recenze
Hitman - Episode 6: Hokkaido

Hitman - Episode 6: Hokkaido - recenze
Hitman - Episode 6: Hokkaido - recenze
09:09, 12.11.2016

Udalosti v Colorade nabrali rýchly spád. Diane a Agentovi 47 sa podarilo odhaliť organizáciu, ktorá s nimi od začiatku hrala nekalú hru, a s ňou aj zradcu vo vlastných radoch. Stále však netušia, kto presne ťahá za nitky a čo dotyčnú osobu spája so štyridsať sedmičkou. Dokázalo finále dodať uspokojivé odpovede? Podarilo sa uzavrieť prvú sezónu naozaj dôstojným spôsobom, alebo sme sa dočkali len prísľubu veľkých vecí do budúcna?

Klik pro zvětšení (Hitman - Episode 6: Hokkaido - recenze)

Paríž, Sapienza, Marrákeš, Bangkok, Colorado. Tak zneli názvy doterajších piatich zastávok, v ktorých ste sa mohli naplno ponoriť do sveta nájomného vraha s čiarovým kódom na zátylku a vykonávať agentúrou stanovené kontrakty. Hovorí sa, že všetky cesty vedú do Ríma, no minimálne v tomto prípade to neplatí. Aspoň nateraz poslednou Hitmanovou zastávkou sa totiž stáva Hokkaido a ako už napovedá aj názov, cez Francúzsko, Taliansko, Maroko, Thajsko a USA sa presúvame rovno na Ďaleký Východ.

Klik pro zvětšení (Hitman - Episode 6: Hokkaido - recenze)

Keďže sme na úplnom konci tohtoročnej cesty, nedá mi nepoňať nasledujúce riadky trochu rekapitulačným spôsobom. Nového Hitmana som od začiatku vnímal ako veľkú udalosť a tešil som naň. Narozdiel od viacerých hráčov ma bavil aj výrazne lineárnejší Absolution, ale návrat k veľkým otvoreným prostrediam som len vítal. Z tohto pohľadu ma nový Hitman rozhodne nesklamal, i keď prvé tréningové misie nepôsobili až tak presvedčivým dojmom. Podarilo sa im však naznačiť určitý potenciál, ktorý dánski vývojári z IO Interactive pretavili v plnohodnotných misiách do adekvátnej podoby. Každá z nich ponúkla pomerne rozľahlú a atraktívnu oblasť s množstvom rôznych zákutí a spôsobov, ako neutralizovať, či rovno likvidovať nič netušiacich nepriateľov. Hokkaido na tom nie je inak a potvrdzuje, že tvorcovia si dali na dizajne jednotlivých levelov naozaj záležať.

Klik pro zvětšení (Hitman - Episode 6: Hokkaido - recenze)

Finále je situované na známy ostrov, avšak pohybovať sa budete výhradne v hypermodernom nemocničnom zariadení v zasnežených horách. To čiastočne ovláda umelá inteligencia KAI, ktorá dokonca asistuje pri vybraných lekárskych zákrokoch. Že to už znie ako príliš veľké sci-fi? Áno, aj nie. Zvolené prostredie, ktoré v sebe účelovo kĺbi japonskú estetiku a technologickú vyspelosť akoby vypadlo z nejakej bondovky a pôsobí naozaj nádherne. Ohromiť vás dokáže už výhľad z balkóna a aby sa tu pacienti cítili ako deti v bavlnke, môžu sa ísť nadýchať čerstvého vzduchu do zen záhrady, občerstviť sa v špičkovej suši reštaurácii, navštíviť luxusnú saunu a podobne. Lekárska oblasť naopak dýcha všadeprítomnou čistotou a celkovo vás nenechá na pochybách, že toto zariadenie muselo stáť hotový majetok. Samotnú oblasť radím spolu so Sapienzou k tomu najvydarenejšiemu z tohtoročnej nádielky.

Klik pro zvětšení (Hitman - Episode 6: Hokkaido - recenze)

Keďže zariadenie pomáha ovládať umelá inteligencia, ktorá má na starosti i príjem pacientov, zaujímavým prvkom je, že do niektorých oblastí vás ako pacienta jednoducho nepustí. Na dverách chýbajú klasické zámky a otvára vám ich práve KAI v závislosti od obleku, aký máte na sebe. To dáva hraniu trošku iný rozmer a spočiatku môžete chvíľu tápať, kým sa dostanete do vybraných úsekov. Náročnosťou by som však misiu Situs Inversus radil predsa len o niečo nižšie ako minulý Freedom Fighters, kde ste nemali ani chvíľu na oddych. Misia však už tradične dokáže potešiť efektnými možnosťami likvidácie a aj viacerými príjemnými easter eggmi. A ak budete dôkladne skúmať okolie, možno narazíte aj na starého známeho...

Klik pro zvětšení (Hitman - Episode 6: Hokkaido - recenze)

A ako je to z hľadiska samotného príbehu? Keďže už poznáte meno zradcu a aj jeho kontaktnú osobu, vašou úlohou bude samozrejme zniesť ich oboch zo sveta a vyslať tak jasný signál kriminálnej organizácii Providence. Rozhodne však nečakajte uzavretie príbehu, nakoľko ten sa ešte len rozbieha. O tom vás presvedčí aj vydarená záverečná animácia, avšak ani na moment som nemal dojem, že by som bol o niečo ochudobnený. Jedna časť zápletky sa uzavrela a uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

Klik pro zvětšení (Hitman - Episode 6: Hokkaido - recenze)

Keby som mal hodnotiť celú sezónu zloženú zo šiestich destinácií a siedmych epizód ako celok...sám si nie som istý. Vydávanie po častiach trochu škodí aj dávkovaniu ústrednej zápletky a tí, čo ho budú hrať naraz, budú v určitej výhode. Ale iba v určitej - kratšie animácie na konci jednotlivých misií sú síce plusom, o to viac však zamrzia zrýchlené posuny deja na ich začiatkoch, vďaka čomu bude príbeh stále pôsobiť trochu roztriešteným, seriálovým dojmom. Ale povedzme si pravdu – na príbehu nový Hitman skutočne až tak nestojí. Jeho hlavnou devízou je gameplay a ten je skutočne zábavný. Škoda len, že levelov je tak málo a zamrzia aj niektoré sporné rozhodnutia, ako nutnosť byť neustále online. Teda nie tak celkom, len skrátka musíte počítať s tým, že mnohé funkcie pre vás nebudú dostupné a to vrátane vašich pôvodných savov. A to určite nepoteší.

Klik pro zvětšení (Hitman - Episode 6: Hokkaido - recenze)

Tak či tak, nový Hitman je vynikajúcim zážitkom pre každého fanúšika plešatého zabijaka a Hokkaido vydarenou bodkou za jeho prvou kapitolou. Nejde o bezchybnú záležitosť, ale v rámci tohtoročnej a zatiaľ o niečo slabšej sezóny ako vlani, ide o experiment, čo stojí za pozornosť. Pozitívne vnímam aj to, ako IO Interactive v priebehu sezóny postupne vylepšovali viaceré menšie chyby a nedostatky. Konečné hodnotenie záverečnej epizódy nie je jednoduché, ale nakoľko som sa doposiaľ držal na uzde, tentokrát sa už nebudem. Bol to totiž zážitok.

Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Hitman - Episode 6: Hokkaido - recenze)

Recenzovaná verzia: PC
SUPER
90%
CZECHGAMER
Už ste niekedy jedli pokrm pripravený z Hokkaida? Bodka za tohtoročnou Hitmanovskou sezónou je presne tak lahodná a výživná - teda za predpokladu, že máte radi Hokkaido, respektíve Hitmana. Dokážu IO Interactive ešte dvihnúť latku? Verme, že áno.

CGwillWin