recenze
Far Cry Primal

Far Cry Primal - recenze
Far Cry Primal - recenze
12:00, 22.02.2016

Predstavte si, že sa prenesiete v čase. Okolo hlavy vám prefičí celá história planéty a zastavíte sa až v roku 10 000 pred našim letopočtom. Ocitnete sa v prírode, tak čistej a sviežej, že máte pocit akoby ste boli na inej planéte. Voda je tak priezračná, že vidieť až na dno jazera, ktoré prekypuje hojnosťou rýb aké ste ešte nikdy nevideli – sú nádherné. V diaľke sa ozývajú zvuky neznámych zvierat, len hádate čo sú to za monštrá. Hlavou vám presviští len jediná myšlienka – sakra, kde to som. Áno, odpoveď je jednoznačná. Vitajte v praveku!

Klik pro zvětšení (Far Cry Primal - recenze)


Kde som to už len... Hmm, alebo nie?

Je to tak, v najnovšom pokračovaní populárnej FPS série Far Cry s podtitulom Primal sa pozrieme do praveku. Musím sa priznať, že po štvrtom pokračovaní som bol jemne znechutený. No, popravde viac, ako jemne. Tretí diel, ktorý nás zaviedol na tropický ostrov a postavil nás do role hrdinu, ktorý sa z mestského dobrodruha vypracuje na skúseného lovca pirátov bol pre mňa najlepším dielom série a myslím si, že právom.

To čo priniesol štvrtý diel bolo to isté len v ružovom a to sa proste nerobí chlapci z Ubisoftu. Keď po pomerne krátkej dobe od vydania štvrtého dielu odhalili pokračovanie s podtitulom Primal, vyčarovalo mi to na tvári úsmev, bohužiaľ to nebol úsmev šťastia ale taký ten sarkastický a nie úsmev ale úškrn.

Keď som po prvý krát vložil do mechaniky Far Cry Primal a pustil sa do úvodných minút titulu bol som uchvátený. Lov mamuta so skupinou lovcov, ktorá je po úspešnom love napadnutá šabľozubým tigrom a takmer do jedného vybitá vo vás zanechá úplne nový pocit. Túto hru ste už hrali a to vám pripomína na každom kroku na druhú stranu vás prepadáva pocit, že hráte niečo, čo tu ešte nebolo a v oboch prípadoch máte absolútnu pravdu. Far Cry Primal je inovatívna kopírka.

Ja být šťastná, že hrát Primal, ty být šťastná taky

Far Cry prináša jedinečnú atmosféru praveku a verte alebo nie prináša gameplay zážitok, ktorý vám v súčasnosti žiadna iná hra neposkytne a to myslím fakt vážne. Gameplay je orientovaný skôr pre trpezlivejších hráčov a taktikov a to aj na nižších stupňoch náročnosti. Osobne som hru dohral na najvyššiu náročnosť a musím povedať, že sa jednalo o slušnú výzvu, ktorá potrápi každého príležitostného hráča, samozrejme tvrdiť, že sa jedná o hardcorovú záležitosť by bolo asi prehnané.

Vráťme sa ale späť k načatej myšlienke. Far Cry Primal skutočne vyžaduje rozvážnejšie hranie a to hneď z mnohých dôvodov. Ten najdôležitejší je ten, že takmer vždy bojujete proti presile a máte len luk. Ako vieme luk rozhodne nefunguje, tak ako samopal a každý šíp, ktorý letí mimo svoj cieľ sa vám môže stať osudným. Ostražitejší prístup a taktika je alfa a omega celého titulu. Presný, cielený zásah priamo medzi očné bulvy je vašou jedinou nádejou, ako sa stať skutočne nepremožiteľným lovcom a náčelníkom kmeňa.

Klik pro zvětšení (Far Cry Primal - recenze)

Čo sa týka chladných zbraní budú vám slúžiť skôr ako podporné a využijete ich len zriedka. Luk je v tejto hre váš skutočný priateľ, ktorého by ste si mali držať čo najbližšie pri tele. A čo kópie? Kópia je skvelá a efektívna zbraň, ktorá má dvoje využitie. Za prvé sa s nej stáva výborná a efektívna chladná zbraň na blízko, ktorá vás ochráni pred väčšinou útočiacich predátorov ale keď ide do tuhého je možné ju vrhnúť a spôsobiť tak fatálne zranenie nepriateľovi a je jedno či sa jedná o humanoida, šelmu či mamuta. Poslednou vychytávkou zbraní je možnosť zapáliť ich ale o tomto detaile si viac povieme v priloženom bonuse k recenzií.

Ty rozprávala príbeh ale ja sa nudila, pretože ja už slyšela
Polodementné podnadpisy nie sú náhoda. Hra je lokalizovaná do češtiny, čo je samozrejme veľmi príjemné, príjemné je aj to, že v hre nepočujete angličtinu ale jazyk, ktorý bol vytvorený v spolupráci s odborníkmi v štúdiách Ubisoftu. Znie naozaj skvele a podtrhuje atmosféru titulu.

Klik pro zvětšení (Far Cry Primal - recenze)

Čo už nie je tak skvelé je príbeh. Nečakal som žiadny oscarový kúsok ale to čo som dostal ma pomerne dosť zásadne sklamalo a rozhodne sa jedná o jeden z faktorov prečo znižujem hodnotenie. Hra proste a jednoducho vykráda Far Cry 3 a 4. To by však až tak úplne nevadilo ale niektoré scény a časti príbehu sú tak nápadne podobné predchodcom, že máte pocit, že autorom stačilo do jednotlivých cut scén vložiť nové postavy. Je to jednoducho škoda... dvaja záporáci, človek, ktorý vás núti piť halucinogénnu krv (marihuana? hríbiky?). Jednoducho povedané za toto by sa mal Ubisoft skutočne hanbiť. Našťastie príbeh nie je to, čo vás na hre baví a v podstate vám je jedno čo jednotlivý neandrtálky kecajú za kraviny. Šliapnutie vedľa, ktoré sa dá odpustiť a odpustíte ho taktiež.

Slovensko pred „pár“ rokmi

Skutočne. Far Cry Primal sa odohráva v oblasti Malej Fatry v severozápadnej časti súčasného Slovenska. Problém je, že pred 12 016 rokmi, takže suseda v okne rozhodne neuvidíte. Prostredie je nádherne spracované a delí sa na viacero častí, ktoré môžete objavovať. Hra vám ponúka tri časti, vnútrozemie, juh a sever. Najzásadnejšia zmena hrateľnosti vás čaká na severe, kde musíte vyhľadávať oheň aby ste neumrzli.

Klik pro zvětšení (Far Cry Primal - recenze)

Rôzne časti mapy skrývajú taktiež rôzne suroviny, zvieratá a iné cennosti, ktoré potrebujete ku kraftingu. Veľmi príjemná je aj zmena hrateľnosti cez deň a v noci. Deň je krásny slnečný a na každom kroku narazíte na nejaké to pasúce sa zviera, pričom naopak noc je temná a drsná, z každej strany sa ozýva kvílenie predátorov a na mape okolo vás sa to hemží červenými bodmi. Noc prináša taktiež rôzne suroviny a zvieratá takže ak chcete naozaj byť najlepším lovcom s najlepšou výbavou je nutné preskúmavať okolie aj v noci.

Grafické spracovanie hry je poháňané enginom DUNA, ktorý vám nemusím bližšie predstavovať, na konzoli PS4 poskytuje plynulý herný zážitok v pomerne luxusnej grafike. Po zapnutí titulu mi takmer padla sánka. Engine dokáže nádherne spracovať srsť zvierat a vyčarovať krásne prírodné scenérie. Každopádne hodnotenie nechám na vás a na váš vkus, za mňa sa ale jedná o naozaj nádherne spracovaný titul, ktorý sa graficky nemá za čo hanbiť.

Klik pro zvětšení (Far Cry Primal - recenze)

Hudobný doprovod je tiež veľmi príjemný, tématický a dokonale podtrhuje situáciu v ktorej sa práve nachádzate. V prípade, že ste členom Ubisoft Klubu máte možnosť si celý soundtrack stiahnuť a pokojne vypočuť, ja som tak učinil a rozhodne neľutujem.

Ja ti hodit flákotu a ty mně nesníst ano?

Jednou z najdôležitejších herných mechaník pokračovania hernej série Far Cry Primal je bez pochýb krotenie zvierat. Je to naozaj zábava. Takmer každý predátor v hre, ktorý vám do určitého bodu hry znepríjemňoval život sa môže stať vašim najlepším priateľom. Stačí len mať dostatočný skill zvolený v strome talentov a ide sa na to. Hyeny, vlci, medvede, šablozubé tigre, jaguáre a dokonca jazvec, toto je partička, ktorá vám môže pomôcť v boji za záchranu vášho kmeňa.

Klik pro zvětšení (Far Cry Primal - recenze)

Ďalším nemenej dôležitým partnerom je obrovská sova, ktorá slúži podobne ako v minulých dieloch ďalekohľad alebo veľké rozhľadne. Proste prídete na vyvýšený bod pred nepriateľským táborom, zavoláte sovu a monitorujete priestor – označovanie nepriateľov, alarmov. Sova ale neplní len rolu prieskumníka, stať sa z nej môže plnohodnotný bojovník a to tak, že na vašich nepriateľov bude vrhať bomby. Tieto bomby sa v hre nachádzajú v troch variantách – bomba plná včiel, zápalná bomba alebo bomba spôsobujúca halucinácie (trošku sme vykradli AC, že je tomu tak?). No, a keď sa vám minú bomby sova môže efektívne spolupracovať s vašim skroteným zvieraťom a nasmerovať ho priamo k cieli a keď zlyhá aj táto varianta sova dokáže sama zaútočiť na slabší druh nepriateľov.

Tak ako?

Far Cry Primal je pre mňa obrovským prekvapením, ktoré si zaslúži vašu pozornosť. Prináša svieži vietor do FPS žánru, ktorý bol už tak zúfalo potreba. To, že má hra názov Far Cry je čisto marketingový ťah a možnosť vykradnúť interface a celkový look predchádzajúcich dielov série. Nič to ale nemení na tom, že Far Cry Primal mohol byť pokojne novou IP vo svete videohier a určite by uspel. Odporúčam všetkým milovníkom netradičných hier a aj ostatným.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Playman

Klik pro zvětšení (Far Cry Primal - recenze)

Recenzovaná verze: PS4
SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Far Cry Primal je len preskinovaný Far Cry 4, povedal hater. No a čo ale je to úžasná zábava, povedal som ja. Jednoznačne odporúčam tento titul by ste mali minimálne vyskúšať.

CGwillWin