speciál
Na co se těšíme v druhé půlce 2016

Na co se těšíme v druhé půlce 2016
Na co se těšíme v druhé půlce 2016
08:00, 26.07.2016

Letní prázdniny školákům utíkají jako voda. Ale nebojte, nechci nijak strašit a připravovat studenty na příchod školy. Spíše chci, nás hráče, navnadit takovou malou ochutnávkou toho, co bychom si neměli nechat ujít v druhé půlce roku 2016, tedy alespoň z video herního světa. A myslím, že je opravdu na co se těšit. Však pojďme se do toho pomalu pustit, protože nás čeká jedna pecka za druhou.


No Man's Sky
Vychází: 10. srpna na PS4

Tento ambiciózně vypadající projekt se dočkal několika odkladů, tak snad již v srpnu se budeme moci ponořit do hlubin téměř nekonečného vesmíru. Krom explorativní složky hry na vás čekají i prvky adventury a střílečky z pohledu první osoby. Dle slov samotných vývojářů vesmír je natolik velký, že při hraní nenavštívíme ani jedno procento ze všech procedurálně generovaných planet. Váš úkol bude jednoduchý: z okraje galaxie se dostat do jejího středu, který bude pečlivě střežen a život v jeho blízkosti bude pro vás nebezpečný. Každá nová hra, kterou zažijete bude jedinečná a nebude díky procedurálně generovanému vesmíru existovat žádný youtube návod či cokoliv podobného.

Deux Ex: Mankind Divided
Vychází: 23. srpna na PC, PS4 a Xbox One

Mankind Divided přímo navazuje na jeden z konců předchozího Deux Ex: Human Revolution. Píše se rok 2029 a zlatá éra augmentace je téměř u konce, protože z augmentovaných lidí se stali vyděděnci a žijí na pokraji společnosti, oddělení od zbytku obyvatel. Kriminalita a teroristické útoky jsou na běžném denním pořádku. Ale to vše je pouze zástěrka pro celosvětové spiknutí nad ovládnutím světa. Proto se Adam Jensen spojil s Interpolem a tajnou zásahovou jednotkou Task Force 29, aby potíral augmentované teroristy. A jako třešnička na dortu tohoto již líbezně vypadajícího dortu (i když děsivě znějícího příběhového pozadí) je zasazení do Prahy.

Metroid Prime: Federation Force
Vychází: 2. září na Nintendo 3DS

Jak je zvykem naše redakce se zaměřuje i na hry ze světa Nintendo, které bývají mnohdy neoprávněně opomíjené. V září se mohou majitelé Nintenda 3DS těšit na nové dobrodružství z pohledu první osoby ze světa sci-fi Metroid Prime. Tentokrát se můžete až se třemi kamarády vrhnout lokálně nebo v on-line hře do kooperačních misí. Pokud budete chtít spíše soupeřit můžete využít herní mód Metroid Prime: Blast Ball, kde se utkáte tři proti třem a cílem je dostat velký míč do branky protihráčů. Jak jednoduché - nečekejte žádný velký balast, pouze a jen zábavu na dlouhé hodiny.

ReCore
Vychází: 13. září na Xbox One

A máme tu další hru z post-apokalyptické doby a navíc tentokrát exkluzivně pro Xbox One. Navíc se v této téměř vyprahlé a zdecimované zemi snaží přežívat naše hlavní hrdinka. V jejímu zápolení o přežití v této nelehké době pomáhají různí robotičtí stvoření. Každý robůtek ovládá jiné schopnosti, a k jejímu ovládnutí je zapotřebí jádro, jenž je potřeba nejdříve najít. Když k tomu připočtete, že stvárnění je vyjádřeno velmi stylisticky, myslím, že je o zábavu postaráno.

Forza Horizon 3
Vychází: 27. září na PC a Xbox One

Konečně je to tady a tahle jízda bude váš festival, který budete ovládat Vy. Můžete si upravit naprosto vše možné, nabírejte nebo vyhazujte přátele a projeďte se ve více jak 350 autech. Navíc tentokrát si vše užijete u protinožců v Austrálii, kde se můžete prohánět na spevněných, ale i nespevněných terénech. Kampaň bude možné hrát až se třemi kamarády, a bude naprosto jedno jestli budou mít doma PC nebo Xbox One. Navíc vás čeká krom klasického závodění, ale i tak trochu jiné, kdy se v novém režimu můžete postavit v soouboji proti letadlům, lodím nebo zeppelínům.

Final Fantasy XV
Vychází: 30. září na PS4

Konečně je to tu. Už to vypadalo, že se snad ani Final Fantasy XV nedočkáme, ale příchod se opravdu nezadržitelně blíží. Čeká na nás epická, ale hlavně okolo padesáti hodin dlouhá jízda, plná velkolepých bitev a emocemi nabitých pasáží. Vy, Noctis, korunní princ království Lucis, se musíte pokusit získat zpět svoji vlast ze spáru císařské gardy. Napříč světem Eosu můžete brázdit se svým kadilakem nebo objevovat krásy velkoměst a po svých. Na celé toto dobrodružství nebudete sami, ale připojí se k vám vaši nejbližší přátelé, kteří vám pomohou nejen v soubojích, ale i budete postupně utužovat vaše vztahy, protože postupné rozplétání osudů jednotlivých protagonistů bude stejně zajímavé, jako příběh samotný.

Mafia III
Vychází: 7. Října na PC, PS4 a Xbox One

S Mafii, resp. primárně s prvním dílem byla výrazně spjata práce českých vývojářů. Což určitě potěší všechny patrioty. Nicméně, jak roky plynuly, tak už tu máme třetí díl, který s „nádechem“ české práce už má opravdu jen pramálo společného. Každopádně se tentokrát vydáme do města New Bordeaux roku 1968. Města, ve kterém vládne mafie a zkorumpovaní zastupitelé. Města, v němž se odehraje příběh Lincolna Clayema, veterána z Vietnamu, kterému italská mafie zmasakrovala jeho rodinu. Rodinu v podobě černé mafie. Pomsta nemine všechny ty, co v tomto incidentu mají namočeny prsty. Sám na to však Lincoln nestačí a začne budovat novou mafii z popela té staré.

Gears of War 4
Vychází: 11. října na Xbox One a PC

Jedna z nejlépe hodnocených herních sérii ve videoherám světě přichází s novou ságou. Tentokráte jste vržení s JD Fenixem a jeho přátelé Kait a Del do dějství po napadení vaší vesnice a těsném úniku. Cíl je jednoduchý, msuíte zachránit vaše blízké a odhalit původ nového nepřítele. A věřte, že na to nebudete sami, ale vše můžete prožít s kamarádem na gauči nebo s někým v on-line a užít si pořádný kooperační zážitek. Když k tomu připočteme nově přepracovaný krycí systém a především nové brutální zbraně je o zábavu na podzim postaráno.

Battlefield 1
Vychází: 21. října na PC, PS4 a Xbox One

Battlefield 1 vás vrhne do vřavy zuřivé války, jež moderní dějiny znají pod názvem: „První světová válka“. Čekají vás nezapomenutelné bitvy v obloženém francouzském městě, ve střežených pevnostech italských Alp nebo sluncem vyprahlé Arabské pouště. Vývojáři se dušují, že udělají maximum proto, aby kampaň nehrála druhé housle, kde nám ukáží válku očima mnoha rozdílných účastníků. Pochopitelně nebude chybět ani multiplayer, kde se dočkáte epických bitev 64 hráčů, kde každá hra bude jiná díky dynamickému počasí. Krom klasické pěchoty si můžete vyzkoušet jízdu na motocyklu, tanku, ale proletět se v dvouplošníku nebo obřích bitevních lodích.

Civilization VI
Vychází: 21. října na PC

Každý milovník strategických her určitě už zaslechl o hře Civilization. Je to zcela i logické, protože jednak v roce 2016 slaví tato série již 25 let od svého vzniku, ale především vám nejspíše utkvěla v hlavě díky pořádné porci zábavy. Přec jen, Civilization přináší jedinečnou příležitost změřit své síly s nejvýznamějšími národy v naší historii. Nový, v pořadí již šestý díl slibuje asi nejhezčí grafické ztvráěnní v sérii, ale pochopitelně nezapomíná na mnohem komplexnější systém všech herních prvků, od dipolmacie, vylepšeného multiplayeru až po výzkum.

The Last Guardian
Vychází: 25. října na PS4

Konečně je to tady. Opravdu po dlouhých letech, kdy se už i spekulovalo o tom, že vývoj na The Last Guardian byl pozastaven. Původně hra měla vyjít ještě na předchozí generaci konzolí, ale díky tolika ohlasům od fanoušků se vše povedlo dotáhnout do konce až na soudobý PlayStation 4. Je to hra od tvůrců, jež mají za sebou úspěšné projekty jako: ICO a Shadow of the Colossus. Celým dobrodružstvím v neznámém fantasy městě, rozpadajících se ruin, vás provede dvojice hlavních hrdinů: malý chlapce a nevídaný tvor jménem Trico, mezi kterými vznikne emocemi nabité pouto, které vás nenechá vydechnout až do závěrečných titulků.

Titanfall 2
Vychází: 28. října na PC, PS4 a Xbox One

První díl Titanfall byl přijat nadmíru sympatickými reakcemi, jak od hráčů, tak od novinářů. Jediný, kdo mohl smutnit, byli majitelé PlayStationů. Což se mění, protože Titanfall 2 ztrácí exkluzivitu a dočkají se jej už všichni. Ano mluvím o proklatě kvalitní FPS, ve které se dočkáme pouta mezi člověkem a strojem. A mění se ještě jedna věc: krom multiplayerové řežby, která mimo jiné přináší nové herní režimy, šest nových titánů, spousty vylepšení a nových schopností se také dočkáme single-playerové kampaně. V roli vojáka domobrany Jecka Coopera se vydáte do světa The Frontier, kde jste uvězněn hluboko za nepřátelskými liniemi a jste nuceni uzavřít neobvyklé spojení s ostříleným titánem BT -7274, abyste se pokusili o nemožné – přežít a dostat se z této svízelné situace.

Call of Duty: Infinite Warfare
Vychází: 4. listopadu na PC, PS4 a Xbox One

Se sérii Call of Duty jsme se podívali do všech koutů světa napříč moderními dějinami i do budoucnosti. Ale Infinite Warfare nás zavede tam, kde jsme se mohli ocitnou jen na pár chvil. Zažijete vzrušující souboje ve vesmírných stíhačkách ve vesmíru, zatímco na Zemí se odehrává jeden z největších konfliktů budoucnosti. Souvisí to s tím, že si bývalí kolonisté řekli dost a vyhlásili válku pozemské federaci. Krom této vesmírné akce se dočkáme i remasteru jednoho z nejlepších dílů série Call of Duty – ano mluvím o Modern Warfare, který nebude samostatně k zakoupení, ale součástí Legacy Edition.

Paper Mario Color Splash
Vychází: 7. listopadu na Nintendo WiiU

Máme tu další počin na Nintendo, od kterého bychom se mohli dočkat pěkného hodnocení. I když je pravdou, že odhalení Paper Mario Color Splash bylo provázené poměrně rozporuplnými reakcemi ze všech stran kvůli menšímu důrazu na RPG prvky a příběh. Dokonce byla sepsána petice za přepracování celehé konceptu této hry. Takže, určitě očekávejme ještě bližší informace, které by mohli upřesnit, jak to s touto hrou vlastně dopadne. Ale určitě stojí za to ji sledovat a počkat si, čím nás vývojáři překvapí.

Dishonored 2
Vychází: 11. listopadu na PC, PS4 a Xbox One

Druhý díl Dishonored se odehrává 15. let poté, co byl poražen Lord Regent a došlo k propuknutí smrtícího krysího moru. Říše se ujme Uchvatitel namísto právoplatné dědičky říše Emily Kaldwin a záchrana ostrovů je tak na vlásku. V Dishonored 2 se chopíte dvou hrdinů, které můžete znát již z prvního dílu. Prvním je Corvo a druhou postavou je právě ona princezna Emili Kaldwin. A bude jen na vás, jakou cestou se vydáte k navrácení trůnu Emily, zda budete hrát jako tichý asasín nebo nekompromisní ničitel.

Watch Dogs 2
Vychází: 15. listopadu na PC, PS4 a Xbox One

Je to už více jak dva roky, co jsme si mohli vyzkoušet hackerskou akci z Chicaga. Měla sice pár much a několik nedodělků, ale od toho tu máme druhý díl, který má napravit vše, co se v prvním díle nepovedlo. Watch Dogs 2 nás zavede do San Francisca, aby nám vývojáři mohli ukázat veškeré krásy tohoto velkoměsta. Krom změny města se dočkáme i nového hrdiny, kterým se stal Marcus Holloway, geniální hacker, jenž se připojí k tajné hackerské skupině DebSec. Jejich cílem je vypnout bezpečnostní systém ctOS 2.0., aby zkorumpovaná vláda nemohla sledovat utlačované občany. Krom větších možnosti hackování se dočkáme i nových hračiček, jako třeba dálkově ovládané RC autíčka, drony a mnoho dalších vychytávek.

Grand Turismo Sport
Vychází: 16. listopadu na PS4

První díl z legendární automobilové série Grand Turismo se dočká své premiéry i na současné generaci konzolí PlayStation 4. Grand Turismo vzniká za úzké spolupráce z organizaci FIA a klade si za cíl propojit virtuální závodění s tím reálným. Ve hře na nás čeká přes 130 nabušených závodních speciálů vymodelovaných do posledního detailu, a to i včetně interiéru. Vozy budou rozděleny do čtyř tří dle výkonu, a také se vrací GT vision modely, tedy koncepty automobilek, které nikdy na silnicích nepotkáte. Už jen stačí usednout do jednoho z nich a vyzkoušet své schopnosti na jedné z 27 tratí, v 19 lokalitách, buď v off-line režimu anebo využít on-line soupeření. Součástí budou dva nejzásadnější šampionáty National Cup (závodění za svoji zemi) a Manufacture Fan Cup (závodíte za výrobce aut).

Pokémon Moon a Pokémon Sun
Vychází: 23. listopadu na Nintendo 3DS

V současných dnech je Pokémony zaplaven celý svět díky aplikaci Pokémon Go. Lidé se vydali do světa, aby je chytali a utkávali se v Gymech. Pokud spíše preferujete nějaké ty Pokémony na handheldových zařízeních Nintendo 3DS, tak ku příležitosti dvacátého výročí v Japonsku od vydání Pokémon Red a Pokémon Green vyjde nové dobrodružství, které nabídne nové Pokémony a nový svět. Pokud vlastníte software Pokémon Bank můžete si své Pokémony ze starších her stáhnout do Pokémon Moon a Pokémon Sun.

Gravity Rush 2
Vychází: 30. listopadu na PS4

Máte rádi hrátky s gravitací? Užili jste si první díl? Tak určitě oceníte příchod druhého dílu, kde svět bude 2,5x větší než Gravity Rush 1. Čeká na vás návrat Kat a její kočičí kamarád předvedou veškeré možné eskapády, jenž si umíte jen představit. Díky výkonu PlayStation 4 si tvůrci mohli dovolit mnohem propracovanější a dynamištější efekty než kdykoliv předtím. To jak to dopadne si musíme ještě nějaký ten pátek počkat.

South Park: The Fractured but Whole
Vychází: 6. prosince na PC, PS4 a Xbox One

Doporučuji, abyste se raději posadili, protože hrozí, že byste se z toho mohli pos*at, protože tohle bude vážně p*del. Přichází další hra od tvůrců legendárního South Parku Troye Parkera a Matta Stona. V The Fractured but Whole se zahodí fantasy kulisy a vrhnete se nočního života, abyste potírali zločin v roli super hrdinů říkající si Coon and Friends. Kompletního přepracování se dočkal soubojový systém, který je nyní mnohem dynamičtější. K dispozici bude i mnoho nových schopností, včetně síly mocného prdu.

Co říct závěrem

Solidní nášup her, co? A to není zdaleka vše. Vždyť je před námi sportovní sezóna v podání nové NHL, Fify (s novým enginem), NBA, ale i simulátory F1 2016 a Assetto Corsa. Dočkáme se zábavných motorek v podání Ride 2 nebo Moto Racer 4. Nebude chybět taktéž nové velké rozšíření pro Destiny s podtitulem Rise of Iron. Nesmíme zapomenout na pořádnou bojovku ve stylu The King of Fighters XIV. Další možností je počkat si na osvědčené klasiky, které vyjdou v remasterované podobě, z čehož bych vyzdvihnul The Elder of Scroll: Skyrim, Batman: Return To Arkham anebo BioShock: The Collection. A to stále není vše, protože mnoho dalšího a dalšího na nás stále čeká, jako třeba port Rise of the Tomb Raider na PS4. Na co se v druhé půlce roku těšíte nejvíce vy?


CGwillWin