recenze
Rise of the Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider
Rise of the Tomb Raider
08:00, 06.02.2016

Pred troma rokmi nám Lara Croft urobila svojim reštartom veľkú radosť. Crystal Dynamics vlastnili práva na značku už pomerne dlho a prvýkrát predstavili svoju víziu v Tomb Raider Legend. Prepracovali aj prvý diel a na ten neskôr nadviazali Underworldom. Lenže ten sa už pokračovania nedočkal a rozhodlo sa, že sa Lara znova vráti späť na začiatok. A zjavne urobili dobre, pretože dobrodružstvo na Yamatai získalo ešte väčšiu pozornosť hráčskej obce a kritika nešetrila chválou. Objavili sa síce aj hlasy, že duch pôvodného diela sa niekde vytratil, ale v zásade bola väčšina spokojná. Podstatné je však to, že vývojári nespali na vavrínoch. Výsledkom je nemenej kvalitný Rise of the Tomb Raider.

Klik pro zvětšení (Rise of the Tomb Raider)

Keď sa Lara vrátila domov z Yamatai, nič už nebolo ako predtým. Veci, ktorým odmietala veriť, sa odrazu ukázali ako reálne. Preto sa rozhodne vydať po stopách jej zosnulého otca a hľadať bájne mesto Kitezh skrývajúce prisľub nesmrteľnosti. Spolu so svojim nerozlučným priateľom Jonahom teda organizuje expedíciu na Sibír. Nie je však jediná, kto má záujem o tajomstvo nesmrteľnosti. Na scéne sa objavuje tajomná skupina Trinity a preteky s časom začínajú.

Klik pro zvětšení (Rise of the Tomb Raider)

Príbehovo to ani tentokrát nie je žiadne terno. Ide o uspokojivý hollywoodsky veľkofilm, kde často niečo vybuchuje, rúca sa, vzduchom lietajú guľky, alebo šípy. Dôjde samozrejme aj na klasické žánrové klišé, či nejaké viac či menej očakávané zvraty. Ale znova to plne stačí, pretože forma dokáže pohltiť. Jediný rozdiel oproti starším dielom je iba vo výrazne väčšom dôraze na akciu. Pokiaľ sa už v predchádzajúcej časti nepáčilo, že z Lary sa stal mix Ramba a Nathana Drakea, táto váš názor nezmení. Dokonca je ešte o niečo akčnejšia, čo je obzvlášť cítiť v dlhšom adrenalínovom finále. Ale čo sa dá robiť, buď si na to zvyknete, alebo nie. Táto zložky hry je každopádne vydarená a objektívne nemá zmysel ju kritizovať. Či sa jedná o klasické prestrelky, tiché likvidácie, alebo záverečný lahôdkový bossfight, vždy dokáže baviť.

Klik pro zvětšení (Rise of the Tomb Raider)

Hra však urobila menší progres v ostatných zložkách. Pri zbežnom pohľade zostalo všetko hlavné po starom, ale nie je to pravda. Vzhľadom k tomu, že hra vyšla už vlani na Xboxoch, nemá zmysel rozpisovať všetko do detailov. Ale aspoň v skratke - takmer úplne zmizli QTE sekvencie, na ktoré mali ľudia rozporuplný názor. Stále sú prítomné, ale je ich úplné minimum a nijak nerušia. Zväčšilo sa prostredie, pričom v niektorých oblastiach pribudli aj vedľajšie úlohy zadávané miestnymi obyvateľmi. Vylepšení sa dočkal aj crafting, RPG prvky sa zapracovali o niečo šikovnejšie a pokiaľ chcete dosiahnuť maximum, budete sa musieť naozaj obracať. Preskúmavať pritom rozhodne je čo a pokiaľ Sibírom len tak preletíte, veľa miest vášmu zraku ujde. Ale čo je hlavné – pribudli hrobky. Ďaleko viac hrobiek.

Klik pro zvětšení (Rise of the Tomb Raider)

Túto zásadnú zmenu naznačí už úvod v Sýrii a neustále ju potvrdzuje až do konca. Príbehová línia vás prevedie nielen rozmanitými oblasťami - nie všade hrá prím sneh, ako by ste si mohli myslieť - ale práve aj hrobkami. A k tomu prirátajte aj deväť nepovinných ukrytých hrobiek, za ktorých absolvovanie Lara získava rôzne bonusy. A všetky sú tomto prípade podstatne prepracovanejšie ako v reboote z roku 2013. Nestačí ísť len priamo za nosom, dôležité je aj načasovanie a využitie okolitého prostredia. Niekedy sa riešenie priamo ponúka, inokedy sa nad ním treba zamyslieť. Starší fanúšikovia si síce môžu povzdychnúť, že to stále nie je ono, ale hádanky sa celkovo podarili a sú príjemným spestrením medzi adrenalínovejšími pasážami.

Klik pro zvětšení (Rise of the Tomb Raider)

Tým je samozrejme aj sandboxová časť, ktorú som už čiastočne spomínal. Nič vám nebráni si dať oddych od všetkého a objavovať čaro Sibíra. Tu sa nachádza jaskyňa, neďaleko staré sovietske zariadenie, za vodopádom je zase ukrytá krypta. Všade naokolo poskakujú králici, vzduchom plachtia vtáky, zároveň si musíte dávať aj na rôznych predátorov. Na dokonalý prieskum ale potrebujete patričné vybavenie a to Lara spočiatku nemá. Nemáte vzduchový filter? Tú zatopenú časť asi nepreplávate. Nemáte výbušné šípy? Smola, tadiaľ neprejdete. V praxi to znamená, že sa na určité miesta budete vracať znova. Naraziť môžete aj na monolity a tie vám pomôžu odhaliť, kde sa skrývajú poklady. Ale má to háčik. S počiatočnou slabšou znalosťou cudzích jazykov to nebude tak jednoduché, preto je potrebné oprášiť vedomosti čítaním rôznych textov. Maličkosť, ale poteší.

Klik pro zvětšení (Rise of the Tomb Raider)



Port na PC sa vydaril na jednotku a graficky ide dosť možno o jednu z najkrajších hier súčasnosti. Crystal Dynamics sa do hry pokúsili zakomponovať Expeditions mód, kde budete znova prechádzať hrobky,ale s rôznymi vylepšeniami, obmedzeniami, respektíve na čas. V súvislosti s tým došlo aj na menšie mikrotransakcie v podobe špeciálnych kariet. No a pokiaľ sa rozhodnete hrať na čas, svoj výsledný čas a skóre môžete porovnávať aj s ostatnými hráčmi. Je to síce zvláštny spôsob ako hrať Tomb Raidera, ale prečo nie – má to niečo do seba.

Klik pro zvětšení (Rise of the Tomb Raider)

Rise of the Tomb Raider je každej stránke vynikajúco spracovaný dobrodružný zážitok, i keď atmosféra tajuplného ostrova ala Nezvestní mi sadla o niečo viac. Jediným väčším negatívom je, že napriek všetkým vylepšeniam je to vlastne až príliš podobné. Bola by chyba meniť dokonale funkčné prvky, ale súčasne by bolo fajn, ak by tretia časť prišla s niečím.. ani sám vlastne neviem čím, ale ak to niekto bude vedieť, tak práve Crystal Dynamics. Moju plnú dôveru rozhodne majú.

Klik pro zvětšení (Rise of the Tomb Raider)

Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Rise of the Tomb Raider)

Recenzovaná verzia: PC
SUPER
95%
CZECHGAMER
Lara Croft sa vrátila v najlepšej možnej forme. K tomu prirátajte bezproblémový port na PC, takže nie je dôvod váhať. Ponorte sa do jej sibírskeho dobrodružstva, stojí za to.

CGwillWin