preview
Tom Clancy's The Division - dojmy z bety

Tom Clancy's The Division - dojmy z bety - preview
Tom Clancy's The Division - dojmy z bety - preview
07:30, 01.02.2016

Je to pár týdnu zpět, těsně po vánočních svátcích, co jsem šel s Danem (šéfredaktorem) na team-building (pokecat) do kavárny (na pivo). Bylo už po šesté hodině večer. Všude byla tma a ocitli jsme se na jednom z menších brněnských náměstí. Přesně toto náměstí je místo, kde se přes den setkávají stánkaři s ovocem a zeleninou, kde je přes den poměrně rušno a hromada lidí. V tuto chvíli jsme ale téměř nenarazili na živáčka. Všude byla bílá nadílka, která byla řádně doplňována dalšími a dalšími vločkami sypajícími se z nebes. Temnotu narušovala světla pouličních lamp a jeden nesundaný vánoční řetěz, kterému již skomíralo několik žárovek. Pod nohama křupal pěkně čerstvě napadlý sníh. Rozhlédl jsem se kolem sebe a viděl několik oprýskaných vyšších budov. Prohodil jsem: „Tak si představuji atmosféru v The Division.“ Dan mi na to pouze se stoicky klidným hlasem odpověděl: „Bude, Michale, neboj, bude.“

Klik pro zvětšení (Tom Clancy's The Division - dojmy z bety - preview)

Přesně tato vzpomínka se mi vybavuje neustále dokola během čekání na otevření bran do beta testovací fáze The Division. Už samotné stahování je solidní zátěží, více jak 25 GB dat je pořádná porce na neúplný produkt. Ještě, že Ubisoft poslal klíč aspoň dva dny předem, abychom si mohli hru pěkně v klidu stáhnout a ihned - po pátečním návratu ze zaměstnání - okusit, jaké to je doopravdy.

Pátek 21:57 – Nezdá se mi to?

Konečně je to tu! Není to sen a mohu se po nekonečně dlouhém čekání vrhnout na The Division. Tedy aspoň na beta verzi hry. Už je to více jak tři roky, co nás vývojáři nalákali na tuto MMO akci prvním trailerem na E3. Z toho, co jsem tehdy viděl, mi spadla brada, a předpokládám, že jsem nebyl jediný. Pravda, to, co nám tehdy ukázali, nedostáváme. Ale to jsme věděli, protože během loňské E3 zveřejnili ukázku, jaký grafický downgrade postihl hru. Nechci to zde dlouze rozepisovat, ale z původně „naprosto skvostné realistické grafiky“ dostáváme „jen nadprůměrně hezky vypadající hru“. I když je to škoda, když víme, že mohla vypadat ještě krapet realističtěji. Ale s nějakým hlubším grafickým rozborem bych ještě raději počkal na finální verzi hry.

Nicméně jeden poznatek ve mně The Division dnes večer okamžitě zanechala. Pocit parádní atmosférické akce. Při procházení ulic New Yorku jsem se nemohl zbavit nutkavého pocitu všímat si každého detailu. To město je tak neskutečně propracované do nejmenších detailů, že nebudete chtít nikam spěchat. Budete se kochat, přesně tak jak to dělají vývojáři během prezentací svých her. Pěkně se pomalu rozhlížet kolem sebe a věnovat se každému detailu.

Klik pro zvětšení (Tom Clancy's The Division - dojmy z bety - preview)

Uvědomme si jednu věc: The Division se odehrává před Vánoci, takže město je ozdobeno vánočními světelnými řetězy a vším tím vánočním „haraburdím“. Ale na druhou stranu na svátky pokoje a klidu teď nemá nikdo ani pomyšlení – tedy aspoň ve hře. Je to zcela logické, protože během Black Friday, tedy v den, kdy nákupní horečka v USA dosahuje astronomických rozměrů (díky obřím slevám), se rozšířil malý bacil - byl ukryt v bankovkách. Původně bylo lidem řečeno, že jde o chřipku, ale o pár dní později bylo jasné, že se jedná o smrtící mor dosahujících obrovských rozměrů. Pandemie pohltila veškerá americká města a byla vyhlášena karanténa. Vláda padla jako dům z karet, stejně tak přestala fungovat - téměř ze dne na den - veškerá infrastruktura, nemocnice, policie, hasiči...

Vše bylo nefunkční a ve městech zavládl chaos. Přeci jen v těchto zamořených oblastech se nachází spousty drahocenného vybavení a cenného technologického lootu. To vše nahrává pouličním gangům, které chtějí tuto situaci řešit po svém. Pro případ těchto katastrofických scénářů existuje tajná skupina agentů, kteří jsou známí pod spisovou značkou „The Division“. Mohou pracovat nezávisle na sobě, ale jejich jediným (a společným) cílem je nastolovat v ulicích pořádek a snažit se situaci řešit, jak se dá. A pokud to nejde po dobrém, potom mohou agenti využít veškerých donucovacích prostředků k dosažení cíle, tedy pochopitelně mohou i zabíjet.

Sobota 5:21 – Zatraceně návyková záležitost!

Usínal jsem lehce po půlnoci, ale ráno mi to nedalo a krapet jsem si přivstal, abych mohl pokračovat v prozkoumávání. Co mě ovšem nejvíc překvapilo, byl vynikající pocit ze střelby a s tím související RPG systém, který čpí téměř na každém kroku. Pěkně obcházet nepřítele, zakleknout do úkrytu a v nepozorovaný okamžik se vynořit a uštědřit mu jednu dávku. A propo, parkúr po městě je vytvořen citlivě; ani jednou se mi nestalo, že bych se někde zaškobrtl nebo si hrdina dělal, co chce (na rozdíl od jiných her od Ubisoftu, které jsem měl tu možnost okusit). S tím související krycí systém funguje svižně. Můžete se tak pěkně schovat za bednu nebo auto a odtud pokojně sledovat, co se kde děje. Posléze se plynule přesouvat z úkrytu za jiný úkryt apod.

Jak jsem zmiňoval, RPG prvky jsou cítit téměř na každém kroku. Získávání zkušeností je sice téměř totožné jako v jiných hrách, tedy plníte příběhové mise (na čím vyšší obtížnost je dokončíte, tím více zkušenostních bodů), zabíjíte nepřátele apod. Za získané body si posléze můžete v dovednostních stromech (technik, bezpečnost nebo medik) odemykat své schopnosti.

Klik pro zvětšení (Tom Clancy's The Division - dojmy z bety - preview)

Co je ovšem nejlepší: původní volbu specializace agenta nebo získané schopnosti můžete během chvilky měnit. Je tedy snadné se přizpůsobit daným okolnostem, které nastaly v ulicích New Yorku. Jinak řečeno, z mého pohledu nemusíte svůj herní styl přizpůsobovat hře, ale můžete si hru přizpůsobit vašemu hernímu stylu, kdykoliv se vám to jen hodí.

Podobné je to u veškerého vybavení, které si můžete upravovat podle libosti. Krom toho, že jej můžete najít ve městě (ty nejcennější kousky v tzv. Dark Zones), si něco málo můžete koupit v Safe Houses. Zde je i sociální prostor pro setkání s ostatními hráči a relativně bezpečné místo na přípravu před vstupem do karanténní oblasti.

To, že si každý může upravit skilly dle vlastního herního stylu, nahrává kooperaci. Samozřejmě můžete vše projít sami, ale ve více lidech se to táhne lépe. Rozhodně je to zábavnější a je ideální, když máte v partě každý svoji roli – někoho do první linie, někoho, kdo ohlídá vaše zdraví, a samozřejmě nějaký ten střelec na dálku se hodí vždycky.

Sobota 21:32 – Test přátelství začíná..

Konečně je celý sobotní den za mnou a můžu se opět ponořit do pandemií nakaženého New Yorku. Už jsem se nemohl dočkat, protože musím přiznat, že tak dobrý pocit z hratelnosti jsem dlouho nezažil. Za sebou mám již několik příběhových misí, které mi beta verze nabídla. Mimochodem, hned po první se můžete po městě svobodně procházet. Můžete si jít, kam jen chcete. Vím, že to zde budu opakovat, ale na tak dokonale vymodelované město se nemohu vynadívat. Během chvilkového a bezcílného chození jsem na vlastní kůži pocítil dynamické počasí. Zanedlouho se přihnala pořádná sněhová vánice, ve které nebylo vidět na krok. Veškeré mrakodrapy se schovaly do sněhově bílého oparu. Na ulicích zaparkovaná auta byla pokryta sněhovou nadílkou. Já tam jen tak bezcílně chodil, až jsem si ani nevšiml, že mě někdo napadl. V té vánici bylo těžké identifikovat, odkud na mě nepřítel vystřelil, kam se ukrýt … No, prostě paráda! Tohle jsem od The Division očekával, a také jsem to dostal, tedy aspoň v dosavadní beta verzi. Navíc když k tomu připočtu příběhové pozadí a vše okolo, trochu se mi zvyšuje adrenalin v krvi.

Klik pro zvětšení (Tom Clancy's The Division - dojmy z bety - preview)

Ve městě se nachází různé oblastí a jednou z těch nejvíce zamořených jsou takzvané „Dark Zones“. Sem nedoporučuji chodit bez pořádného vybavení, protože se zde potkávají všichni hráči, aby se utkali o to technologicky nejvyspělejší vybavení. Tato oblast je poměrně rozlehlá a pokaždé nabízí jiné úkoly, jako např. najít bednu s lootem, dojít na určité místo, kde přivoláte vrtulník a čekáte, než přiletí, aby věc dekontaminoval. Během této doby se střetáváte s ostatními hráči. Každý člen vašeho týmu také čelí morální výzvě - jak se podělíte o daný předmět? Nebude jednodušší, když kamaráda potichu odstřelím, zatímco je tak krásně přede mnou, abych tuto cennost získal jen pro sebe? Věřte mi, těchto twistů se přihodí spousta. A vsadil bych se, že i vy se nejednou setkáte se zradou někoho, od koho byste to vůbec nečekali. Proto je dobré být obezřetný na každém kroku.

Klik pro zvětšení (Tom Clancy's The Division - dojmy z bety - preview)

Měsíc a půl čekání začíná

Zcela a dobrovolně přiznávám, že Dan měl zas jednou pravdu. The Division je fakt nářez a určitě stojí za pozornost. Chápu, že nemusí sednout každému, ale většina hráčů se bude královsky bavit. Teda za předpokladu, že na nás Ubisoft nevytáhne nějakého toho Černého Petra, který by vše otočil jako třeba v podobě pay-to-win mikrotransakcí nebo něčeho podobného. I když tuto variantu popřeli.

Z beta verze si odnáším možná až přespříliš dobrý pocit. Má to ovšem jedinou vadu. Teď začíná odpočítávání do data vydání, tedy do 8. března. To bude nekonečně dlouhý téměř měsíc a půl. Nicméně tuto dobu si můžeme ukrátit třeba videi ze hry na Youtube, jenž je doslova zaplaven hordou záběrů z herního prostředí.

Klik pro zvětšení (Tom Clancy's The Division - dojmy z bety - preview)


CGwillWin