recenze
This War of Mine: The Little Ones

This War of Mine: The Little Ones
This War of Mine: The Little Ones
07:30, 19.02.2016

Válka. Relativně častý motiv, objevující se ve hrách prakticky už od jejich skromných začátků. Ve většině případů jsme se ale do rukou dostali mlýnek na maso, oplývající schopností "zázračného" léčení. A když už náhodou zemřete, zachrání vás načtení posledně uložené pozice. A jedete pěkně od znova. Žádné výčitky, žádný strach ze smrti, zkrátka nic. Přemýšleli jste ale někdy nad nad druhou stranou války?

Na tu, ve které se s válkou a jejími následky musí vypořádat civilisté. Obyčejní lidé, kterým se jejich životy obrátily vzhůru nohama. A to z vteřiny na vteřinu.

Stejnou otázku si položila i doposud neznámá banda vývojářů z 11 bit studios, kteří válku do své hry začlenily trochu odlišným způsobem a hráčům tak ukázali i její odvrácenou tvář. Surové vyobrazení skutečnosti, upřímnost, morální rozhodnutí a permanentní smrt. Právě tohle udělalo z This War of Mine ojedinělou zkušenosti a zároveň i intenzivní prožitek, sbírající ve světe opravdu vysoká hodnocení.

Hra vyšla původně pouze ve verzi pro PC, ale její nečekaný úspěch zajistil, že se hra podívala i na XO a PS4, na kterých vyšla nově i s přídavkem The Little Ones. Přídavkem, který do původní hry přidává i přítomnost malých dětí a jejich strastí. A jak si tedy titul stojí?

Surová realita

Každá hra přitom začíná úplně stejně. Se skupinkou až čtyř lidí se ocitnete v zdemolovaném baráků, jenž je vybaven pouze lednicí a strohým stolkem, určeným k výrobě rádoby vybavení. Začátky jsou pokaždé těžké, kór, když jediné, co u sebe máte, je pár hltů jídla, dřeva a součástek. A tak vám nezbude nic jiného, než každou noc opouštět relativní bezpečí vašeho domu a pod rouškou noci se vydat na průzkum blízkého okolí. I kdyby to mělo znamenat vaší smrt, která je zde, jak již bylo zmíněno, permanentní.

Klik pro zvětšení (This War of Mine: The Little Ones )

Samotná hratelnost by se dala rozdělit na dvě části. V té první, tedy během dne, se staráte o své přístřeší, obohacujete ho o nové možnosti a v neposlední řadě také o mentální zdraví vašich "nájemníků".

A pak je tu část druhá. Tedy noc, ve které se s vybraným jedincem vydáváte na průzkum vámi vybraného místa. Za jednu noc ale můžete navštívit pouze jednu lokaci, a tak musíte vždy pečlivě zvážit, do které části města vyrazíte tentokrát. Každé místo je svým způsobem jedinečné a nabízí rozličné materiály a suroviny, potřebné k následnému přežití, rozvoji a výrobě.

Vyrobit můžete například past na krysy (zdroj jídla), varnu alkoholu, provizorní kamna, sběrač dešťové vody, sporák a nebo takovou postel. Ve většině případů lze toto vybavení následně vylepšit, čímž se vám zpřístupní další možnosti jejich využití.

Zapomenout nesmíme ani na výbavu vašich svěřenců, jako jsou například cigára, zbraně, páčidla, paklíče, neprůstřelné vesty a nebo helmy. Zkrátka vše, co vám alespoň trošičku přilepší a navýší vaše šance.

Ty jsou bohužel minimální a alespoň ze samotného začátku počítejte s tím, že moc dlouho naživu nevydržíte. Všechno zde hraje proti vám, nikdo vás nebude tahat za ručičku a ani vám nikdo nevysvětlí základní principy hry. Na všechno si budete muset vystačit sami a spolehnout se jen a jen na sebe. Stačí totiž jediná chybička a všechno vaše snažení jde do kopru. Můžete tak bez sebemenších problémů přežít deset dní, ale jedenáctý se pro vás může během pár vteřin stát také tím posledním.

Klik pro zvětšení (This War of Mine: The Little Ones )

Názorným příkladem budiž situace, kdy jsem s Pavlem (na přelomu dne a noci máte vždy možnost rozdělit mezi své lidi různorodé aktivity, kterým se budou během noci věnovat - stáž, spánek, atp...) vydal na zprvu triviální obhlídku blízkého hotelu. Vše probíhalo naprosto v pořádku, ale jen do doby, než jsem svou nepozorností a hlukem přilákal pozornost místního obyvatele. Ten se ničím neobtěžoval bez milosti mi do prsou poslal dva dobře mířené výstřely.

To mělo za následek řetězec událostí, který pro mou komunitu skládající se teď již pouze ze tří členů, tragické následky. Smutek přerůstající v depresi, jednu sebevraždu a z toho plynoucí rozpad skupiny. Další den začalo docházet jídlo, zbylá dvojce byla unavená k smrti a ztrácela chuť žít a já tak raději rozehrál novou hru a začal pěkně od začátku. A to to z počátku vypadalo tak nadějně.

Končeným slovem

This War of Mine je vskutku parádní hrou, ale není rozhodně hrou bez chyb. Sem tam vás potrápí neposedná kamera, ovládání a po čase také nastupující stereotyp. Jedná se ale pouze o jedny z mála vad, jíž This War of Mine trpí, ale rozhodně hru nesráží za hranice průměru. Chvíli sice trvá, než jí přijdete na chuť, ale jakmile se vám dostane pod kůži, samotná atmosféra a audiovizuální zpracování vás zkrátka strhne, chytne a nepustí.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (This War of Mine: The Little Ones )

Recenzovaná verze: PlayStation 4
SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Mrazivé zpracování války ze strany civilistů, které dokáže zabavit na hodně, hodně dlouho.

CGwillWin