recenze
Gemini: Heroes Reborn

Gemini: Heroes Reborn
Gemini: Heroes Reborn
07:20, 08.02.2016

Seriáloví Hrdinovia začali svoju púť televíznymi obrazovkami v roku 2006 a okamžite si získali priazeň divákov. Na jednej strane bol atraktívny námet a výborné obsadenie, ale kvalita jednotlivých dielov spočiatku v ničom nezaostávala. Seriál bol ale v roku 2010 zrušený a jeho duchovný tvorca Tim Kring bojoval o to, aby dostal znovu zelenú. To sa mu podarilo o o päť rokov neskôr v podobe minisérie s názvom Heroes Reborn, hoci už bez väčšiny pôvodného obsadenia. Neustále sa dušoval, že ňou chce hlavne zakončiť ságu naozaj dôstojným spôsobom, ale poznáte to... Avizovaný skutočný koniec sa nakoniec neprekvapivo nedostavil, divácky záujem bol nižší ako sa čakalo a nepomohla ani masívna reklamná kampaň. Jej súčasťou boli aj dve hry previazané so seriálovým univerzom.

Klik pro zvětšení (Gemini: Heroes Reborn)

Prvá menovaná s názvom Enigma, bola zameraná na mobilné platformy a vyšla ešte vlani. Tá druhá vyšla podstatne neskor, prakticky súčasne so záverom minisérie a to rovno na PC, Xbox a dodatočne aj na PS4. Asi pre vás nebude prekvapením, že obe hry dejovo súvisia a dokonca sa v nich objavujú aj rovnaké postavy, ale pre lepší zážitok naozaj nie je nutné poznať obe. Dokonca nie je nutné ani vidieť seriál, či webepizódy Dark Matters, v kde si jedna z dôležitých postáv odbije kratšiu účasť. Hra by by pokojne obišla aj bez tých menších narážiek a citácií a mohla byť napríklad súčasťou univerza X-menov, alebo novým originálnym projektom. Vôbec sa teda nemusíte báť toho, že sa nebudete v tejto látke orientovať.

Klik pro zvětšení (Gemini: Heroes Reborn)

Hlavnou hrdinkou príbehu je mladé dievča Cassandra, ktoré si nespomína na svoju minulosť a vydáva sa hľadať pravdu o svojej rodine. Podporuje ju v tom jej kamarát Alex, ale pátranie v lokalite, ktorá mala byť dávno opustená sa zvrtne, keď Alexa zajmú neznámi vojaci. Zhruba v tej istej chvíli Cassandra príhodne zisťuje, že sa dokáže presúvať, alebo inak manipulovať časom. Že znie premisa skôr tuctovo? Určite, ale schopnosť ovládať čas znie sama o sebe dostatočne lákavo a užijete si s ňou slušnú porciu zábavy.

Klik pro zvětšení (Gemini: Heroes Reborn)

Cassandra síce z nevysvetliteľného dôvodu dokáže skákať len medzi rokmi 2008 a 2014, ale pre potreby hry to plne dostačuje. Prostredie sa výrazne mení a takmer kedykoľvek sa môžete presúvať z ruín v súčasnosti do funkčného zariadenia z minulosti. Nielenže môžete, ale budete musieť, pretože Gemini disponuje vcelku vydarenými hádankami. Niekedy stačí len odhaliť novú cestu v inej časovej línii, inokedy zase musíte využívať aj zvyšné schopnosti. Nie je to žiadny Portal, ale na postup ďalej vám nestačí ísť bezmyšlienkovito vpred. V oboch líniách vás naviac budú pochopiteľne otravovať aj nepriatelia, ale tým sa dokážete brániť.

Klik pro zvětšení (Gemini: Heroes Reborn)

Okrem manipulácie s časom, Cassandra disponuje aj telekinézou a svoje schopnosti rýchlo rozvíja. Sprvoti stačí na nepriateľa hodiť čokoľvek poruke, alebo ho len tak uchopiť a odhodiť preč. Ak vám robia starosti viacerí súčasne, nie je nič ľahšie, len sa teleportovať s jedným do iného času a likvidovať ich postupne. V inom čase sa im môžete aj kedykoľvek ukryť, pozorovať ich a potom sa vynoriť za ich chrbtom. Strieľajú po vás puškami, alebo inými zbraňami? Čas sa dá predsa spomaliť, vďaka čomu môžete guľky, alebo aj rakety úplne zastaviť, alebo ich dokonca obrátiť proti nim. Ku koncu sa dokonca naučíte strieľať výboje z rúk. Možností ako sa vyporiadavať s protivníkmi je dostatok na to, aby vás akčná stránka nezačala nudiť.

Klik pro zvětšení (Gemini: Heroes Reborn)

Akurát, že to nemusí nutne platiť. Na vine je aj značne problematická umelá inteligencia nepriateľov. Na vyšších obtiažnostiach vám síce dokážu jednou presnou ranou narobiť dostatok problémov, ale inak sú pomerne ťažkopádni a málokedy reagujú naozaj logicky. Pochváliť nemôžem ani variabilitu prostredia, pretože celý čas sa pohybujete iba v jedných a tých istých priestoroch. Že ho môžete vidieť z dvoch odlišných pohľadov je síce príjemným bonusom, ale ani to nedokáže brániť menšej repetetívnosti. Po menšom zvrate sa síce situácia o niečo zlepší, ale ak sa približne v štvorhodinovej hre dostaví tento pocit, niečo asi nie je v poriadku. Dĺžka rozhodne nepatrí k pozitívam, ale v tomto prípade nie je ani na škodu.

Klik pro zvětšení (Gemini: Heroes Reborn)

Na príbehu údajne pracovali dvaja scenáristi Heroes Reborn, a to by aj sedelo. Taktiež nejde o žiadne veľdielo, skôr o zabudnuteľnú záležitosť s nie úplne uzavretým koncom. Len sympatická a dobre nadabovaná hrdinka to sama nespasí. Grafická stránka je síce solídna (Unreal Engine 4 je cítiť), fanúšika potešia aj občasné známe hudobné motívy a rôzne referencie na seriál (Primatech, Renautas, Odessa...) , ale k úplnej spokojnosti to nestačí. Úvodné menu je strohé, chýba úvodné intro a úplnému ponoreniu do deja bránia aj loadingy s číslami levelov. Mierne rozpaky vo mne vzbudil aj záverečný level, ktorý je vlastne len mimoriadne krátkou animáciou.

Klik pro zvětšení (Gemini: Heroes Reborn)

Gemini: Heroes Reborn pritom nie je v jadre vôbec zlou hrou, ale ani ničím výnimočnou. V občasných náznakoch vie sprostredkovať atmosféru seriálu, používanie superhrdinských schopností dokáže obstojne baviť, len skrátka miestami pôsobí budgetovým dojmom... ale v tomto si môže podať ruky so second handovou televíznou minisériou. Dojmy by mohol vylepšiť aj priam sa ponúkajúci multiplayer, ale na ten tvorcovia rezignovali. Škoda.

Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti Phosphor Games

Klik pro zvětšení (Gemini: Heroes Reborn)

Recenzovaná verzia: PC
DOBRÉ
65%
CZECHGAMER
Pre fanúšikov seriálu hltajúcich každý detail, ide o povinnosť, ale úplne nespokojní nemusia byť ani ostatní. Cassandrina cesta za poznaním má síce svoje muchy, ale kto by nechcel mať jej schopnosti....

CGwillWin