speciál
Na co se těšíme - únor

Na co se těšíme - únor
Na co se těšíme - únor
07:50, 31.01.2016

První měsíc v tomto roce je úspěšně za námi a společně jsme si mohli vyzkoušet některé menší tituly nebo i několik větších AAA her. Nicméně uznejme, že se jednalo, co do počtu vydaných her, spíše o takový rozjezdový měsíc. Ty pravé hody na nás teprve čekají. A proč ne hned nadcházející únorový měsíc. Sice je ze všech měsíců nejkratší – a to i s letošním přídavkem jednoho dne navíc, ale rozhodně si na malou úrodu rozhodně nebudeme moci stěžovat.

Opět se vracíme ke standardnímu formátu tohoto speciálu, tedy dočkáte se klasického menšího rozboru pěti titulů, které určitě stojí za povšimnutí. Nejsou to ovšem jediné volby, co lze očekávat. Ba naopak. Můžete se těšit například na Firewatch, dokončení Assassin's Creed Chronicles, jenž nás tentokrát zavede do Ruska, nebo majitelé kapesní konzole 3DS od Nintenda se dočkají celkem zásadního JRPG v podobě Bravely Second: End Layer. Tak a teď bez dlouhého otálení pojďme na tu hlavní pětici.


XCOM 2
Vychází: 5. února na PC

V roce 2012 došlo k oživení jedné z legend na poli tahových strategií. XCOM: Enemy Unknown dosáhl velkého úspěchu, a tak se blíží jeho pokračování. Je to již 20 let od toho, co se světový vůdci dobrovolně podrobili mimozemským silám, kteří započali s výstavbou oslnivých měst. Ovšem vše má svůj rub a líc - ti, kteří se pokusí vzepřít, tvrdě zaplatí. Hrstka svobodně přeživších na pokraji světa se pokusí o nemožné - sestavit armádu, aby povstali za zájmy lidského pokolení. Pozůstatky jednotek XCOM se dají opět dohromady, aby odhalily hrůzostrašnou pravdu a eliminovali mimozemskou hrozbu jednou navždy.

V druhém díle XCOM se stanete velitelem Avengera, což je mimozemská zásobovací loď, která byla přetvořena na mobilní centrálu jednotek XCOM. Je tedy jasné, že na vás čeká spousty práce s budováním velitelství, zkoumání nových technologických projektů, rekrutování nováčků a jejich výcvik. Ale hlavně na vás čeká spousty soubojů od vyprahlé divočiny až po města pod nadvládou mimozemšťanů. Pochopitelně vydáním hry vše celé začíná, protože díly možností modů si můžete vytvořit své vlastní scénáře toho, jak se vše může odehrávat.

Tip, jak to dopadne

Dle mého názoru má XCOM 2 našlápnuto k velmi solidnímu hodnocení, a to v intervalu 85 až 95 %. Možnými výhradami mohou být občasné bugy, které však během aktualizací nejspíše vymizí. Také se obávám přílišné hardcore obtížnosti, jež může některé hráče odradit.


Unravel
Vychází:: 9. února na PS4, Xbox ONE a PC

Chystané dílo z malého švédského studia Coldwood Interactive je dle slov jeho kreativního ředitele Martina Sahlena tím, co chtěli dělat vždy předtím, a je to jejich dosavadním životním počinem. Řeč není o ničem jiném než o 2D plošinovce, která byla oznámena ku příležitosti tiskové konference EA na loňském E3, kde došlo k menšímu vybočení ze zaběhnutých kolejí tiskovek tohoto vydavatele.

Čím nás ovšem tato roztomilá záležitost potěší? Může to být hlavním hrdinou, Yarnym, který je vytvořen z kusu drátku a červené příze, jenž za sebou neustále vleče, a tak se rozplátá? Díky tomu však „sám sebe“ použije k vyřešení nejednoho puzzlu a hádanek, jež mají být ve hře vydatně zastoupeny. Nebo nás může zaujmout všudypřítomnost fyziky, což má být jedna z předností hry. Pokud vám to vše nestačí, dočkáte se téměř fotorealistického prostředí, inspirované severskou krajinou.

Tip, jak to dopadne

Osobně si myslím, že tato hra bude hodnocena extrémně nadprůměrně, a to v intervalu 90 % a výše. Myslím si, že poctivá práce tvůrců přinese své ovoce. Čeho se trošku obávám, je krátký a přímočarý příběh, který může kazit jinak naprosto dokonalé dílo. Ale rád bych se pletl, nicméně o tom se můžeme přesvědčit již za pár dní, jak tomu bude doopravdy.


Street Fighter V
Vychází: 16. února na PS4 a PC

Po dlouhá léta udává série Street Fighter směr bojovek, kudy by se měly odebírat. Přeci jen má za sebou několik dílů, včetně různých re-edicí a všemožných „super, ultra, extra“ dodělávek. Opět nečekejte kladený důraz na realitu, ale čeká na vás komiksové (kreslené) provedení, které je tolik typické pro toto univerzum.

Autoři pro nový díl používají nový motor v podobě Unreal Engine 4 zajišťující snad dokonalý zážitek ze hry. V nesmiřitelných soubojích se utkají noví bojovníci, ale také se do hry vrací legendární matadoři z dřívějších dílů. Nový bojový systém se točí hlavně okolo taktického V-ukazatele a EX-ukazatele zajišťující intuitivní přístup pro úplné nováčky, ale dokonalé zvládnutí bude potřebovat hodně umu a tréninku.

Tip, jak to dopadne

Street Fighter V bude dle mého osobního názoru hodnocen extrémně nadprůměrnými čísly, tedy v intervalu 95 – 100 %. Jedinou výhradou může být výskyt drobných bugů, jinak se není čeho obávat. Snad jen ještě jedna obava tkví v tom, že se z této hry stane neskutečný žrout času. Ale jak to doopravdy dopadne, si musíme ještě pár dnů počkat.


Far Cry: Primal
Vychází: 23. února na PS4, Xbox ONE a 8. března na PC

Série Far Cry se dočkala několika dílů, které nás zavedly do soudobých lokalit. Naposledy to bylo do Himalájí, kde mapa byla rozlehlá nejen pro svou faktickou velkost, ale i pro vertikálu, která se nabízela díky rozsáhlým pohořím. A je vidět, že se této značce v rukou Ubisoftu daří, protože se na nás valí další díl. Inu, není to regulérní pokračování, co by neslo číslici pět ve svém názvu, ale spíše taková odbočka s podtitulem Primal, která se snaží využít již potenciál hotového eningu Dunia.

Ať je to s názvem jakkoliv, nový Far Cry nás zavede do tisíce let prastaré naší historie, do doby kamenné, aby nám ukázal, jak tato doba mohla být těžkou pro přežití našich prapraprapra předků. Ujmete se jednoho z přeživších lovců Takkara a začnete svůj boj o přežití v nehostinné zemi Oros. Krom krvelačných kmenů na vás čeká především pořádná divočina a je jen na vás, jak se vám ji podaří zkrotit. Některé zvěrstvo si můžete ochočit, aby se přidalo na vaši stranu a pomohlo vám v tomto zápolení o život. Oproti minulému dílu není ani přítomen kooperativní multiplayer.

Tip, jak to dopadne

Dle mého názoru FarCry Primal bude hodnoceno známkami nad průměrem v intervalu 70 – 80 %. Nemohu se ubránit, a tento počin na mě působí, jako na rychlo „spíchnuté“ dílo, aby tvůrci vyplnili mezeru před dalším regulérním dílem. Proto se obávám až příliš upozaděného příběhu v typickém ubisoftím univerzu, jež může na některé působit jako vyslovená kopírka. Ale pokud vám toto nevadí, určitě se dočkáte parádní akce.


Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2
Vychází: 23. února na PS4, Xbox ONE a PC

Nelítostný souboj o předměstí se zvrhl v nemilosrdnou válku, jaká nemá v historii květin nebo zombíků období. Připravte se na bláznivou střílečku, ve které opravdu nic neřešíte a jen si užijete kopec srandy a možná se dotknete i nějaké té květinky. Pokračování Garden Warfare poprvé přinutí květiny do útoku. Vůdce zombíků Dr. Zomboss obsadil se svými svěřenci trávník předměstí a proměnil jej na svůj neotřelý domov. To se ovšem květinám nelíbí a jdou si dobýt své území zpět.

A je jen na vás, na kterou stranu se přidáte. Na výběr bude ze 14 herních tříd a více než 100 vzhledů květinek nebo zombíků z historie, současnosti, ale i budoucnosti. Své soupeření si užijete v sedmi herních režimech, které zahrnují jak velké párty pro 24 oponentů, ale také on-line nebo off-line splitscreen co-op až ve čtyřech lidech.

Tip, jak to dopadne

Garden Warfare 2 nejspíše dopadne s příjemným hodnocením, v intervalu 75 – 85 %. Jediná má obava tkví v tom, že se bude jednat de facto o to samé, co byl první díl. Tedy téměř žádné inovativní prvky a téměř totožný obsah.


Co říct závěrem

Tak a to je z únorové nabídky vše. Na všechny zmíněné hry se vám pokusíme přinést zevrubné recenze s našimi pocity a postřehy z hraní ihned, jak to jen bude možné. Pokud nahlédnu do březnového line-upu, tak je zde jednoznačně nejvýznamnějším hráčem další želízko Ubisoftu v ohni. Mluvím o tolik diskutovaném a propíraném The Division. Vzhledem k solidní marketingové masáži si myslím, že se odkladu nedočkáme. Ale to až zase za měsíc. Mezitím nám ještě napište do komentáře, na který titul se nejvíce v únoru těšíte vy?


CGwillWin