaše játra. Drogu můžete doplňovat z těch padlých soků, jež se místo poklidného úmrtí začnou na zemi klepat jako špatný breakdancer, ale je potřeba si pospíšit, protože čas po který z něj můžete Nekro vysát je poměrně krátký a během tohoto úkonu se samozřejmě stanete snadným cílem pro vaše okolí.

Druhů drogy je navíc ve hře několik, vždy po dohrání příběhové lokace se odemkne aréna, v níž čekají nekonečné vlny krvežíznivých, zfetovaných nepřátel. Pokud se vám podaří dostat se k desáté vlně útoků, odměnou vám bude nová variace drogy. Pak například vysáváte drogu z nepřátel rychleji, ale když se ji rozhodnete použít, vždy použijete celou svou zásobu atd. Pokud se rozhodnete hru hrát i na těžší obtížnost nebo lovit trofeje, je výběr správného matroše, který si budete vaše postava píchat do žil, velmi důležité.

Klik pro zvětšení (Mother Russia Bleeds - recenze)

Jak už jsem říkal, boje nejsou vůbec jednoduché a kromě hbitých prstů to chce občas použít mozkovnu k něčemu jinému, než k rozbíjení hlav ostatních. Druhů nepřátel je ve hře spousta, od bezdomáčů a potetovaných skinheadů po speciální jednotky nebo vlakové výpravčí. Každý z nepřátel je trochu jiný má své vlastní útoky, taktiky a slabiny. Kupříkladu zakuklenci se vám snaží dostat do zad a zmlátit, holohlavci s vestičkou zase skáčou a kopou a nahatí vězni ve sprchách se vás snaží zezadu chytit ve stoje (ehm). Důležité je nedostat se do mlýna, protože to je většinou konečná, a pokud se objeví někdo se střelnou zbraní, ihned vyrazit po něm, poněvadž ty nadělají největší paseku. A taky dávat bacha na spojence.

MRB se samozřejmě dá hrát i v coop multiplayeru a to až pro 4 hráče, ale už ve dvou to je pořádné maso. Hra funguje tak, že vaše útoky fungují i na spoluhráče (můžete to vypnout, ale to je pro sraby) takže kolikrát solidně naložíte i svému věrnému kamarádovi. Hra se tak stává nepřehlednější a nevyzpytatelnější, ovšem i mnohem zábavnější a místo toho, abyste byli na spoluhráče nakrknutí za to, že vám zvalchoval fasádu, se tomu bude upřímně smát. Pokud kamarády nemáte, můžete použít AI, ale to mi přijde vcelku zbytečné, protože ti spíše jen překáží, což by vám jen pokazilo zábavu.

Klik pro zvětšení (Mother Russia Bleeds - recenze)

A to by byla škoda, protože zábavy MRB přináší opravdu hromadu. Není to samozřejmě hra pro každého a kromě bombastického zpracování nepřináší nic moc nového, nicméně za těch pár stovek, které stojí, dostanete pořádnou porci syrového násilí a skvělých soubojů. Příloha v podobě nádherné pixelartové grafiky a slušného sountracku je už jen takovou pomyslnou oční bulvou na tomto krvavém dortu. Ideálně se hra hodí, pokud máte po ruce někoho podobně smýšlejícího, se kterým byste mohli bojovat za lepší Rusko společně, ale i v jednom si užijete tolik srandy, že investovaných peněz litovat určitě nebudete.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Devolver Digital

Klik pro zvětšení (Mother Russia Bleeds - recenze)

Recenzovaná verze: PS4
SKVĚLÉ
83%
CZECHGAMER
Za málo peněz hodně zábavy. Mother Russia Bleeds je parádně zpracovaná, provokativní drsňárna ze staré školy, která hráče zabavit na mnoho hodin, ideální pokud máte i někoho, kdo si hru zahraje s vámi.

CGwillWin