recenze
Tricky Towers

Tricky Towers - recenze
Tricky Towers - recenze
11:30, 26.08.2016

Když se řekne logický rychlík, většina z nás si okamžitě vzpomene na legendu legend, nepřekonatelný a nesmrtelný Tetris z rukou ruského génia Alexeje Pažitnova, který přese všechno svojí snahu nedokázal toto dílo překonat, ač se o to pokoušel. Hrál ho váš učitel chemie na základce, vaše sestra a s největší pravděpodobností i vaše matka. Chytlavá hratelnost a až chronická návykovost je důvodem, proč jsme zatím nenašli nic, co by Tetris sesadilo z trůnu krále logických her. A tak se občas herní vývojáři uchýlí k tak trochu srabáctví a místo, aby se Tetris snažili překonat něčím novým a neotřelým, udělají nějakou Tetrisáckou variaci. Takových pokusů jsme viděli už spousty např. zřejmě nejoblíbenější je Dr. Mario a dnes se podíváme na další takový titul – Tricky Towers.

Klik pro zvětšení (Tricky Towers - recenze)

Hned na úvod je potřeba říct, že se primárně jedná o multiplayerovou hru, u které se hráč samotář asi příliš dlouho nezabaví. Tricky Towers obsahuje jak online tak lokální mulťák až pro 4 hráče, a určitě ho rádi využijete. Jak je z úvodního odstavce zřejmé, jedná se o variaci Tetrisu, kde ona variace spočívá v tom, že hráč čaroděj, který se snaží vybudovat svoji vlastní čarodějnickou věž, jakou by mu i Saruman záviděl. K tomu využíváme barevné a různě tvarované kostky, jak to známe z originálu (vážně po mě nechtějte, abych vám vysvětloval Tetris).

Takže místo toho, aby se hráč snažil mít na hrací ploše co nejméně kostiček, se jich naopak snaží stavět co nejvíce na sebe. Může se to zdát jako hloupost, pokud by se hra chovala tak jako její předloha, ale ve hře je poměrně funkční fyzikální model, čili na sebe nemůžete kostky naplácat jak tak bez ladu a skladu (ačkoliv to někdy v amoku možná budete zkoušet), nýbrž musíte přemýšlet jak vystavět své bydlo, aniž by se rozsypalo a části vaší věže napadaly do hlubin moře. Říkáte si, že to není zrovna složitý úkol? Tak to se šeredně mýlíte. Jde totiž o to, že se snažíte vybudovat svou věž do určité výšky, a udělat to dříve, než ostatní magusové.

Klik pro zvětšení (Tricky Towers - recenze)

Na pečlivost tak zřídkakdy zbývá čas a místo toho, aby vaše věž měla pevné a systematicky postavené základy, to dopadne spíše jako něco co splácalo dohromady mentálně zaostalé šimpanzí mládě. Ale na krásu se tu nehledí, když jde o čarodějovu pýchu, jediným měřítkem kvality je velikost. Ať si lifestylové časáky říkají, co chtějí. A protože kouzelníci jsou sorta podivná, ani při stavění věžiček se neobejdou bez svých kouzelných kejklí.

Po dosažení určité výšky věže může mág seslat jedno kouzlo a to buď ze školy bílé, případně černé, magie. Pro ty co nechodili do školy čar a kouzel – bílá magie zná kouzla, které vám stavbu věže usnadní, černá budování znesnadní ostatním. Je tedy na vás, zda chcete pokojně stavět své budoucí bydliště a vyhrát se svědomým čistým jako po vyprání v Perwollu, či se u toho chcete tetelit radostí z neštěstí vašich sousedů. Kouzlení hře dodává tu správnou šťávu a občas budete ostatní hráče proklínat, když vám zrovna zakouzlí kostky tak, že místo obyčejných bloků padají jejich zvětšené verze nebo že je nemůžete otáčet a vaše doteď stabilní věžička se zhroutí jako vaše iluze o počestnosti bývalé spolužačky, poté co ji poprvé uvidíte na RedTube.

Klik pro zvětšení (Tricky Towers - recenze)

Aby vše tak brzo neomrzelo, jsou kromě tohoto standardního módu k dispozici dva další, kdy v jednom se snažíte na sebe naskládat určitý počet kostiček v co nejkratším čase, přičemž vám do vody mohou spadnout maximálně tři kostky. V druhém se zase snažíte na úzkou základnu naskládat co největší počet bloků, aniž byste se dotkli určité výškové hranice. Obojí je fajn, stejně jako hlavní mód a rozhodně nějakou dobu zabaví.

I pokud nemáte nikoho po ruce, můžete s Tricky Towers strávit nějakou tu příjemnou chvilku, hra nabízí padesát různých challengí, které z vás udělají solidního hráče. Pro fajnšmekry je k dispozici endless mód, ve kterém se snažíte postavit co nejvyšší věž navzdory nepřízni osudu, který vám čas od času zavaří nepříjemnou černou magií. Vaše nejlepší výkony můžete srovnávat s ostatními hráči po celém světě pomocí vestavěného žebříčku. Svým score se doma chlubit asi nebudu, ale na druhou stranu, tohle opravdu není hra, která by mne bavila hrát v singlu.

Klik pro zvětšení (Tricky Towers - recenze)

U hry v rámci jedné session asi nezůstanete extrémně dlouho (ale nechci vás podceňova), avšak jedná se o ideální zábavu na pár desítek minut. Hodí se, pokud si chcete něco chvíli zahrát s přítelem/přítelkyní/mladším sourozencem a nemáte chuť dlouho vysvětlovat herní pravidla něčeho složitějšího. Tetris totiž zná každý, herní principy tak dokážete vysvětlit v řádu sekund a po dvou třech hrách už hru všichni dokážou Tricky Towers hrát tak, že mají jakou takous šanci i vyhrát, pokud tedy nejste extrémním přeborníkem. Roztomilé grafické zpracování pobaví starší i mladší hráče, jen po určité době asi vypnete herní hudbu, jelikož ona smyčka začne být vcelku otravná.

Klik pro zvětšení (Tricky Towers - recenze)

Což je asi jediné větší mínus, které na hře vidím. Za pár korun (nebo nyní zdarma v rámci PS+) dostanete solidní logickou hříčku s jednoduchými, ale výborně fungujícími herními pravidly. Ačkoliv hra není extrémně novátorská a ani si na to nehraje, rozhodně není na škodu ji vlastnit, protože se u ní můžete odreagovat i rozčilovat zároveň, jak to koneckonců máme rádi.

DOBRÉ
69%
CZECHGAMER
Roztomilá logická hříčka, která chytře variuje klasiku Tetris, a která je přináší solidní multiplayerovou zábavu na váš PS4. Nic moc víc od ní čekat nemůžete, avšak tento účel plní nadstandardně.

CGwillWin