recenze
Shardlight

Shardlight - recenze
Shardlight - recenze
16:00, 22.03.2016

Keď vojna dokonala dielo skazy, Amy bolo päť. Svet pred pádom bômb si ani poriadne nepamätá, ale za ten čas sa zmenil naozaj dosť. Píše sa rok 2012. Bežný ľud začali trápiť rôzne ochorenia, či hlad, zatiaľ čo moci sa chopila aristokracia, ktorá začala vykorisťovať chudobnejších občanov. Ale najväčšiu skazu prináša choroba nazvaná Green Lungs. Tá si totiž nevyberá a postihuje všetkých bez rozdielu. Našťastie existuje lotéria, do ktorej sa môžete prihlásiť a vyhrať dočasnú vakcínu. Samotný liek zatiaľ neexistuje, ale ľudom stačí aj iskierka nádeje. Amy Wellard je nanešťastie jednou z postihnutých a rozhodne sa urobiť všetko pre to, aby zachránila svoj život.

Klik pro zvětšení (Shardlight - recenze)

Shardlight je nová adventúra od Wadjet Eye Games. Štúdio je známe predovšetkým publikovaním AGS adventúr vysokej kvality (Gemini Rue, Resonance, Technobabylon) a samo stojí za vynikajúcou päťdielnou sériou Blackwell. V roku 2014 pomohli vydať Franciscovi Gonzalesovi jeho prvý komerčný projekt A Golden Wake a ten už ako plnohodnotný člen ich štúdia v spolupráci s Benom Chandlerom vytvoril Shardlight? Bude z neho nová AGS klasika, alebo nie?

Klik pro zvětšení (Shardlight - recenze)

Počiatky vzniku ich novej hry siahajú tri roky dozadu. Vtedy Gonzales a Chandler v rámci súťaže The One Room, One Week vytvorili dielo The Rebirth/The Reaper. Ide o krátke diela, ktoré nestihli plnohodnotne rozvinúť zaujímavo vytvorený svet, ale na druhú stranu, oni sa o to ani nesnažili. The Rebirth sa odohrával počas pádu bômb, The Reaper už nejaký čas potom. V konečnom dôsledku je na nich najzaujímavejšie to, že poodkrývajú pozadie dvoch vedľajších postáv zo Shardlightu a ak sa ich rozhodnete skúsiť, všimnete si aj to, že jedna herná obrazovka je takmer identická. Je sympatické, že tento sľubný koncept sa dočkal patričného rozvinutia a to skôr, ako sa možno čakalo.

Klik pro zvětšení (Shardlight - recenze)

Vykreslenie sveta je zvládnuté na jednotku. Post-apokalyptická vízia nového usporiadania obstojí bez problémov a nenecháva vás na pochybách, že by to mohlo fungovať presne takto. Priamo si prejdete chudobnejšie časti mesta, ale aj tie bohatšie a postupne odhaľujete viac. Nie každý je pochopiteľne spokojný s novým systémom a nechýbajú tak ani rebeli, snažiaci sa privodiť zmenu. Amy sa ocitá uprostred všetkého a jej cieľ je jediný - získať vakcínu. Lenže také jednoduché to samozrejme nebude.

Klik pro zvětšení (Shardlight - recenze)

Amy začína menšou prácou pre vládnucu vrstvu a vďaka tomu si zabezpečí aj jeden lístok do lotérie. Lenže práve vďaka nej sa nevedomky ocitla uprostred boja medzi rebelmi a miestnym aristokratom Tiberiom. Práve od neho tak dostane ponuku infiltrovať povstalcov. Nemusí vám to byť síce byť pri chuti, ale čo by ste neurobili pre záchranu svojho života? Najprv samozrejme musíte získať ich dôveru. Lenže nakoniec to dopadne úplne inak. Nebudem vám prezrádzať ako, ale poviem len, že nie všetko je také ako sa zdá. V konečnom dôsledku ste tento príbeh v iných formách videli mnohokrát, ale aj tentokrát vám príde pomerne zaujímavý.

Klik pro zvětšení (Shardlight - recenze)

Zásluhu na tom má hlavne výborne vystavaný svet, ktorý sa pritom nezdržiava zbytočne dlhou expozíciou. Nemusíte teda vôbec čakať dlho, kým sa zápletka rozbehne a tá vás bude hnať z jednej lokality do druhej. Je pritom na čo pozerať. Grafická stránka je vydarená a priaznivci pixeartu si znova prídu na svoje. Každé miesto vyzerá inak a dýcha špecifickou atmosférou. No a potom je tu hlavná hrdinka. Má je to prvoplánovo sympatická postava, má aj svoje muchy, ale napriek tomu si ju obľúbite. Pomáha aj kvalitný dabing.

Klik pro zvětšení (Shardlight - recenze)

Hrateľnosť vyložene neprekvapí, iba ak niektorými rafinovane vystavanými puzzlami. Nemusíte sa však báť, že vás hra bude hnať z jedného puzzlu do druhého. Postup je vyložene logický a často vás správne riešenie napadne ihneď. Nie vždy je jasné, ako máte dosiahnuť jasný cieľ, ale častokrát je riešenie jednoduchšie sa ako sa na prvý pohľad zdá. Párkrát sa možno zaseknete, ale skúsení adventúristi by nemali mať výrazné problémy. Celkovo mi dokončenie hry trvalo osem hodín, čo je slušné. Dĺžku si môžete navýšiť aj počúvaním rozsiahleho audiokomentára od tvorcov, aj keď pochopiteľne pozor na spoilery.

Klik pro zvětšení (Shardlight - recenze)

Možných záverov je pritom viacero a každý z nich zakončuje dej iným spôsobom. Škoda len, že jeho podobu si volíte až na konci a nie v priebehu. Ten je pomerne lineárny a nič na tom nemení ani fakt, že na vybraných miestach môžete reagovať inak. V zásade to jemne mení iba podobu dialógov, ale na druhú stranu - Shardlight nie je Telltale hra a ani sa ňou nesnaží byť. Nie je to žiadne prelomové dielo, ale súčasne sa na nej ťažko hľadajú vyložené chyby. Je to kvalitný a zábavný Wadjet Eye štandard a pokiaľ patríte k ich priaznivcom, nemali by ste si ho nechať ujsť. Moju pozornosť dokázal držať celý čas, aj keď predošlý Technobabylon ukázal, že sa to dá ešte o niečo málo lepšie.

Klik pro zvětšení (Shardlight - recenze)

Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti Wadjet Eye Games

Klik pro zvětšení (Shardlight - recenze)

Recenzovaná verzia: PC
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Post-apokalyptická a dystopická tematika v príjemnom AGS balení. Za mňa určite áno.

CGwillWin