akce
report
Gamescom 2016

Gamescom 2016 - report
Gamescom 2016 - report
06:50, 01.09.2016

Nebudu vás nudit dlouhým popisem cesty na největší herní událost konající se v Evropě. Jen zkráceně povím, trávit 10-11hodin na cestě z Brna do Kolína už není tak pohodlné, jak to bývalo před lety. Jenže jsou určité události, které si prostě nesmíte nechat ujít, když se naskytne příležitost. Gamescom je právě jednou z takových událostí. Ačkoliv nám bohužel dva účastníci zájezdu nečekaně odpadli, pozitivní byl nárůst místa v autě.

Den 1

Středa byl ten očekávaný den, kterým začal Gamescom 2016 pro novináře, obchodníky a VIP. Největším peklem byla asi rozloha a nutnost mnohdy přebíhat mezi halami. Ono by to nebylo takový peklo, kdybych den předtím nelezl na vrcholek věže jedné katedrály, což nahoru i dolů dělalo přes tisíc schodů. Navíc jako Gamescomová panna jsem byl v prvních chvílích lehce ztracen, ale adaptace proběhla rychle díky brožuře s plánkem místa a seznamem, kde se který vydavatel nachází.

První zklamání přišlo hned z rána, kdy jsme se nedostali na prezentaci Prey 2, zřejmě díky nějaké chybě v komunikaci. Marně jsem zkoušel přesvědčit paní u vstupu, že jsme byli na seznamu. Ani škrabání prstíčkem nepomohlo. Vzniklou časovou prodlevu jsem tedy využil a šel prozkoumat prostory, které byli přístupné později veřejnosti. Mnoho různých vydavatelů se svými nadcházejícími hrami a vymazlenými stánky. Což mě přivádí k první zdařilé prezentaci.

Tou byla Mafie 3. Jelikož některé prezentace se odehrávali právě v těchto velkých prostorách a stáncích, samozřejmostí byli i fronty. Naštěstí, tyto fronty nebyli nikdy nějak drastický. Zpočátku tak vypadali, ale když pak pustí do takového menšího kinosálu, kde se prezentace konala, asi 100-200 lidí, tak rázem fronta zmizí. Samotný showcase byl parádní. Viděli jsme Malcolma, jak jde po jednom ze svých cílů. Mezi mé oblíbené okamžiky patřily zakončující momenty s brokovnicí. Kdo by se nezasmál, když váš veterán majzne mafiána zezadu po hlavě a pak ho střelí brokovnicí do zadku, načež slyšíte jen nářek nebohé oběti a nějaké mumlání. No prostě skvělý. Mimochodem, mapa, po které se budete pohybovat je velmi rozhlehlá a rozdělená na několik území, která se budou od sebe značně lišit.

Klik pro zvětšení (Gamescom 2016 - report)

Nemůžu nezmínit vydařený a velmi rozsáhlý stánek Gaijin Entertainment, který připomínal nadcházející rozšíření o lodě, ale většinově byl zaměřen na jejich akční závodní hru Crossout. Musím říct, že jsem pěknou chvilku strávil brouzdáním okolo jejich vydařeného auta a nájezdníků. Bohužel kvůli tomu, že jsem se zdržel právě u Mafie, jsem měl celkem naspěch a nemohl se pokochat více. Hodiny mě totiž tlačili k prezentaci Call of Duty, za kterou prostě nechám říci vše, přiložené video, které mě tedy uchvátilo.

Ačkoliv jsem si říkal, že by nebylo špatné se najíst, spíše než na zaplnění mírně hladovějícího žaludku sem využil čas a zavítal ke společnosti Wargaming. Zde jsem s potěšením narazil na zástupce české pobočky, který mi ochotně dohodl rozhovor s jedním z vývojářů World of Tanks. Ten mi nastínil budoucí plány a hlavně věci týkající se přidání linie švédských tanků do hry. Že je na co se těšit, o tom snad není žádná pochyb. Švédské tanky, ačkoliv se nevyráběli ve velkých množstvích, ba o nich málo kdo vůbec věděl, přináší do hry hodně unikátních vlastností jim typických. Jednou ze zvláštností je hojné používání automatických nabíječů, či speciální odpružení. Mimo to se na hráče této hry chystá několik akcí spojených právě s příchodem těchto tanků. Mimo to se můžete také těšit na recenzi remaku ikonické strategie Master of Orion, kterou vám již brzy přineseme.

Klik pro zvětšení (Gamescom 2016 - report)

Čas neúprosně letěl dál a já se musel vydat na další pochůzku. Tentokrát se zastávkou v Nintendu. Popravdě řečeno, toto by víc sedělo kolegovi, který bohužel se nemohl účastnit. Dostalo se mi tak příležitosti si vyzkoušet novou Zeldu. Jen připomenu, že jsem téměř naprosto konzolemi netknutý PC hráč. Proto, když mě pán z českého Nintenda vrazil do ruky Wii U, jsem koukal jak vyvoraná myš. Nu chopil jsem se toho statečně a začal hrát. Bohužel tento můj průvodce si musel někam odskočit na chvíli, tak jsem v tom zůstal sám. Musím uznat, že nová (pro mě první) Zelda mě celkem značně učarovala. Mimochodem, jedná se o první díl, ve kterém vám sekání trávy nic nepřinese (ale toto bylo řečeno později). Jak jsem tak postupoval krajinou a likvidoval, na co jsem narazil, včetně asi minutového sekání trávy, moje výbava po asi pěti minutách už sestávala z meče a štítu. V té chvíli se vrátil i můj průvodce s mírně vykuleným výrazem a se slovy, že v této fázi většina lidí ještě běhá nahá s klackem. To pcčkářovi zvedne sebevědomí.

Boužel i zde jsem se po čase musel rozloučit a spěchat na pro mě vrchol celého dne.

Tím byl Blizzard a interview ohledně Starcraftu 2. Musím se pochlubit, že jsem měl tu čest poznat dva významné pány, jimiž jsou vedoucí designer Dustin Browder a vedoucí producent Chris Sigaty. Nejdříve mne uvedli do současné situace. Tou je produkce finální třetí fáze kampaně pro Novu, která rozšiřuje příběh Starcraftu 2. Do konce roku tak můžeme čekat vyvrcholení této grandiózní kampaně rozdělené na tři části, každá po třech misích. Další diskuze se točila ohledně multiplayeru. Konkrétně tedy asi nejvíce proklamované změny, kterou Starcraft 2 přinesl, co-op misí. Nově si můžete vybírat z normálních misí, či pokud toužíte po větší výzvě, zvolíte mutační mise. Ty přidávají několik aspektů do hry, které buď zvýhodní vaše protivníky, nebo vám znepříjemní život, mnohdy obojí současně. Tyto bonusy hrající proti vám se pravidelně co pár dní mění. Odměnou za úspěšné zvládnutí mise je podstatně větší odměna zkušeností. Další přídavek se v této části bude týkat nového hrdiny. Tím bude Alarak. Ten bude mít nový set jednotek a co je hlavní, bude to první hrdina Protosů, který se přímo objeví na bojišti. Každopádně můžeme čekat mnoho další práce na tomto módu, kterému se vývojáři velice věnují. Smutnou zprávou je, že zatím není v plánu žádná nová kampaň.

Klik pro zvětšení (Gamescom 2016 - report)

Co se stane na Gamescomu zůstane na Gamescomu, to by mohlo být heslo některých lidí. Večerní párty, které jsou po skončení prezentací bývají velice živé a mnohdy i vtipné.
Den 2

Jelikož tento den byl plánován odjezd, plus do prostor již měla přístup veřejnost, jsem se zdržoval pouze v business area, které bylo normální veřejnosti uzavřeno. Hned časně z rána jsem tak vyrazil k Ubisoftu, kde mě čekalo vyzkoušení jejich titulu For Honor. Opět na Gamepadu. Jak já nemám rád gamepad…. Každopádně lehký rychlý tutoriál osvětlující ovládání přišel náramně vhod. Byli jsme rozděleni na dva týmy, 4 vs 4. Bohužel to bylo na naší straně pouze 3 vs 4, jelikož jeden stroj byl mimo provoz. Při výběru jsem zvolil seveřana, jelikož mi přišel jako největší sympaťák se sekerou. Trocha úpravy postavy a šlo se na věc. Chvilku zabralo se zorientovat, ale po první smrti už jsem věděl co a jak. Potom přišlo to pravé peklo. Ačkoliv v početní nevýhodě, dařilo se mi obsazovat body a dokonce popravit pár nepřátelských hrdinů. Musím říct, že souboje jsou strhující, trochu taktické díky blokům a změnám postojů a rozhodně napínavé. Celá hra se táhla poměrně dlouho a ani jeden tým nebyl schopen získat výraznou převahu. Nakonec ale zvítězil početnější tým, ačkoliv rozdílem pouhých pár bodů. Dokonce i vývojáři, kteří asistovali, a radili některým zmatenějším jedincům, prohlásili, že to byl nejtěsnější zápas, jaký do té doby viděli. Tato hra má velký potenciál a doufám, že i finální verze se bude hrát stejně dobře, ne-li lépe.

Následoval přesun k prezentaci Surge a Space Hulk Deathwing. Surge vypadalo velmi zábavně. Hlavně možnosti, které nabízí, jsou poměrně rozsáhlé, jak v upgradech postavy, respektive exoscelotonu, tak i v soubojích. Zvláště zajímavé bylo sledovat zaměřování určitých částí nepřátel a tak můžete utočit na odhalená místa. Finálem byl souboj s bosem. Ten vyžadoval určitou dávku trpělivosti a plánování.

Pokračoval jsem na prezentaci Space Hulk Deathwing. Musím říct, že jsem byl pln očekávání. Brouzdat po vracích imperiálních lodí jako člen oddílu terminátorů, je splněný sen každého fandy Warhammer 40K. Přesně to totiž děláte. Temná zákoutí, hordy nepřátelských potvor s poměrně slušnou umělou inteligencí a vy v houževnatém brnění kosící si cestu vpřed. Perfektní je určitá interakce s prostředím, kdy si můžete uzavřít za sebou dveře a tak se vyhnout napadení ze zálohy. Co mě nejvíce asi dostalo, bylo to, když jsem viděl skoro každý zásah kulky na nepřátelské zdechlině. Úžasná podívaná.

Mimo jiné jsem se zastavil i ve stánku společnosti Kingston(HyperX), kde se mi dostalo ukázky jejich nové edice headsetů. Vcelku z krátkého testu jsem je hodnotil pozitivně, navíc přinesou i speciální edici jejich top modelu v designu Gears of War.

Klik pro zvětšení (Gamescom 2016 - report)

Tímto pro mě končil letošní ročník Gamescomu a jen doufám, že se příští rok opět účastním. Ti z vás, jenž zvažují účast na této akci, rozhodně neváhejte a dopřejte si to. Je to jedinečná herní událost, kterou by měl každý alespoň jednou zažit.

Klik pro zvětšení (Gamescom 2016 - report)



CGwillWin