recenze
Zaklínač 3: Krev a Víno

Zaklínač 3: Krev a Víno - recenze
Zaklínač 3: Krev a Víno - recenze
07:50, 04.06.2016

Končí sa jedna epocha, tisne sa mi na jazyk pri myšlienke a predstave, že videoherná trilógia The Witcher tu s nami bola úžasných deväť rokov a s jej rastúcim potenciálom nechala priestor pre vznik v súčasnosti najústretovejšej a najkvalitnejšej vývojárskej spoločnosti vôbec. Dnešný CD Projekt RED (vtedy bez tej červenej prípony) sa odhodlal prijať náročnú výzvu a povzniesť národný umelecký poklad, a teda tvorbu poľského génia Andrzeja Sapkowského, na niečo, čo je v dnešnej dobe blízke každému mladému chlapcovi či dievčaťu a teda na rýdzu videohru. Nič sa samozrejme nerodilo ani v tomto smere jednoducho, avšak aj napriek tomu tu dnes stojím pred záverečnými titulkami posledného DLC balíčku k hre The Witcher 3: Wild Hunt a mám takmer slzy na krajíčku. Je expanzia Krev a Víno hodná takto významnej bodky za jednou epochou? Na to si dáme odpoveď v nasledujúcich riadkoch.

Vinárska oblasť Toussaint vás víta krásou svojich žien a chuťou vyberaných vín s prímesou zradnej kvapky krvi.

Klik pro zvětšení (Zaklínač 3: Krev a Víno - recenze)

Podozrievam autorov zo značnej kalkulácie voči fanúšikom románovej predlohy, keďže v predchádzajúcom rozšírení "Srdce z kamene" sa nejako nepúšťali do prekvapivých návratov postáv, ktoré sme považovali za definitívne mŕtve a zrazu sa nám práve s príchodom medzi vinice oblasti Toussaint vynoril legendárny upír, ktorý sa čo do sympatií radí u mňa osobne za definitívneho víťaza. Tak či onak nepovažujte toto moje stanovisko za nejaké prezrádzanie príbehu, keďže hlavná dejová linka práve v DLC Blood and Wine sa vo svojej širokej členitosti rozbehne takmer od samotného začiatku a nepustí vás skôr než naskočia tie prekliate titulky. Autori správne ešte pred vydaním avizovali hraciu dobu blížiacu sa hranici tridsiatich hodín. Zvlášť razantným dôkazom pre toto ich tvrdenie budú desiatky navŕšených postranných úloh, ktoré nazbierate ešte skôr než dorazíte do svojej vlastnej vinice. Kraj Toussaint je sužovaný príšernými vraždami. Tie, dotýkajúc sa samotného kráľovského dvora, sú práve zámienkou na povolanie Zaklínača a vaše meno padlo z úst samotnej vládkyne menom Anna Henrietta. Táto pôvabná ale nekompromisná osoba vás chce udržať v neľahkej úlohe vysoko ceneného zabijaka príšer a tak vám daruje vinicu v krásnom prostredí pod jej palácom. Práve tu sa začína veľké a zlatom vyšívané dobrodružstvo pod názvom Krev a Víno.

Dejová linka je členitá a ponúka možnosť sa vyhrať v pravom zaklínačskom štýle...

Variácie na niekoľko možností sú už tradičným znakom série Witcher a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Dohrať toto DLC môžete hneď s niekoľkými odlišnými výsledkami a ani jeden z nich nehaní románovú predlohu a je spracovaný čisto v jej duchu. Dokonca si dovolím tvrdiť, že Poliaci sa práve v tejto expanzii jasne pokúsili demonštrovať účinnosť a silu videohier, ktoré kráčajú ruka v ruke s populárnou predlohou a umožňujú jej rozvíjať niečo, čo by v písanej forme išlo len ťažko alebo vôbec. Aj preto sa touto kúpou pozývate na šokujúce dejové zvraty, ktorých budete priamym účastníkom s možnosťou voľby medzi niekoľkými cestami. Ak ste toto vždy u tejto série milovali, tak jej záverečná časť vám to nijako neuprie, ba naopak. Dosť však bolo deja, poďme na technickú stránku a opis čarovných vínových bobúľ. Toussaint ponúka v prvom rade farebnú prehliadku malebných kopčekov v kraji, kde si väčšina zarába vinárskym remeslom a kde sú západy slnka vždy unikátne a iné. Osobne som práve pri hraní tejto časti spravil najviac fotiek vôbec a to rátam aj samotnú trojku, ktorá je svojou rozlohou a dĺžkou niekoľkonásobne väčšia. Nech je toto dôkazom o mojich slovách a zopár snímkov z našej galérie vám to len potvrdí. Grafika doznala kozmetických zmien a technická stránka, aj keď stále po boku jemných bugov a zásekov, sa nepostará o nepríjemné momenty pri vašej zábave. Všetko beží ako má.

Vaše sídlo je možné za príslušnú sumu zveľadiť a rozšíriť!

Klik pro zvětšení (Zaklínač 3: Krev a Víno - recenze)

S príchodom tejto expanzie sa hra dočkala aj veľkého zástupu opráv, a to po stránke zmeny menu a zjednodušenia v rámci interface. Medzi novinky sa radí možnosť aplikovať rôzne farby na zaklínačské vybavenie (v skratke: môžete zo seba spraviť pekného papagája), rozšíriť RPG body cez dodatočnú mutáciu (viaže sa na jeden zaujímavý quest), hrať za Skelige v kartovom turnaji, či si len efektívnejšie prísť k lepšiemu vybaveniu a novým alchymistickým substanciám. Tomu všetkému hrá úplne nový soundtrack plný epických momentov, ktoré za asistencie dokonalej CZ lokalizácie tlačia čísla hore až do hornatej časti oblasti Toussaint. Tá mimochodom dominuje väčšine čarovných obrázkov z galérie ako krásne a pútavé pozadie. Nových možností, prečo sa teda vrátiť do sveta Zaklínača, je neúrekom a ona chytľavá hrateľnosť je hlavným motorom môjho finálneho čísla. U Srdce z Kamene som avizoval rezervu v konečnom hodnotení práve pre toto DLC a aj preto sa záverečná krvavá bodka dočkala onej okrúhlej stovky. Aj keď celá séria trpela menšími technickými prešľapmi, samotná hrateľnosť nikdy nebola ohrozená a aj to bol a je dôvod, prečo som menšie chrobáky ignoroval a venoval sa tomu podstatnejšiemu.

Niečo končí a niečo naopak začína. Had sa zahryzol do svojho chvosta a uzavrel kruh večnosti.

Na úplný záver sa chcem za celú našu redakciu poďakovať všetkým vývojárom, konzultantom, prekladateľom, jednoducho každému, kto nejakým dielom prispel ku kvalite hernej série The Witcher. Nielen pre mňa samotného to bol splnený sen vidieť v pohybe niečo, o čom som len s úžasom čítal ako decko a aj preto je táto IP tak dôležitá a verím, že samotná trilógia od CD Projekt sa nestane derniérou vo využívaní licencie v rámci interaktívnej zábavy. Ďakujeme.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Zaklínač 3: Krev a Víno - recenze)

Recenzovaná verzia: PS4
☆ TOP ☆
100%
CZECHGAMER
Toto nie je DLC, toto je interaktívny Uroboros

CGwillWin