recenze
Cities XXL

Cities XXL
Cities XXL
06:15, 28.01.2016

Taky vás občas přepadne chuť něco vybudovat, postavit, stvořit a kochat se tím, jak skvěle to vypadá? Hry stavitelského žánru má na svědomí dnes už kultovní SimCity. Ve své době to byl unikát. Nejen že jste mohli stavět domy, obchody, továrny, kanalizaci, el.rozvody, ale i vypustit rozzuřenou Godzilu na bezbranné město. Sem tam se objevilo zemětřesení a jako třešnička na dortu i UFO. Tyto pikantnosti se daly naštěstí vypnout, abyste po několika hodinách nepropadli depresi a pocitům zmaru. Od těch časů se budovatelské strategie značně posunuly, i když podstata zůstává stejná. Pokud ve chvílích budovatelské touhy sáhnete po titulu Cities XXL, můžete se pěkně vyřádit, ale i pořádně naštvat.



Při prvním spuštění Cities XXL jsem očekával propracovaný systém stavby a správy města. Taková činnost není nic snadného, proto jsem neváhal a skočil rovnou do tutorialu. Prvních pár lekcí byla jen ztráta času, ale ty ostatní byly opravdu přínosné a každému doporučuji je projít. Je to sice na delší lokte než u jiných her (WASD, levé myšítko, space a můžu začít), s tím se ovšem u budovatelských strategií počítá. Před začátkem stavby města mě potěšila rozmanitost map a jejich rozdělení podle množství dostupných surovin. Nejlehčí mapy obsahovaly všechny suroviny (orná půda, voda, ropa, turismus) a plocha vhodná pro stavbu města je více jak dostatečná. Většina obsahuje nějakou vodní plochu pro zpestření a případnou lodní dopravu. Autoři rozhodně nešetřili množstvím filtrů, které vám "pomůžou" vybrat to nejlepší prostředí a typ mapy. Po odstartování mapy a postavení radnice se základním servisem a generátorem elektřiny se můžete vrhnout na stavbu megacity.

Základ je stejný jako jinde. Lidská obydlí, průmysl, kanceláře, služby, zemědělství a zábava. Při stavění lze použít jednu ze čtyř možností, jak umístit parcelu s budovami. Velmi jsem ocenil možnost volit mezi typem silnice, který parcela bude obsahovat, protože oblast s 20 budovami bude úplně jinak náročná na dopravu než ta s 60 a více. Sice by to šlo stavět po menších oblastech, ale tato varianta je rozhodně pohodlnější. Je tu samozřejmě i možnost stavět po jedné budově. Trochu kostrbaté je navazování parcel na již postavenou silnici, protože počítač se v určitých chvílích neptá, kam umístí vedlejší cestu, a pak je nutné bourat a upravovat. Plochy nemáte obsazeny hned, ale nějaký čas to trvá a vy nikdy nevíte, jaký vizuální typ budovy na tom či onom místě vyroste.

Jak město roste, začínají se objevovat první potíže. Do určité fáze jde jen o plácání parcel a zuřivé stavění všeho možného, aby bylo dosaženo populační úrovně, která odemyká další budovy. To ovšem nese rizika. Jakmile si odemknete policii, obyvatelé ji začnou požadovat a po jejím postavení se vám sníží příjem. To platí o všech městských službách. Nejednou jsem musel bourat kus skládky, protože její provoz byl finančně neúnosný. Řešením je stavba dalších obytných domů daňových poplatníků a s tím souvisejících ploch pro jejich zaměstnavatele, obchody, kanceláře atd. Tento koloběh, kterým se snažíte srovnat všechny ukazatele do rovnováhy, je jádrem hratelnosti.

Klik pro zvětšení (Cities XXL)

Dost mě ovšem zamrzela nemožnost povýšit budovy. Po dosažení určitého populačního limitu se odemkne možnost stavět větší budovy pro určitý druh obyvatel nebo firem. V Cities není možnost "upgrade", musíte domek zbourat, místo něj postavit nový a čekat, až se postaví. Při předělávání celé čtvrtě je to pořádný opruz, nemluvě o úbytku obyvatel, peněz, krachování fabrik, ve kterých najednou nikdo nepracuje atd. I samotné bourání mě stálo hodně nervů, protože po kliknutí na ikonu buldozeru se zobrazí dvě možnosti. Bourat plošně nebo po jednom políčku.

Před začátkem stavby města mě potěšila rozmanitost map a jejich rozdělení podle množství dostupných surovin
Když chcete provést chirurgické odstranění malé vedlejší cesty, je nutné použít jednopolíčkovou možnost, ale ta má z bůhví jakého čerta důvodu na sobě po rozbalení lišty zámek, který zmizí po cca 10 vteřinách, nebo až poté, co kliknete na plošné (!) bourání, případně nezmizí vůbec. Tento bug (?) je v budovatelské strategii opravdu kulervoucí! Takovýchto nepříjemných překvapení je hra plná. Vzpomínám si například, jak jsem se jednou pokusil vylepšit město kruhovým objezdem a od té doby to už nezkouším. Jeho nevýhoda se ukázala v tom, že je to kruh (to je ale překvapení, že?) a při stavění parcel není považován za křižovatku, které standardně nabízejí záchytné body.

Klik pro zvětšení (Cities XXL)

Abych jen nenadával: velice příjemně mě překvapila architektura. Množství budov, domů, domečků, věžáků, paneláků, bytovek je opravdu značné a všechny jsou solidně vyvedeny. I při bližším pohledu na sebe textury pěkně navazují a je vidět, že se autoři se v této oblasti snažili. Bohužel i tato iluze je vzápětí nabourána, protože lidské postavičky se po chodníku pohybují „bruslící“ chůzí a jejich hlavy jsou jaksi větší, než by měly být. Někteří připomínají hubeným tělem a velkou hlavou emzáky, kteří si jdou po ránu pro kafe a noviny. Tyto disproporce nejsou naštěstí při oddálení kamery vidět. Co se týká provozu na silnicích, ten se přizpůsobuje, a proto v hustě osídlených místech se křižovatky pěkně plní auty. Je tu možnost určovat směr jízdy, takže pokud se vám nechce zrovna nic budovat, můžete tvořit jednosměrky, objížďky a ladit „krevní“ oběh vašeho města. Zpracování aut a náklaďáků je chabé. Typů je velmi málo a nikoho z designérů nenapadlo, že by se aspoň mohly lišit od sebe barvou. Krajina a vozovky nejsou kompatibilní: zatímco zemský povrch je pěkně plastický, silnice jsou ploché desky přilepené k sobě, což způsobuje, že tiráky se při nájezdu na kopec doslova zlomí. Když už jsem zmínil krajinu, tak ta je opravdu pěkně zpracována. Skalnaté kopce, rovinky s keři, stromy a pláže omývané mořem působí velmi opravdově. Stavět se dají různá mola, přístavy a domky na kůlech. Pokusil jsem se na mapě ostrova vytvořit karibský ráj, ale iluze byla chabá. Pláže se bohužel nezaplní lidmi a atrakce, které se na pláž hodí, zejí prázdnotou.

Klik pro zvětšení (Cities XXL)

Zvuková stránka hry neurazí a je tu slyšet snaha. Při stavbě neobtěžuje hluk města a při přiblížení slyšíte i projíždějící auta, jejich troubení a chůzi desítek lidí na prázdné ulici. Z kancelářských budov se line všemi směry klepání do klávesnic. Muzika je celkem příjemný mix elektro popu a instrumentálního ambientu. Není to nic výrazného a jde spíš o kulisu, jakou bych si u tohoto typu strategie představoval. Po několika hodinách se sice oposlouchá, navíc některé skladby na mě v kombinaci s kouřícími fabrikami působily trochu depresivně, ale celkově vzato muziku hodnotím kladně.

Když to shrnu, tak po 30 hodinách hraní nemám moc důvodů se ke hře vracet. Ze začátku to bylo rozhodně zábavné - při pohledu na všechny ty možnosti, ale spousty drobných nedostatků kazí celkové potěšení z budovatelského díla.

(@_@;)
35%
CZECHGAMER
Pokud hledáte zábavnou a nápaditou budovatelskou strategii radši se poohlédněte po něčem jiném

CGwillWin