recenze
Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016

Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze
Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze
07:40, 21.06.2016

To, že simulátory patří k oblíbeným herním žánrům, je pravdou už několik let. Některé simulátory se těší velké oblibě, díky své všeobecné popularitě. Pojďme se vysloveně bavit o sportu. Takový simulátor F1, fotbalu (evropského, amerického) nebo basketbalu, to jsou prostě tituly, na které fanoušci stojí fronty každý rok. Pak tu máme třeba simulátor házené, který je určen opravdu jen malému segmentu fandů - bohužel mají smůlu, že jejich jediný simulátor nestojí za nic a jeho jedinou předností je fakt, že je to simulátor házené (tedy aspoň letošní ročník).

A jak je to například s cyklistikou? No, toť otázka. Ale i tito fanoušci dostávají svoji porci zábavy - díky vývojářům ze studia Cyanide Studio, které rok co rok vydává tituly Pro Cycling Manager a Tour de France. Vzhledem k faktu, že legendární etapový závod Tour de France patří k nejnáročnějším cyklistickým závodům na světě, tak jsme se do těchto titulů postuili hned dva redaktoři. Jako úplný nováček na tour vyrazí na PC Tomáš Novotný a jako ostřílený matador se na PlayStation 4 vydá Michal Dorazil.

Klik pro zvětšení (Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze)

Michale, Pro Cycling Manager a Tour de France - to jsou jako dvě hry nebo jak to je?

Chápu, pro nováčky je to trošku matoucí. Tome, jen rada: pokud máš na počítači Pro Cycling Manager a z jakéhokoliv důvodu by sis rád do budoucna chtěl pořídit na PlayStation 4 nebo Xbox One hru Tour de France, budeš nejspíše zklamán. Rozlousknutí tohoto rébusu tkví v tom, že jde o jednu a tutéž hru, jen se jinak jmenuje na PC a jinak na konzolích.

Pravdou ale je, že mezi těmito verzemi jsou drobné niance, které vychází z odlišných možností ovládání her. Majitelé počítačů dále dostávají do vínku větší herní možnosti, ale ty se z každým novým ročníkem postupně stírají.

Klik pro zvětšení (Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze)

Tome, tak jaké je tvé poprvé na virtuálním kole? Tvé úplně první pocity?

Sporné. Zprvu jsem si říkal, že by se mohlo jednat o docela fajn odpočinkovou hru. Něco, jako když si v GTAčku naskočíš do auta a jen se projíždíš městem a užíváš si ten výhled. Zkrátka pohoda.

Bohužel se tato představa stala nereálnou už po spuštění hry. Menu PCM (Pro Cycling Manager) se mi zdá nepřehledné. Spouštím první mód - kariéru - a nepřehlednost se pro mě stává systematickým chaosem. Spousta a spousta položek, než se člověk vůbec dostane k závodu jako takovému. A když už se mu podaří dostat do stádia, kdy se připravuje závod, může si zajít na kafíčko k sousedovi, poněvadž rychlost loadingu rovná se unavený slimák.

Posléze si člověk uvědomí, že se vlastně jedná o XYZ Manager hru, tudíž závody jako takové hrají druhé housle a v přední řadě sedí hlavně kolomky, položky, upozornění atd.

Michale, a co tvé pocity ze hry? Cítíš se jako ve skutečném závodě?

Ještě než ti na to odpovím, tak bych rád reagoval na tvá předchozí slova. Ano, je pravdou, že prvotní dojem může být takový, že se více věnuješ nastavování než samotnému závodění. Nicméně když tomu dáš čas, tak zjistíš, že opak je pravdou - přeci jen u každé etapy strávíš nejméně hodinu čistého času. No a když si troufneš na celou legendární Tour de France, tak už je to solidní porce na kole.

Klik pro zvětšení (Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze)

Ale zpět k tvé otázce. Tak nějak jo i ne. Je moc hezké, že některé prvky, jenž můžeme spatřovat při reálném závodění jsou viděny i ve hře. Příkladem mohou být doprovodná vozidla, lidi fandící přímo na silnici těsně před vrcholovou prémii, skandující diváky kolem trati apod. Tohle vše je určitě líbívé a musí každého fanoušky cyklistiky chytnout za srdíčko.

Jak jsem psal, ke spokojenosti mi chybí spousta věcí, které jsou na tour k vidění A začnu asi tou nejradikálnější - kolizní model ve hře není zastoupen vůbec. Karamboly nebo spadnutí z kola se vůbec nekoná, a to i v situacích, kdy byste to očekávali. Zmiňoval jsem, že k vidění jsou i doprovodná vozidla - jo, jedno tam je, které jede před prvním v pořadí, ale kameramani na motorkách, helikoptéry, servisní vozidla... to zde chybí.

Klik pro zvětšení (Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze)

Tome, a jak se ti na to kouká na PC?

Průměrně. Grafika není dvakrát ohromující. Byť se mi podařilo si většinu položek v nastavení "vymaxovat", dvakrát unešen jsem z toho nebyl. Hra ošklivá není, to bych kecal. Koridory, jimiž projíždítě, jsou vymodelované pěkně, krajinky a příroda taky nejsou k zahození, ale když to mám srovnat s jinou sportovní hrou - řekněme třeba nějaké PGA Tour -, přiklonil bych se ke golfu. Nikomu nenadržuji, shledávám silniční cyklistiku i golf jako sport pro fajnšmekry, já jsem spíš na svižnější akci v podobě hokeje, basketbalu a podobně.

Technickou vyladěnost taktéž podezřívám z toho, že není úplně vyladěná. Párkrát mi hra sama od sebe spadla, tu a tam se začala kousat.

Klik pro zvětšení (Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze)

Přestože chápu, že se jedná pouze o "manažerský simulátor", grafika zkrátka není předností hry, což není moc dobře, protože moc kladných bodů pro mě PCM nenabídl.

A co tvůj pohled na hru na PlayStationu, Michale?

Tak v tomhle se asi oba Tome shodneme. Hra nevypadá bůhví jak hezky, ale taky to není žádná tragédie. Na PlayStation 4 mi vadí hlavně dvě věci: občasné poklesy zobrazovací frekvence a chvílemi postupně doskakující textury okolních věcí. Sice se tyto chyby nevyskytují co chvíli, ale občas to nastane.

Klik pro zvětšení (Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze)

Na druhou stranu když si vezmeme, kolik kilometrů se musí na tour ujet, je pro vývojáře nesmírně těžké generovat tolik "krajinného" obsahu. Cestou narazíte na spousty odlišných měst, vesnic, luk, vinných oblastí, horských masivů, že jsem ani na chvíli neměl pocit, že by krajina byla nějak procedurálně generovaná, ale spíše "ručně" tvořená, za což mají vývojáři u mě velké plus. Ať už je to jakkoliv.

Který režim tě nejvíc učaroval, Tome?

Budu upřímný: jakožto nováček v tomto herním odvětví a ne zrovna velký fanoušek silniční cyklistiky a zároveň se zkyslým obličejem po prvních pokusech o proniknutí do hry, žádný z nabízených módů mi zrovna nepřirostl k srdci.

Klik pro zvětšení (Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze)

Klik pro zvětšení (Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze)

Vzhledem k mému těžkému prokousávání se do jádra hry se mi módy trochu slily do podobných odstínů, a ve výsledku mi přišly tak nějak podobné. Prostě éééxtra dlouhé naklikávání, odklikávání, proklikávání, následné jéééště delší načítání a až potom nějaký ten závod, v němž trochu pomáháš těm ťuldům s vítěznou strategií.

Klik pro zvětšení (Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze)

Michale, co je vlastně nového oproti loňskému ročníku?

U každoročně vydávaných titulů je to vždy těžké s uvažováním nad koupí, když vlastním minulý ročník. Co tedy v letošním ročníku vývojáři vylepšili? O trochu se na vše zase lépe kouká. Patrné je to především na odrazu slunečních paprsků atd. Co ovšem lze považovat za největší skok mezi jednotlivými díly, je propracovanější umělá inteligence. Pochopitelně nemohu zapomenout na mnohem zábavnější multiplayer, který dokáže zabavit na spousty hodin.

Ale jinak to je vše. Nezbývá mi než si povzdechnout a tajně si přát, aby příští rok už došlo k opravdu pořádným novinkám. Za sebe bych si moc přál hlavně pády kol, a kdybych si mohl ještě trochu přisadit, tak by nebylo od věci třeba dynamické počasí během různých etap. Nebo jen možnost nastavení, za jakého počasí se má etapa jet, protože ne vždy se jede v reálu za slunečna, že?

Klik pro zvětšení (Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze)

Než řekneme finální číslo, jak bys to zhodnotil, Tome?

Zapeklité? Jo, to by mohlo být to správné slovo. Start pro bažanty v sérii jako jsem já dělá PCM nesmírně těžký. Pokud se zrovna dvakrát cyklistice nevěnujete, hře je to tak nějak u zadku a nehodlá vám moc pomáhat - to není dobře, řekl bych. Sice vám hází různé rady, jenže při jejich množství za chvilku zapomenete, co se psalo na té první kartičce ze sedmi.

Na druhou stranu ani nemáte zrovna tušení, jestli se vám ve hřespíše daří, spíše nedaří, jestli se vám prazvláštním způsobem podařilo vyhrát... nic, tudíž ve výsledku ani nevíte, co se právě stalo. Asi jako když Rimmer z Červného trpaslíka kouká na test pro důstojníky a nemá ani tušení, co se tam píše.

Klik pro zvětšení (Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze)

PCM je hardcore simulátor, to mu nemůžu dávat za zlé. Kdo do něj řádně pronikne, může si v celkem dobrých podmínkách vyzkoušet práci takového manažera. To mně se bohužel zrovna nepovedlo - pravděpodobně na to nemám ty správné geny. Svojí hardcorovostí se ale PCM zároveň snižuje pro vskutku malý kruh komunity. Netrpěliví, nezkušení hráči (v tomto případě jako já) budou rádi, že se do hry sotva dostanou, pokud přetrpí to néééskutečně dlouhé papírování a klikání před startem, posléze závodění, a potom dááálší papírování, připravování svých hráčů na soustředění, nabídky nových sponzorů a tak dále.

Nemůžu být na PCM přebytečně zlý, vývojáři udělali dobrou simulaci. Bohužel se jim to povedlo "tak dobře", až hra ve výsledku spíše odrazuje, než zkouší přilákat více hráčů. Za mě je tedy PCM průměrnou hrou, která neurazí, ale zároveň ji ocení pouze skalní fanoušci, obyčejní hráči s největší pravděpodobností ne.

Klik pro zvětšení (Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze)

A co tvé hodnocení, Michale?

Mně nezbývá než být rád za Tour de France 2016, protože jsem se u něj nesmírně odreagoval od různých stříleček, akčních adventůr apod. Byl to pro mě vážně relax projet si celou Tour de France 2016 a dovést si do cíle žlutý trikot.

Nicméně budu se to snažit trochu objektivizovat a celé shrnout. Chápu, že pro úplné nováčky této značky je nesmírně obtížné se do hry rychle dostat. Vyžaduje to spousty hodin, než pochopíte veškeré mechanismy hry. Pravdou také zůstává, jak zmiňoval Tomáš, že přes veškerou snahu vývojářu je "tutoriál" navržen tak nějak prazvláštně. S tím souvisí i samotný interface, který působí nepřehledně. Negativem mohou být i technické problémy, které se občas ve hře vyskytnou.

Když se ale přes tohle vše přeneseš, Tome, tak si myslím, že dostaneš pořádnou porci zábavy, u které se můžeš královsky bavit. Teda za předpokladu, že ti kolo nebo cyklistika něco říká.



Za poskytnutí her na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (Pro Cycling Manager 2016 vs. Tour de France 2016 - recenze)

Recenzované verze: PC a PS4
DOBRÉ
60%
CZECHGAMER
Pro nováčky je nesmírně těžké se dostat do sedla a ovládnout cyklistický speciál. Jak se vám to povede, můžete vyrazit na celou Tour de France. Letos s lepší grafikou a mnohem propracovanější umělou inteligencí. Ale, tak jako každý rok, najde si řada technických problémů...

CGwillWin