recenze
Day of the Tentacle Remastered

Day of the Tentacle Remastered - recenze
Day of the Tentacle Remastered - recenze
11:00, 26.03.2016

Traste sa dňa, kedy pre nás videoherná história nebude stáť za trochu námahy, aby si celý svet mohol dnes a denne pripomínať začiatky už dávno mŕtvych herných mechanizmov. Takto hlboko som sa rozhodol odpáliť článok k druhej reedícii hier z dielne Double Fine Productions, ktoré Tim Schafer privádza zo záhrobia v duchu úvodnej vety. Mne osobne sa pri vyslovení žánru "Point-and-click adventure" okamžite vybavia hodiny presedené u bývalého kamaráta, ktorý mal bohatých rodičov, kvalitné PC a prostriedky na nákup hier z tých rokov deväťdesiatych. Aj vďaka tomu som mal možnosť prežívať výlety do virtuálnych románov, kde sa interakcia prevádzala cez bizarné kombinácie predmetov, a ktoré sú v pomere k súčasným trendom ako zjavenie z iného vesmíru. O to viac chápem inými kritizovanú snahu teamu Double Fine o oprášenie zabudnutého zlata z kuchyne LucasArts. Ich Grim Fandango Remastered verzia žala nedávno úspech na PS4 a nastavila očakávania na ďalšiu menšiu bombu z roku 1993. Nastal čas na útok šialených chápadiel.

Traste sa dňa, kedy pre nás videoherná história nebude stáť za trochu námahy, aby si celý svet mohol dnes a denne pripomínať začiatky už dávno mŕtvych herných mechanizmov

Klik pro zvětšení (Day of the Tentacle Remastered - recenze)

Tak, ako by sa dali ony deväťdesiate roky z pohľadu konzol nazvať zlatou érou plošinoviek, u stolných mašiniek to bol svet úplne iný. Markantný úspech tajomného opičieho ostrova (The Secret of Monkey Island) na pokračovanie bol už len tým sladkým plodom, ktoré si hráči vychutnávali a každý sa chcel podieľať na tom najsladšom ovocí. Duo Dave Grossman a Tim Schafer prišli s námetom o cestovaní v čase, ktorý zasadili do rúk roztomilej a trocha bizarnej štvorice jedinečných charakterov a ich bláznivého víkendu. Šialený vedec a trojica bývalých študentov, ktorá uviazne v odlišných časových osách, sú hlavnou linkou príbehu o záchrane sveta. Na šesť hodín sa teda ponoríte do zábavného narušovania determinizmu. Meniť nepriamo osud vecí a predmetov vám bude umožnené cez ruky nešikovného Bernarda, jeho kamaráta Hoagieho a priateľky Laverne. Pri snahe zabrániť katastrofickému scenáru, v ktorom šialené fialové chápadlo ovládne našu Zem a zotročí si ľudstvo, cestujete v čase, aby ste tomu predišli. Ako to už ale býva, niečo sa pokazí. Jeden skončí v minulosti priamo pod nohami Georga Washingtona a druhý naopak v budúcnosti ovládanej krutými chápadlami.

Remaster sa po technickej stránke dokonalo vydaril

Hlavné dva body a ciele, ktoré si vývojári pri podobných návratoch stanovia, sa točia okolo grafiky a ovládania. Hra z žánru, ktorý je striktne odkojený na pohybe myšou, sa u konzol už štandardne prenáša na analógovú páčku a nijako inak tomu nie je ani v tomto prípade. Simulovaný kurzor, a teda cieľ všetkej interakcie, ktorá sa u Day of the Tentacle vykonáva, je plynulo situovaný na pohyb pravou páčkou gamepad zariadenia (hra vyšla aj pre handheld PSVita v identickom spracovaní) a v rámci zjednodušenia akčných prvkov sa klasické nápisy, ako: zatlač alebo potiahni, schovali do skrytého menu, ktoré si hráč aktivuje sám vždy, keď to potrebuje. Z počiatku možno práve toto skrytie akčných pokynov môže u hráča budiť dojem zmätenia a tápania, ale po pár minútach si musí každý zvyknúť a v záujme čistoty toho, čo sa deje na obrazovke pred ním, musí uznať, že autori urobili kus dobrej práce, ktorá po boku ručne kreslených obrázkov v pohybe vytvára príjemný pocit z hrania. Aspoň ten sa u mňa dostavil takmer okamžite a možnosť prepnúť do technickej stránky z roku 1993 som využil len párkrát, a to hlavne v rámci irónie voči príbehu tejto hry.

Povinnosť pre súčasnú sortu herných konzumentov

To, čo oko vidí, je priamou cestou spojené aj s tým, čo ucho počuje. Aj preto je dabing a hudba v pozadí u Day of the Tentacle Remastered dôležitým aspektom v celkovom výsledku tohto staronového snaženia. Remaster verzia preto dostala jemnú úpravu nielen po stránke obrazu a upravenia na 16:9, ale bol jej vyladený aj tón hlasu. Baviť sa tu o nejakej nostalgii by bolo asi úplne zbytočné. Pri hodnotení podobných hier sa vždy snažím jej dôležitosť prepojiť s nejakou osvetou voči súčasným hráčom a v tomto prípade to mám viac ako jasne dané. Kto nikdy nehral originál a miluje tento dnes už archaický žáner, nech okamžite zapína konzolu a sťahuje. Pre všetkých, čo si spomienky na túto hru vymazali litrami tvrdého alkoholu, platí moje dvojnásobné odporúčanie a kto má doma deti nepobozkané vašou šťastnou minulosťou, povinne ich do tohto projektu dokopať!



Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti Double Fine Productions

Klik pro zvětšení (Day of the Tentacle Remastered - recenze)

Recenzovaná verzia: PS4
SUPER
90%
CZECHGAMER
Váš osobný stroj času do hernej minulosti

CGwillWin