Sony vás zabanuje, když se jim nebude líbit vaše jméno

Sony vás zabanuje, když se jim nebude líbit vaše jméno
14:09, 27.06.2016

Za poslední den absolutně nejvíce hodnocené vlákno na PS4 Redditu ukazuje několik smutných věcí. První věcí je, že vlastněním digitálního účtu, jsme chtě nechtě rukojmími té společnosti u které ten účet máme. Je jedno kolik tisíc korun do svých digitálních her máte zainvestováno, v mžiku o ně můžete přijít. Není to poprvé a rozhodně to není naposled, kdy se na internet obrací zoufalý člověk, kterému byl odepřen přístup k jeho hrám a jeho hernímu účtu. Ale tenhle příběh je zase v něčem specifický.

Představte si totiž, že je vám 26 let a jmenujete se Jihad. A nemyslím tím, že je to váš rádoby vtipný nick vyrobený na internetu - je to vaše reálné jméno v občance. Vaši rodiče pravděpodobně netušili, že mnohým lidem "jebne" a tomuto slovu vtisknou pro většinu lidí pouze jeden jediný negativní význam. Takže když Jihad, který má tento účet už od vydání PS3 začal hrát Overwatch. Po pár dnech dostal ban (pravděpodobně nějaké děcko co prohrálo poslalo report). Důvod zablokování "nevhodné" jméno účtu.

View post on imgur.com

Nabídli mu změnu jména a tady udělal chybu. Teda chybu, když se jmenujete Jihad, tak změna jména na "iJihad" vám nemusí přijít tak hloupá. Vše ok hrajete, ale najednou bum. Proběhla kontrola "ticketu" na straně Sony a admin se rozhodl, že změna je stále urážlivá a účet byl permanentně zablokován. Poznámka v emailu - pokud chcete hrát, tak si založte nový účet a dbejte, aby nebyl urážlivý nebo nevhodný. Ano v tuto chvíli by asi každý normální člověk řval na obrazovku "ale já se tak k**va jmenuju!!!".

Sony neumožňuje "volnou" nebo placenou změnu svého Online ID. Prostě buď vám dovolí změnu z nějakého důvodu a nebo máte smůlu. A přesně tohle je důsledek. Jihad dokonce v následující komunikaci se Sony navrhoval, že si změní nick na jiné jméno, které už nebude obsahovat jeho vlastní, ale Sony s ním už odmítá komunikovat. Po nějakém tom dalším "pruzení" na internetu se dostalo suché hlášky od Playstation UK, že sice chápou, že jeho jméno má více významů, ale i tak je urážlivé pro většinu lidí a proto ponechávají ban.

Takže jaké je poučení? Pokud se jmenujete v reálném světě tak, že se to někomu nemusí líbit, raději zvolte na internetu jméno, které nikoho neurazí. V dnešní době, která se bojí přiznat, že existuje něco zlého a raději to schovává, si nemůžete být jisti, že ty banány nepřilétnou i na vás. Pročítání tématu na Redditu poskytne docela zajímavé věci. Třeba u konkurence na Xboxu Microsoft nebanuje účty, ale pouze vynutí změnu jména kvůli Code of Conduct. Takže chudák gamertag, který se jmenoval MrOrlandoKilla a existoval několik let. Teď už je to nevhodné jméno a musel si jej změnit. Proč? No hádejte.

Update: Jak se dalo očekávat. Poté co se chytla zprávy herní média, tak Sony rychle zareagovalo. Po telefonu s majitelem účtu dohodli změnu jména. Bohužel po tom totálním banu mu na účtu zůstanou některé problémy. Smazala se jeho komunikace a přátele, což ještě jde. Horší je, že bude dělat problémy synchronizace trofejí a aktuálně mu ukazuje počet trofejí 0. Sony prý diskutuje možnosti vlastních změn přezdívek, což je dlouhodobě požadovaná změna od hráčů. Doufejme, že i tento "případ" je trošku pošoupne k lepším službám.

DALŠÍ

CGwillWin