recenze
Breached

Breached - recenze
Breached - recenze
07:15, 12.07.2016

My se toho s největší pravděpodobností nedožijeme, ale budoucnost kryospánků je celkem jasná. Komu se nebude líbit doba, ve které žije, si dá na 2 století šlofíka a vrátí se… No, tak takhle asi ne, ale minimálně v kosmickém ohledu je to otázka let, než k tomu dojde. Ostatně s kryospánkem souvisí i tato hra – Breached.

Samé snad, samé doufání…

Probouzíte se po strašně dlouhé době. Pomalu se dostáváte do normálního stavu, odstraňujete si ospalky z očí. Je tu však velký problém, neboť máte velice málo paliva, generátor kyslíku je porouchaný a vám zbývá osm dní, než dojde kyslík a zásoby. Úkol je tedy jasný – vše opravit a doufat, že si ten život ještě nějak „užijete“.

Podstata Breached je velice jednoduchá. Jelikož jdou z vaší lodi ovládat průzkumné drony, začnete je používat k ohledání jinak nehostinných planet a doufat, že najdete potřebné suroviny, komponenty, cokoliv. Budete sbírat různé minerály a zároveň kapsle, v nichž můžete najít užitečné věci. Má to ale několik ale.

Klik pro zvětšení (Breached - recenze)

Klik pro zvětšení (Breached - recenze)

Třikrát ale:

Zaprvé: drony mají omezenou kapacitu nosnosti, celkem tři věci si můžete z každého výletu sebrat. Nastává tedy doba dlouhého přemýšlení, co si vezmete.

Zadruhé: na planetách je přítomnost nebezpečných anomálií, jež vám mohou zničit drona. A že jich není zrovna málo. Někdy si zkusíte celkem dobrý slalom, než se nedostanete k chtěné lokaci.

Zatřetí: asi nejdůležitější bod. Není to vůbec jednoduché. Myslím z hlediska ovládání. Hra vám na začátku doporučí používat čistě myš, a já mohu potvrdit, že kombinace myši a klávesnice není nejpohodlnější. Na druhou stranu je ovládání tu a tam nepřesné, dron si tak trochu udělá, co chce sám. Vy se tím pádem strachujete, aby se nepřehřály motory kvůli daným anomáliím a vy neztratili tak cenný náklad.

Klik pro zvětšení (Breached - recenze)

Přežij a doufej

Planety jako takové jsou zpracované hezky. Jsou pusté, mrtvé, písečné jak Tatooine, zničené. Dále jsou pěkně rozlehlé, což se ve výsledku může ukazovat jako nevýhoda, protože dlouhodobé cestování se může stát po určité době celkem otravné. Když vám ale jde o život, stává se z toho vlastně podařený element Breached jakožto survival hry.

Herní doba se v čistém čase pohybuje v rámci dvou až tří hodin, ale díky poměrné složitosti se délka protáhne na takových pět hodin. Pokud budete mít štěstí, jde Breached dodělat na jeden zátah. Většinou budete pouze prohledávat zmíněné planety. Na konci každého dne se odvlečete do laboratoře, kde budete zkoumat denní nález a tvořit potřebné věci. Zároveň nesmím zapomenout na fakt, že každý den máte omezené množství vyčerpatelné energie. Tudíž se opět dostáváme k tomu, že si musíte dvakrát rozmyslet to, co provedete.

Klik pro zvětšení (Breached - recenze)

Breached je povedený titul, z něhož boj o přežití přímo vyzařuje. Na první pokus se vám to zřejmě nepovede, i na ten druhý to bude docela obtížné. Je nutno pochopit, jak hra funguje. Jestli se sžijete s hlavním hrdinou hry, budete se bavit i při čtení lodního deníku. Přeci jen, po takové době v netečném stavu… komu by nebylo smutno.

Dejte Breached šanci. Jedná se o trochu zvláštní titul, ale pokud se vám líbil film Marťan, můžete si sami zkusit, jaké to je přežít sám ve vesmíru s minimem zásob a mít přitom trochu "v gaťách naděláno".

DOBRÉ
75%
CZECHGAMER
Povedený krátký survival titul, který vás svou „prázdnotou“ vlastně uchvátí.

CGwillWin